Νιούκαστλ: Πολλά χρήματα, αγωνιστική βελτίωση και ανεξέλεγκτες φιλοδοξίες ή στην Championship με τον Γκουτιέρες αρχηγό;

Ένα μεγάλο δίλλημα έχει έρθει στην επιφάνεια, μετά την αγορά της Νιούκαστλ από τους Σαουδάραβες, με την πλειοψηφία των οπαδών της να μοιάζουν ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη, αλλά να υπάρχουν και οι πιο ρομαντικοί, που δεν ενθουσιάζονται από τα χρήματα και αναπολούν τον… Γκουτιέρες.



Νιούκαστλ: Πολλά χρήματα, αγωνιστική βελτίωση και ανεξέλεγκτες φιλοδοξίες ή στην Championship με τον Γκουτιέρες αρχηγό;

Όταν η ιστορία για την πώληση της Νιούκαστλ από τον Μάικλ Άσλεϊ ήρθε στο φως της δημοσιότητας, η μεγαλύτερη μερίδα των φίλων τη ενθουσιάστηκε, μιας και οι πορείες που πραγματοποίησε η ομάδα, επί 14 χρόνια, σαφώς δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως με τον Άσλεϊ ως ισχυρό άνδρα του συλλόγου, η Νιούκαστλ τερμάτισε μόλις μία φορά πάνω από την 10η θέση, σε επίπεδο Premier League, ενώ οι μοναδικοί τίτλοι που κατέκτησε, ήρθαν στην Championship, στην οποία υποβιβάστηκε δις, και επέστρεψε ως πρωταθλήτρια.

Στο άκουσμα της επισημοποίησης της συμφωνίας ανάμεσα στον τέως πρόεδρο της Νιούκαστλ και το fund των Σαουδαράβων, η αντίδραση ήταν ένα ξέσπασμα. Πανηγυρισμοί, συνθήματα και καπνογόνα συνόδευσαν την είδηση, με τους φίλους των «καρακαξών» να υποστηρίζουν δυνατά, πως πλέον μπορούν να πιστεύουν πως πήραν το κλαμπ τους πίσω.

Μιλάμε άλλωστε για μία ομάδα επιχειρηματιών, που έχει ως καθαρή περιουσία περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια λίρες. Το ποσό είναι εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς πως στην περίπτωση της Μάντσεστερ Σίτι, οι Άραβες που «γιγάντωσαν» τον σύλλογο, διέθεταν στην κατοχή τους, ένα δέκα φορές μικρότερο ποσό!

Οι προσδοκίες λοιπόν είναι τεράστιες. Αλλά δεν είναι για όλους, παρόλο που ο στόχος όσων αγαπούν τη Νιούκαστλ είναι να την δουν να κατακτά τον πρώτο της τίτλο μετά το 1955!

Υπάρχουν και αυτοί που ναι μεν ενθουσιάζονται, αλλά από την άλλη δεν θέλουν ο σύλλογός τους να ταυτιστεί με το… μοντέρνο ποδόσφαιρο. Με την άποψη πως οι «τίτλοι αγοράζονται, ή έστω έρχονται πιο κοντά, μόνο με υπέρογκα ποσά», και με κανέναν άλλο, «γνωστό» τρόπο.

Η εν λόγω μερίδα κόσμου θα προτιμούσε να αγωνίζεται στην Championship, να έχει Άγγλο πρόεδρο, και να παλεύει μόνη της για να επιστρέψει στις επιτυχίες του παρελθόντος. Συμβιβάζεται ευκολότερα με την 5η θέση στην Premier League πριν από μία δεκαετία, και θα ήθελε να έχει ως αρχηγό της τον Γιόνας Γκουτιέρες.

Ποδοσφαιριστές δηλαδή σαν τον Αργεντινό, που αφιέρωσαν την ζωή τους στη Νιούκαστλ, και έδωσαν μάχη με τον… θάνατο, για να ξαναφορέσουν την φανέλα τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις υποστηρίζουν οι φίλοι της Νιούκαστλ, πως τα χρήματα δεν μπορούν να μπουν σε αυτή την συζήτηση!

Σαφώς, και δεν πρόκειται να βγει ένα συμπέρασμα, καθώς αναφερόμαστε σε δύο διαφορετικές απόψεις. Μία απότομη αύξηση του μεγέθους ενός συλλόγου ή μία ρομαντική προσέγγιση του θέματος, όπου μακροπρόθεσμα δεν εξαγοράζεται με τίτλους.

Τι προτιμούν λοιπόν οι φίλοι της Νιούκαστλ; Μία άμεση αγωνιστική βελτίωση ή μία μικρότερη κατηγορία με τον Γιόνας Γκουτιέρες να είναι αρχηγός;

Δημήτρης Μανάκος