Λίβερπουλ εναντίον Μάντσεστερ Σιτι: Η κόντρα Κλοπ και Πεπ, οι μόλις τρεις νίκες σε 66 χρόνια στο Άνφιλντ και η επική μάχη τίτλου του 2019!

Το μεγάλο ντέρμπι της Λίβερπουλ απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι έφτασε. Ο Γιούργκεν Κλοπ και ο Πεπ Γκουαρδιόλα τίθενται και πάλι αντιμέτωποι, και ολόκληρος ο κόσμος της Premier League αναμένει μία ακόμη επική «μονομαχία» ανάμεσα σε δύο «διαφορετικούς κόσμους», με έναν κοινό στόχο: Την κατάκτηση του πρωταθλήματος!



Λίβερπουλ εναντίον Μάντσεστερ Σιτι: Η κόντρα Κλοπ και Πεπ, οι μόλις τρεις νίκες σε 66 χρόνια στο Άνφιλντ  και η επική μάχη τίτλου του 2019!

Η κόντρα  της Λίβερπουλ απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι έφτασε. Ο Γιούργκεν Κλοπ και ο Πεπ Γκουαρδιόλα τίθενται και πάλι αντιμέτωποι, και ολόκληρος ο κόσμος της Premier League αναμένει μία ακόμη επική «μονομαχία» ανάμεσα σε δύο «διαφορετικούς κόσμους», με έναν κοινό στόχο: Την κατάκτηση του πρωταθλήματος!

Η ημέρα που περίμεναν όλοι έφτασε αφού οι πρωταθλητες του 2021 κοντράρονται με εκείνους του 2020 και «κλείνουν» το πρόγραμμα της 7ηςαγωνιστικής της Premier League, σε ένα ματς που  αναμένεται να μας δώσει  «τροφή» για σκέψη, και για τις επόμενες εβδομάδες, εν μέσω της διακοπής για τις εθνικές ομάδες.

Πολλά είναι αυτά που τους συνδέουν, και άλλα τόσα αυτά που τους χωρίζουν. Η εντυπωσιακή τετραετία της Μάντσεστερ Σίτι και το μοναδικό πρωτάθλημα που έχασε από την Λίβερπουλ, η κακή παράδοση των «πολιτών» στο «Έτιχαντ», οι «μάχες» εντός αγωνιστικού χώρου των Πεπ και Κλοπ, και ο αλληλοσεβασμός έξω από το γήπεδο, αποτελούν μόνο ορισμένα χαρακτηριστικά του τι αναμένεται να παρακολουθήσουμε.

Δεδομένα κάτι απρόβλεπτο. Αυτό άλλωστε είναι το μοναδικό για το οποίο δύναται να… κάνουμε πρόβλεψη. Ας δούμε τα 5+1 πράγματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον μεταξύ της Λίβερπουλ και την Μάντσεστερ Σίτι, πριν από το σφύριγμα της έναρξης της πρώτης συνάντησής τους για την σεζόν 2021-22:

To περσινό «διπλό» της Μάντσεστερ Σίτι με 4-1 στο άδειο «Άνφιλντ» και το… κακό διάστημα της Λίβερπουλ:

Ήταν Φεβρουάριος του 2021 όταν η Λίβερπουλ αντιμετώπιζε την Μάντσεστερ Σίτι στο Άνφιλντ, σε ένα ματς που αποδείχθηκε ντέρμπι μόνο για ένα ημίχρονο, και επί της ουσίας σηματοδότησε, ένα πολύ κακό διάστημα για το σύνολο του Κλοπ, προτού ανεβάσει ξανά στροφές στις τελευταίες εβδομάδες του πρωταθλήματος, και η Λίβερπουλ κατορθώσει να αγωνιστεί και πάλι στο Champions League, ούσα στην τετράδα.

Ο Γκιντογκάν αστόχησε σε πέναλτι στο 37ο λεπτό του πρώτου μέρους, αλλά εν συνεχεία έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του, για να έρθει ο Σαλάχ στο 63ο λεπτό, να σκοράρει, όπως άλλωστε συνηθίζει από τα «11» βήματα, και να κάνει το 1-1. Η συνέχεια όμως εξελίχθηκε σε… θρίαμβο για την Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Γκιντογκάν και πάλι βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα στο 73΄, και δέκα λεπτά μετά ακριβώς, οι «πολίτες» σκόραραν για… τέταρτη φορά, με τους Στέρλινγκ και Φόντεν, να επιβεβαιώνουν την κυριαρχία τους σε μία έδρα που σπανίως επικρατούσαν.

Η κακή παράδοση της Μάντσεστερ Σίτι στο «Άνφιλντ» από το 1955 και μετά:

Πιθανώς αν κάποιος δεν θυμάται την ιστορία, να θεωρεί πως το «διπλό» που πανηγύρισε η Μάντσεστερ Σίτι στο «Άνφιλντ» να αποτελεί ακόμη… ένα τέτοιου είδους αποτέλεσμα στην έδρα των «κόκκινων», αναλογικά με το τελικό σκορ και την ευκολία που πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις.

Καμία σχέση όμως, δεν έχει το 4-1 των «πολιτών» στο «Άνφιλντ» με τα αποτελέσματα που συνήθιζε η Μάντσεστερ Σίτι να πανηγυρίζει απέναντι στην Λίβερπουλ μακριά από το «σπίτι» της! Συγκεκριμένα, επρόκειτο μόλις για το 3ο της «διπλό» τα τελευταία 66 χρόνια, και άξιο αναφοράς είναι πως σημειώθηκε δίχως την στήριξη του κόσμου των γηπεδούχων, λόγω του κορονοϊού! Η προηγούμενη φορά άλλωστε που η Σίτι έφυγε με τους τρεις βαθμούς της νίκης από το «Άνφιλντ» ήταν το 2003, και η προηγούμενη το… 1981, την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, με 3-1! Μιλάμε για τρεις νίκες σε 66 χρόνια, και ένα ματς ειδικών συνθηκών με μία ευρεία επικράτηση με τέσσερα γκολ. Οψόμεθα…

Το φοβερό πρωτάθλημα του 2018-19 και η «μάχη» των 97-98 βαθμών

Μπορεί η Μάντσεστερ Σίτι να έχει κατακτήσει τρία από τα τέσσερα πιο πρόσφατα πρωταθλήματα Αγγλίας στην Premier League, όμως το μοναδικό που έχασε ήταν από την Λίβερπουλ, και το πιο δύσκολο που κατέκτησε, είχε και πάλι ως πρωταγωνίστρια αυτήν, και την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ.

Ο λόγος φυσικά για το εντυπωσιακό πρωτάθλημα του 2018-19, και τον «μαραθώνιο» για την κατάκτησή του, η οποία έφτασε μέχρι και τους 98 βαθμούς, παρόλο που η παράδοση αναδεικνύει πως η συγκομιδή των…90 , συνήθως είναι αρκετή για να αναδειχθεί κάποιος πρωταθλητής.

Οι «πολίτες» αποτέλεσαν την μοναδική ομάδα που κέρδισε την Λίβερπουλ σε ολόκληρη την σεζόν, αλλά οι «κόκκινοι» είχαν περισσότερες ισοπαλίες. Το 98-97 ήταν γεγονός, και πιθανώς το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της PremierLeague, βάφτηκε «γαλάζιο».

Η συνάντησή τους στο Champions League με νικήτρια την Λίβερπουλ, σε «διπλή» αναμέτρηση

Παρόλα αυτά, η «κόντρα» μεταξύ των δύο ομάδων, δεν περιορίστηκε στα «σύνορα» της Αγγλίας, αλλά επεκτάθηκε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μιλάμε βεβαίως για τον προημιτελικό του Champions League πριν από τρία χρόνια, όπου η Λίβερπουλ κατέκτησε τον τίτλο εν τέλει, και απέκλεισε την Μάντσεστερ Σίτι με συνολικό σκορ 5-1!

Την ίδια χρονιά, η Σίτι έκανε το τρεμπλ, και οι δύο ομάδες «κυριάρχησαν» στο ευρωπαϊκό στερέωμα, βάζοντας την υπογραφή τους, σε κάθε διεκδίκηση τίτλου που έλαβαν μέρος!

Οι αριθμοί των αναμετρήσεων του Γκουαρδιόλα με τον Κλοπ και οι δηλώσεις φιλοφρονήσεων μεταξύ τους

Προ των πυλών βρίσκεται πλέον η 22η συνάντηση των δύο προπονητών σε όλες τις διοργανώσεις, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα πριν από οκτώ χρόνια, ανάμεσα στην Μπάγερν Μονάχου και την Ντόρτμουντ, και να αναδεικνύει νικήτρια την 2η με 4-2, και την πιο πρόσφατη να καταλήγει με 4-1 στην πλευρά του Καταλανού προπονητή.

Μιλάμε επί της ουσίας για μία απόλυτα ισορροπημένη «μονομαχία». Κάθε ένας εκ των Γκουαρδιόλα και Κλοπ,, μετρά εννέα νίκες, ενώ μόλις τρία ματς έχουν λήξει ισόπαλα, με το 0-0 να κάνει την εμφάνισή του, για μόλις μία φορά πριν από μία τριετία.

Μπορεί οι αναμετρήσεις τους να είναι «επεισοδιακές», ωστόσο οι σχέσεις μεταξύ τους, μόνο ιδανικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Αυτό αντιλαμβάνεται άλλωστε κάποιος όταν δει την δήλωση του Πεπ «Με έκανε καλύτερο προπονητή», αλλά αντιστοίχως αυτή του Γερμανού, «Είναι ο καλύτερος και αυτόν πρέπει να κοντράρουμε»!

Η ευκαιρία της Σίτι να κερδίσουν στο «Άνφιλντ» για πρώτη φορά με κόσμο!

Καταληκτικά λοιπόν διαπιστώνουμε, πως οι αριθμοί, τα ματς, τα γεγονότα, τα πρωταθλήματα, και οι νίκες της εκάστοτε ομάδας, δίνουν μία διαφορετική διάσταση, και υπόσταση στο ντέρμπι. Η αναμέτρηση άλλωστε θεωρείται πλέον μία εκ των κορυφαίων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μένει να δούμε αν οι Άραβες της Μάντσεστερ Σίτι, οι οποίοι έχουν «γιγαντώσει» τον σύλλογο, θα φτάσουν σε ακόμη ένα επίτευγμα, που επί των ημερών τους δεν έχει υλοποιηθεί. Να κερδίσουν στο Άνφιλντ με κόσμο και να αντικρίσουν μολις την 4η εκτός έδρας επικράτηση της Μάντστεστερ Σίτι τα τελευταία 66 χρόνια στην έδρα της Λίβερπουλ και πρώτη συνεχόμενη! 

Λίγες ώρες απέμειναν και θα το μάθουμε…

Δημήτρης Μανάκος