Εάν το πρότζεκτ του Αρτέτα στηριχτεί, η Άρσεναλ είναι βέβαιο πως θα βρει το δρόμο της!

Παράσταση για έναν ρόλο αποδείχθηκε το ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου, με την Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα να έχει για πρώτη φορά όλους τους ποδοσφαιριστές στην διάθεσή της και να επικρατεί με χαρακτηριστική ευκολία. Την ίδια ώρα η Τότεναμ φτάνει στις τρεις διαδοχικές ήττες, μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα, και βλέπει την μισητή αντίπαλό της να την προσπερνά, έστω και στην ισοβαθμία, στον βαθμολογικό πίνακα. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Εάν το πρότζεκτ του Αρτέτα στηριχτεί, η Άρσεναλ είναι βέβαιο πως θα βρει το δρόμο της!

Δεν έχουν περάσει περισσότερες από 16 ημέρες, όπου αν κοίταζε κάποιος την βαθμολογία της Premier League θα αντίκριζε την Άρσεναλ στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, και την Τότεναμ στην κορυφή, για πρώτη φορά μετά το 1975!

Η διακοπή για τις εθνικές ομάδες βρήκε τους «κανονιέρηδες» σε πλήρη σύγχυση, εν αντιθέσει με την Τότεναμ που με τρεις διαδοχικές νίκες με 1-0, φιγούραρε στην κορυφή, ούσα μάλιστα και η μοναδική ομάδα που έφτασε στο 3/3, κερδίζοντας τα εύσημα.

Πλέον όμως η συζήτηση είναι διαφορετική και η πορεία των δύο ομάδων είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Η Άρσεναλ έκανε το χρέος της απέναντι σε Νόριτς και Μπέρνλι, με το λιγότερο δυνατό σκορ νίκης (1-0), ενώ το σύνολο του Νούνο Εσπιρίτο Σάντο δεν μπόρεσε να προβάλλει αντίσταση σε Κρίσταλ Πάλας και Τσέλσι, δεχόμενο ένα 6-0 γκολ, σε 180 αγωνιστικά λεπτά.

Η κατάσταση διαφοροποιήθηκε και το ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου ήρθε να επιβεβαιώσει πως το μομέντουμ των δύο ομάδων θα αποδειχθεί κομβικό και πως το ενδεχόμενο να… βαφτεί κόκκινο το Λονδίνο, συγκέντρωνε ισχυρές πιθανότητες.

Έτσι και έγινε. Η Άρσεναλ κυριάρχησε για ένα σαρανταπεντάλεπτο, σκόραρε τρεις φορές με τους τρεις επιθετικούς που επέλεξε ο Μικέλ Αρτέτα, και εν συνεχεία έκανε εξαιρετική διαχείριση, επιτρέποντας μόνο στον Σον να σκοράρει για 7η φορά απέναντί της!

Το τελικό 3-1 μοιάζει απόλυτα δίκαιο για τους γηπεδούχους στο κατάμεστο «Έμιρεϊτς», ενώ η Τότεναμ βυθίζεται στην κατήφεια και βλέπει τον Νούνο Εσπιρίτο Σάντο να αναλαμβάνει την ευθύνη στην συνέντευξη Τύπου, δηλώνοντας πως όλοι στο Βόρειο Λονδίνο οφείλουν να δουλέψουν σκληρότερα.

Απεναντίας, στο «στρατόπεδο» της Άρσεναλ, η ψυχολογία την δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται στα ύψη.

Την ήττα με 5-0 από την Μάντσεστερ Σίτι διαδέχθηκαν τέσσερις συνεχόμενες νίκες σε όλες τις διοργανώσεις, με μόλις ένα γκολ παθητικό, ενώ ο Μικέλ Αρτέτα αναδείχθηκε νικητής στο πρώτο του ντέρμπι στην έδρα της ομάδας του, με κόσμο στις εξέδρες.

Κάπως έτσι, μπαίνει στην εξίσωση και ο Έντου. Ο τεχνικός διευθυντής της Άρσεναλ, ο οποίος στην διακοπή των πρωταθλημάτων για τις αναμετρήσεις των εθνικών ομάδων, είχε ζητήσει χρόνο, αλλά και την δυνατότητα να κριθεί αυστηρά η ομάδα του, μόνο όταν όλοι οι ποδοσφαιριστές της δύναται να συνυπάρξουν.

Η επιθυμία του έγινε πράξη, το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και αν ο Γκρανίτ Τσάκα που επέστρεψε δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά, το ενενηντάλεπτο απέναντι στην Τότεναμ, δεν θα μπορούσε εξαρχής να προβλεφθεί πιο ιδανικά.

Μπορεί λοιπόν να εδρεύουν στην ίδια πόλη, αλλά Άρσεναλ και Τότεναμ βρίσκονται σε μία εντελώς διαφορετική κατάσταση, για δεύτερη φορά στην σεζόν. 

Οι ρόλοι αντιστράφηκαν, η Άρσεναλ προσπέρασε τους «spurs» στην βαθμολογία, και ο Ντάνιελ Λίβι ίσως αναρωτιέται πόσο διαφορετική θα μπορούσε να είναι η ομάδα του, αν ο Χάρι Κέιν εν τέλει είχε αποχωρήσει.

Μία εβδομάδα όμως έμεινε ακόμη για μία εκ νέου διακοπή του πρωταθλήματος για τις εθνικές ομάδες. Η Άρσεναλ μεταβαίνει στο «Άμεξ» για να συναντήσει την έκπληξη της σεζόν που ονομάζεται Μπράιτον, ενώ η Τότεναμ θα επιχειρήσει να βγει από το… αδιέξοδο, κερδίζοντας την Άστον Βίλα, που όπως απέδειξε και στο «Όλντ Τράφορντ», μόνο εύκολη λεία δεν αποτελεί.

Η ουσία όμως εν κατακλείδι είναι το απρόβλεπτο που χαρακτηρίζει την Premier League, και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από την Άρσεναλ και την Τότεναμ δεν υφίσταται. Ένα διάστημα 15 ημερών άλλωστε ήταν αρκετό για να ισχυροποιήσει την θέση του ο Μικέλ Αρτέτα, να προσπεράσουν οι «κανονιέρηδες» τους αντιπάλους τους στην βαθμολογία και να κάνουν τον Νούνο Εσπιρίτο να αναλάβει ευθύνες. 

Η αγωνιστική βελτίωση της Άρσεναλ είναι φανερή και η Τότεναμ καλείται να λύσει τα ζητήματα ψυχολογίας της, προτού περάσει στο… αγωνιστικό κομμάτι.