Πατρίκ Βιεϊρά: Ο άνθρωπος που λατρεύει να «πληγώνει» την Τότεναμ σε όποια θέση κι αν βρίσκεται!

Πριν από δύο δεκαετίες, στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, υπήρχε φαβορί. Η Άρσεναλ συναντούσε την Τότεναμ, η δεύτερη δεν βρισκόταν στην καλύτερη φάση της ιστορίας της, και ο Αρσέν Βενγκέρ είχε βρει τον τρόπο να αναδεικνύεται συνήθως νικητής. Πόσο μάλλον όταν στο ρόστερ του βρισκόταν ο Πατρίκ Βιεϊρά.



Πατρίκ Βιεϊρά: Ο άνθρωπος που λατρεύει να «πληγώνει» την Τότεναμ σε όποια θέση κι αν βρίσκεται!

Πρόκειται και αυτό για ένα ντέρμπι που λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο. Όχι τόσο δημοφιλές, όχι τόσο διαφημισμένο, αλλά για μία τοπική αναμέτρηση. Ένα ιδιαίτερο ματς, στο οποίο συνήθως η Κρίσταλ Πάλας καταφέρνει να δικαιολογεί τον λόγο που το Σέλχαρστ Παρκ θεωρείται δύσκολη έδρα.

Ανάλογη ήταν η εξέλιξη της αναμέτρησης και φέτος απέναντι στην Τότεναμ. Και πώς να μην είναι άλλωστε, όταν στον πάγκο της συναντάς τον Πατρίκ Βιεϊρά; Έναν «θρύλο» της Άρσεναλ, και έναν μισητό αντίπαλο για την Τότεναμ, καθώς με δικό του γκολ στο White Hart Lane «σφραγίστηκε» και το αήττητο πρωτάθλημα πριν από 17 χρόνια!

Αυτομάτως λοιπόν η παρουσία του στον πάγκο των γηπεδούχων, διαφοροποίησε τα δεδομένα. Η Πάλας ήταν αποφασισμένη, ο Νούνο Εσπιρίτο δεν υπολόγιζε στις υπηρεσίες του πρώτου σκόρερ του, Σον, και τα τελευταία 15 λεπτά αποδείχθηκαν αρκετά, προκειμένου η ομάδα του Βιεϊρά να βρει τρεις φορές τον δρόμο προς τα δίχτυα.

Η Τότεναμ έμεινε για πρώτη φορά στο «μηδέν» και η Κρίσταλ Πάλας σκόραρε τρεις φορές ανεξαρτήτου έδρας, μετά την προ τελευταία αγωνιστική της περσινής Premier League. Και το έκανε με τον άνθρωπο που η παράδοσή του δείχνει, πως είχε κάθε δυνατότητα να το πραγματοποιήσει.

Ο Γάλλος άλλωστε σε 21 ματς αθροιστικά είτε ως προπονητής, είτε ως ποδοσφαιριστής, έχει χάσει μόλις τα δύο, εκ των οποίων το ένα έλαβε χώρα κατά την διάρκεια του 21ου αιώνα, με την φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι.

Η παράδοση λοιπόν «παίζει» μπάλα στην περίπτωση του Πατρίκ Βιεϊρά. Ο Γάλλος το απέδειξε και στην Κρίσταλ Πάλας, και η Τότεναμ το βίωσε για 11η φορά στα 25 χρόνια που τον έχει απέναντί της. Οι φίλοι της Άρσεναλ πιθανώς το... χάρηκαν, και ο Βιεϊρά εξακολουθεί να αρέσκεται να "πληγώνει¨ την Τότεναμ!

Δημήτρης Μανάκος