8 Σεπτεμβρίου 1888: Η μέρα που ξεκίνησαν τα πάντα στην ιστορία των πρωταθλημάτων για ολόκλήρο τον πλανήτη

Συμπληρώθηκαν 133 χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου αγγλικού πρωταθλήματος τον Σεπτέμβριο του 1888 και ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος ανατρέχει στο χρόνο για να μας παρουσιάσει πως άρχισαν όλα αλλά και τις στιγμές που σημάδεψαν ανεξίτηλα αυτή τη διαδρομή! 



8 Σεπτεμβρίου 1888: Η μέρα που ξεκίνησαν τα πάντα στην ιστορία των πρωταθλημάτων για ολόκλήρο τον πλανήτη

Η ώρα ήταν περασμένες δώδεκα όταν στο σπίτι του προέδρου της Άστον Βίλα Γουίλιαμ ΜακΓκρέγκορ, στο κέντρο του Μπέρμιχαμ, οι εκπρόσωποι των 12 ομάδων που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έφταναν σε συμφωνία. Το χαρτί είχε και τις δώδεκα υπογραφές και το ποδόσφαιρο εκείνη την στιγμή αποκτούσε το πρώτο του πρωτάθλημα. Αν και ήδη από το 1871 στην Αγγλία κάθε χρόνο διοργανωνόταν το Κύπελλο (FA Cup) η συγκέντρωση εκείνη θα αποτελούσε ουσιαστικά την αρχή της κυριαρχίας του βασιλιά των σπορ σε όλο τον πλανήτη.

Ο ΜακΓκρέγκορ, που αν και Σκωτσέζος είχε μετοικήσει από το Περθσάιρ στο Μπέρμιχαμ, είχε ποδοσφαιρικό όραμα και ήθελε να βάλει το όνομα του στην ιστορία δημιουργώντας κάτι μοναδικό. Έψαχνε περίπου ένα χρόνο τις κατάλληλες συνθήκες για να οργανωθεί αυτό το πρωτάθλημα και είχε βάλει ως βασικό όρο για να μετάσχει κάποια ομάδα να διαθέτει δικό της γήπεδο. Οι δώδεκα σύλλογοι που πληρούσαν τις προϋποθέσεις και υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία ήταν η Άστον Βίλα, η Μπλάκμπερν, η Μπόλτον, η Πρέστον, η Γουέστ Μπρομιτς Αλμπιον, η Μπέρνλι , η Εβερτον, η Ντέρμπι, η Νοτς Κάουντι, η Γουλβς, η Στόουκ και η Άκρινγκτον Στάνλει. Η Νότιγχαμ Φόρεστ ήταν ανάμεσα στις ομάδες που ήθελαν να μετάσχουν αλλά δεν υπήρχε τρόπος να εγγυηθεί η διοίκηση της πως θα έβρισκες τα λεφτά για να ταξιδεύει στα εκτός έδρας ματς, οπότε το αίτημα της απορρίφθηκε.

Οι σύλλογοι συμφώνησαν και στον τρόπο βαθμολογίας, που πρότεινε ο ΜακΓκρέγκορ και ήταν 2 πόντοι στη νίκη, ένας στην ισοπαλία και κανένας στην ήττα. Αυτό δηλαδή που ίσχυσε έως το 1981 όταν οι Άγγλοι (μετά από ιδέα του αείμνηστου Τζίμι Χιλ) άλλαξαν σε 3-1-0 την βαθμολογία και ακολούθησαν (όπως πάντα) όλοι οι υπόλοιποι!

Το πρώτο ματς του πρωταθλήματος είναι καταγεγραμμένο το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου του 1888, όταν η Ντέρμπι επιβλήθηκε με το εντυπωσιακό 6-3 της Μπόλτον, με τον Κένι Ντάβενπορτ να γίνεται ο πρώτος στην ιστορία που σκοράρει σε αγώνα πρωταθλήματος! 

Η Πρέστον Νορθ Εντ αποτέλεσε την πρώτη υπερδύναμη του αθλήματος. Φυσικά λειτούργησε διαφορετικά από τους υπόλοιπους προσφέροντας σε επτά Σκωτσέζους παίκτες την δυνατότητα να μετακινηθούν στο Λάνκασαιρ και τους βρήκε δουλειά σε εργοστάσια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία πανίσχυρη ομάδα, η οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητη!

Οκτώ μέρες μετά, στις 16 Σεπτεμβρίου, σε ένα ματς που υπό ειδικές συνθήκες, έγινε Κυριακή (το επόμενο που θα γινόταν τέτοια μέρα θα ήταν 86 χρόνια) η Πρέστον νίκησε 4-0 τη Γουλβς εκτός έδρας, πέρασε πρώτη και έμεινε εκεί μέχρι το τέλος. Στη συνέχεια επικράτησε με ευκολία και στο F.A.Cup (με θρίαμβο 3-0 στον τελικό και πάλι επί της Γουλβς) με αποτέλεσμα οι παίκτες της να αποκληθούν από τον Τύπο της εποχής Invincibles (ανίκητοι).

Μεγάλος σταρ της ομάδας ήταν ο Τζον Γκούνταλ που κυριολεκτικά απήχθη από τους ανθρώπους της Πρέστον την περίοδο που έπαιζε ερασιτεχνικά στην Σκωτία και μάλιστα επέλεξε τελικά να αγωνιστεί στην εθνική Αγγλίας, αλλάζοντας εθνικότητα! Η Πρέστον κατέκτησε και το δεύτερο πρωτάθλημα το 1890 ενώ τερματίζοντας δεύτερη άλλες τρεις σερί σεζόν δημιούργησε μύθο γύρω από το όνομα της. Στο γήπεδο της το «Ντιπντέιλ» αποφάσισε η αγγλική ομοσπονδία., τιμής ένεκεν, να δημιουργήσει το εθνικό μουσείο ποδοσφαίρου πριν αρκετά χρόνια, το οποίο πια έχει μεταφερθεί στο Μάντσεστερ!

Το αγγλικό πρωτάθλημα παρέμεινε με την μορφή που ξεκίνησε για πολλά χρόνια και σιγά σιγά προστέθηκαν και οι υπόλοιπες κατηγορίες. Με 92 επαγγελματικά σωματεία και τέσσερις κατηγορίες γιγάντωσε για πολλές δεκαετίες μέχρι την αλλαγή του 1992 όταν κάποιοι μεγάλοι σύλλογοι με την απειλή της αποχώρησης ανάγκασαν της ποδοσφαιρική ομοσπονδία να αποδεχτεί την δημιουργία της Πρέμιερ Λιγκ .

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την ιστορική βραδιά του Μαρτίου του 1888 το αγγλικό πρωτάθλημα απέκτησε φίλους σε κάθε γωνία του πλανήτη και αν δεν είναι το καλύτερο παραμένει το πιο ανταγωνιστικό και με διαφορά το πιο δημοφιλές στον κόσμο! Από το 1992, με την απόσχιση των πιο ισχυρών ομάδων δημιουργήθηκε η Πρέμιερ Λιγκ και η έκρηξη της δημοτικότητας του αγγλικού πρωταθλήματος παγκοσμίως έφερε και ατελείωτα λεφτά στα ταμεία! Υπολογίζεται πως ακόμα και η τελευταία ομάδα εισπράττει περίπου 200 εκατομμύρια λίρες, αριθμός που ζαλίζει!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 20 πρωταθλήματα και η Λίβερπουλ με 19 (επιστρέφοντας στο θρόνο το 2020) είναι οι πιο πετυχημένες ομάδες στην ιστορία της διοργάνωσης ενώ από την ίδρυση της Πρέμιερ Λιγκ το 1992-93 και έπειτα η Γιουνάιτεντ πήρε τους 13 από τους 20 τίτλους της!

Η Λέστερ με το απίστευτο κατόρθωμα της, το 2016, απέδειξε πως είναι το πιο απρόβλεπτο πρωτάθλημα, το μόνο που κάθε ματς είναι πραγματική μάχη!

Τα πιο δραματικά φινάλε στο πρωτάθλημα

- Το 1964-65 όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε στην διαφορά τερμάτων τον τίτλο από την Λιντς (οι ομάδες είχαν από 61 πόντους)

- Το 1971-72 όταν η Ντέρμπι Κάουντι με 58 βαθμούς πήρε το πρωτάθλημα με ένα βαθμό παραπάνω από Λιντς , Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι που είχαν έναν λιγότερο (57)

- Το 1976-77 όταν η Λίβερπουλ ξεπέρασε με 57 πόντους την Μάντσεστερ Σίτι και την Ίπσουιτς που έμειναν στους 56 την τελευταία μέρα

Το 1988-89 όταν η Άρσεναλ χρειαζόταν νίκη με δύο γκολ μέσα στο Ανφιλντ επί της Λίβερπουλ για να ισοβαθμήσουν και να πάρει το πρωτάθλημα στην διαφορά τερμάτων και το κατάφερε με δραματικό τρόπο στις καθυστερήσεις με τον Μάικλ Τόμας.

-το 1998-99 όταν η Γιουνάιτεντ αν και έχανε 1-0 από την Τότεναμ ανέτρεψε τα πράγματα και νίκησε με 2-1 παίρνοντας τον τίτλο με ένα πόντο διαφορά από την Άρσεναλ. Ήταν η σεζόν του περίφημου τρεμπλ, αφού νικώντας τη Νιούκαστλ 2-0 πήρε το Κύπελλο και με την ανατροπή της Βαρκελώνης 2-1 τη Μπάγερν κατέκτησε και το Τσάμπιονς Λιγκ.

-το 2011-12 όταν με το γκολ του Αγουέρο στις καθυστερήσεις η Μάντσεστερ Σίτι νίκησε 3-2 τη ΚΠΡ και άρπαξε τον τίτλο από τη Γιουνάιτεντ που είχε νικήσει στο Σάντερλαντ και περίμενε ακούγοντας τις εξελίξεις.

Ημερομηνίες –σταθμοί

1888-89 η Πρέστον κατακτά αήττητη το νταμπλ στο πρώτο πρωτάθλημα που έγινε ποτέ:

1892: Δημιουργία της δεύτερης κατηγορίας

Καθιερώνεται η άνοδος και ο υποβιβασμός μεταξύ των κατηγοριών

1919: Η Football League μετρά 44 μέλη

1920: Δημιουργία της τρίτης κατηγορίας

1921: Η τρίτη κατηγορία χωρίζεται σε βόρειο και νότιο όμιλο

1926: Η Χάντερσφίλντ γίνεται η πρώτη ομάδα που κατακτά τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα

1927: Η Αρσεναλ και η Τσέλσι χρησιμοποιούν αριθμούς στις φανέλες

1950: Οι σύλλογοι μέλη της Football League αυξάνονται σε 92

1957: Η Τσέλσι γίνεται η πρώτη ομάδα που χρησιμοποιεί αεροπλάνο για να ταξιδέψει σε εκτός έδρας αγώνα του πρωταθλήματος

1961: Η Τότεναμ γίνεται η πρώτη ομάδα στο 20ο αιώνα που κατορθώνει να κάνει το νταμπλ

1969: Ο Τζίμι Γκριβς της Τότεναμ αναδεικνύεται για έκτη φορά πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα επίδοση που είναι ρεκόρ ακόμη και σήμερα

1979: Η Λίβερπουλ γίνεται η πρώτη ομάδα που αποκτά χορηγό στη φανέλα, την εταιρεία HITACHI ενώ η Νότιγχαμ μένει 42 ματς αήττητη

1980: Οι βαθμοί που χαρίζει η νίκη γίνονται τρεις

1986: Οι ομάδες αποκτούν το δικαίωμα να κάνουν 2 αλλαγές σε ένα παιχνίδι.

1992: Δημιουργία της Πρέμιερ Λιγκ

1993: Η Γιουνάιτεντ κατακτά τον πρώτο τα τίτλο έπειτα από 26 χρόνια, τον πρώτο επί εποχής Πρέμιερ Λιγκ

1995: Η Μπλάκμπερν Ρόβερς υπό τις οδηγίες του Κένι Νταλγκλίς παίρνει τον τίτλο και ο Σκωτσέζος τεχνικός γίνεται μόλις ο τρίτος που κατακτά πρωτάθλημα με δύο διαφορετικούς συλλόγους (αφού είχε κατακτήσει τον τίτλο τρεις φορές με τη Λίβερπουλ) Οι άλλοι δύο ήταν ο Χέρμπερτ Τσάπμαν (Χάντερσφιλντ και Αρσεναλ) και ο Μπράιαν Κλαφ (Ντέρμπι και Νότιγχαμ)

1996: Ο Πίτερ Σίλτον γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής που συμπληρώνει 1000 ματς πρωταθλήματος

1997: Η Νοτς Κάουντι γίνεται η πρώτη ομάδα που έπαιξε πάνω απο 4000 αγώνες πρωταθλήματος

1998: Ο Αρσέν Βενγκέρ είναι ο πρώτος ξένος τεχνικός (εκτός Βρετανίας) που κατακτά τον τίτλο οδηγώντας την Άρσεναλ στο νταμπλ

2004: Η Άρσεναλ παίρνει το πρωτάθλημα αήττητη κάτι που μόνο η Πρέστον το 1889 είχε πετύχει αλλά στη συνέχεια σπάει και το ρεκόρ της Νότιγχαμ Φόρεστ αφού παραμένει 49 ματς χωρίς ήττα!

2013: Ο Ράιαν Γκιγκς κατακτά το 13ο πρωτάθλημα της καριέρας του απόλυτο ρεκόρ σε οποιαδήποτε κατηγορία της Αγγλίας

2016: Η Λέστερ καταφέρνει κάτι που δεν έχει προηγούμενο στο αγγλικό πρωτάθλημα, να πάρει δηλαδή τον τίτλο ενώ μία σεζόν πριν μέχρι και τον Απρίλιο να βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας!   

2018: Η τρομερή Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα γίνεται η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ που κατακτά τον τίτλο με 100 βαθμούς. ενώ καταγράφει ιστορικό ρεκόρ και με τις 18 διαδοχικές της νίκες στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος

2019: Η πιο μεγάλη μονομαχία που έγινε ποτέ στην μεγαλύτερη κόντρα για τον τίτλο ολοκληρώθηκε με τη Σίτι να κατακτά την κορυφή με 98 βαθμούς έναντι 97 της Λίβερπουλ 

2020: 30 χρόνια μετά, η Λίβερπουλ με 26 νίκες στα 27 πρωτα ματς κατακτά το πιο εύκολο πρωτάθλημα στην ιστορία της σταματώντας στους 99 βαθμούς, σε μια σεζόν που στιγματίστηκε από το stop λόγω κορονοϊού

2021: Η χρονιά του κορονοϊού, με τη Σίτι να επιστρέφει στην κορυφή ούσα 11η τον Νοέμβριο και καταφέρνοντας να φτάσει στον τίτλο με σχετική άνεση, έχοντας εκπληκτικό αήττητο σερί 28 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις