Λίβερπουλ: Ένα ιδανικό ξεκίνημα που «επισκιάζεται» από τον φόβο… των τραυματισμών!

Το ξεκίνημα της Λίβερπουλ στην Premier League ήταν ιδανικό, αν αναλογιστεί κανείς πως έχει κάνει το 2x2, με την ομάδα να είναι έτοιμη,  και δίχως βασικές απουσίες. Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση που ένας ενδεχόμενος τραυματισμός «χτυπήσει την πόρτα» των «κόκκινων» και αναβιώσει μνήμες από την περσινή σεζόν;



Λίβερπουλ: Ένα ιδανικό ξεκίνημα που «επισκιάζεται» από τον φόβο… των τραυματισμών!

«Με το δεξί» έχει εκκινήσει τις επίσημες αγωνιστικές της υποχρεώσεις η Λίβερπουλ, με το σύνολο του Γιούργκεν Κλοπ να εμπνέεται από την επιστροφή των Φαν Ντάικ και Μάτιπ, να αισθάνεται ασφάλεια από την μεσαία γραμμή και… πίσω, και να ξεδιπλώνει με μεγαλύτερη ευκολία τις επιθετικές αρετές που το διακρίνουν, όταν καλείται να βρει το γκολ και να «ξεκλειδώσει» την αντίπαλη άμυνα. Αυτά τουλάχιστον έχει δείξει στα δύο πρώτα ενενηντάλεπτα απέναντι στις Νόριτς και Μπέρνλι.

Συγκεκριμένα, το πρώτο παιχνίδι απέναντι στην Νόριτς αποτέλεσε μια «επίδειξη δύναμης», καθώς επικράτησε με 3-0, βλέποντας τους επιθετικούς της,  Ντιόγο Ζοτα, Μπόμπι Φιρμινιο και Μοχάμεντ Σαλάχ να βρίσκουν δίχτυα, με τον τελευταίο να είναι και ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου. Παρά ταύτα, δεν δύναται να μην δώσουμε τα εύσημα και στην αμυντική λειτουργία της ομάδας που λειτούργησε άψογα, καθώς  δέχθηκε συνολικά μόλις τρία σουτ προς την εστία του Άλισον Μπέκερ.

Μία εβδομάδα μετά, η «αποστολή» της ήταν σαφώς δυσκολότερη, καθώς συνάντησε την Μπέρνλι η οποία την είχε «πληγώσει» αρκετές φορές στο παρελθόν.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως στην σεζόν 2019-20, όπου η Λίβερπουλ είχε στεφθεί πρωταθλήτρια, ήταν η μόνη ομάδα που δεν έχασε στο «Άνφιλντ», ενώ την αμέσως επόμενη σεζόν της «έσπασε» το αήττητο των 69 εντός έδρας αναμετρήσεων!

Τα πράγματα όμως φέτος ήταν διαφορετικά. Η Λίβερπουλ δεν την «φοβήθηκε», και την κέρδισε με «καθαρό σκορ» (2-0), έχοντας ως σκόρερ της τους Ζότα και Μανέ και δημιουργούς τους Κώστα Τσιμίκα (πρώτη ασίστ στην Premier League και MVP από τους φίλους της ομάδας) και Αλεξάντερ Άρνολντ!

Οι δύο αυτές επικρατήσεις της Λίβερπουλ πραγματοποιήθηκαν με τους «κόκκινους» να είναι πλήρεις και δίχως σημαντικές απουσίες. Το δίδυμο  Φαν Ντάικ- Ζοέλ Μάτιπ  απέδωσε εξαιρετικά, όπως άλλωστε συνηθίζει, και με τη βοήθεια του σταθερότατου Άλισον Μπέκερ, διατήρησαν το «μηδέν». Ο Κώστας Τσιμικας ήταν άξιος αντικαταστάτης του τραυματία Άντι Ρόμπερτσον, η μεσαία γραμμή παρουσιάστηκε σχεδόν αλάνθαστη,  και η επιθετική τριπλέτα… έκανε απλά τη «δουλειά» της. 

Όλα αυτά ισχύουν όσο το ρόστερ της Λίβερπουλ παρουσιάζεται πλήρες, διότι κενά υπάρχουν, με την απουσία ενός ποδοσφαιριστή που θα αντικαταστήσει τον Σακίρι να είναι αισθητή. Τι θα συμβεί άλλωστε αν τραυματιστεί ο Σαλάχ, Ζότα ή ο Μανέ;

Ανάλογη είναι και η συζήτηση για την θέση του αμυντικού μέσου, αλλά εκεί υπάρχουν ελαφρυντικά…

Μπορεί κάποιοι από τους παίκτες στο κέντρο να μην έχουν προσαρμοστεί ακόμα όπως ο Κειτά η ο Τιάγκο,  ή ο «γερόλυκος» Μίλνερ να μην αποτελεί πάντα μία λύση, αλλά αυτά είναι προβλήματα που αντιμετωπίζονται διότι υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις σε αυτές τις θέσεις.

Απεναντίας, μία αξιόπιστη εναλλακτική για την θέση του Σαλάχ ή του Μανέ, πλην του Φιρμίνο, και την αλλαγή θέσης του Ζότα,  με την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ να αντιμετωπίζει πρόβλημα, αν ένας τραυματισμός κάνει την εμφάνισή του.

Συνοψίζοντας, η Λίβερπουλ και ο Γιούργκεν Κλοπ, αν θέλει να διατηρήσει την καλή της πορεία στην Premier League και να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, θα πρέπει ενισχυθεί προτίστως στην «γραμμή κρούσης». Εκεί δηλαδή που ακόμη και αριθμητικά, εμφανίζει τις λιγότερες λύσεις από τις περισσότερες ομάδες του Big 6!

Γιάννης Καλογιαννάκης