Άρσεναλ – Τσέλσι : Ντέρμπι γοήτρου και ουσίας στο Βόρειο Λονδίνο

Το πρώτο λονδρέζικο ντέρμπι έρχεται νωρίς φέτος, μόλις στην δεύτερη αγωνιστική. Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Τσέλσι, απέναντι στην άσπονδη αντίπαλό της από το βόρειο Λονδίνο Άρσεναλ, στο κατάμεστο Emirates. Οι «μπλε» φαντάζουν το ιδανικό φαβορί, αλλά στην Premier League, όποιος υποτιμά τον αντίπαλό του συνήθως το πληρώνει ακριβά.  



Άρσεναλ – Τσέλσι : Ντέρμπι γοήτρου και ουσίας στο Βόρειο Λονδίνο

Η Άρσεναλ του Αρτέτα έχει ξεκινήσει νωθρά την σεζόν. Δεν είναι μονάχα η ήττα από την νεοφώτιστη Μπρέντφορντ, είναι κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ήρθε, αφού οι παίκτες εμφανίστηκαν δίχως πάθος και ένταση στο παιχνίδι τους.

Η κατοχή της μπάλας άγγιξε το 65%, έναντι 35% των νεοφώτιστων αντιπάλων τους, χαρακτηριστικό στοιχείο της σχολής που πρεσβεύουν οι Ισπανοί προπονητές. Ομοίως, η Άρσεναλ υπερείχε σε πάσες με 568 έναντι μόλις 309 των παικτών της Μπρέντφορντ. Παρόλα αυτά το ποδόσφαιρο, σε πείσμα της μοντέρνας εποχής, παραμένει το κορυφαίο άθλημα επαφής.

Έτσι η Μπρέντφορντ υπερείχε κατά κράτος στα τάκλιν με 20-9, κερδίζοντας σχεδόν όλες τις προσωπικές μονομαχίες και αφοπλίζοντας όλα τα ατού των αντιπάλων της. Με δύο τέρματα σε καθοριστικά χρονικά σημεία κάθε ημιχρόνου, στο 22’ και στο 73΄, πήρε μια ιστορική νίκη γοήτρου απέναντι στην Άρσεναλ.

Από την άλλη πλευρά, η Τσέλσι, με την κεκτημένη ταχύτητα της κατάκτησης του Σούπερ Καπ και με τον Λουκάκου να ενισχύει τις τάξεις της θα ανέβει στο βόρειο Λονδίνο με στόχο την νίκη. Μια μεγάλη ευκαιρία για τους «μπλε» να φύγουν με …το σκαλπ της Άρσεναλ από την έδρα των αντιπάλων τους.

Η Τσέλσι κατεβαίνει πάνοπλη, με μοναδική απουσία αυτή του Πούλισικ, έχει όμως το βάθος του πάγκου να καλύψει το κενό είτε με παίκτη αντίστοιχης θέσης (Χάβερτς, Μάουντ, Ζίγιεχ), είτε με αλλαγή συστήματος και με πιο επιθετική διάταξη των μπακ-χαφ, όπως ο Τζέιμς, ο Αλόνσο και ο Τσίλγουελ. 

Ο Τόμας Τούχελ έχει καταφέρει να κρατήσει τον κορμό της περσινής πρωταθλήτριας Ευρώπης σχεδόν άθικτο, στοιχείο το οποίο θα προσφέρει τα μέγιστα στην συνοχή κατά την διάρκεια της σεζόν.

Όλα αυτά στην θεωρία. Η πράξη σε τέτοια παιχνίδια είναι πάντα διαφορετική και κρύβει εκπλήξεις. Προφανώς το φαβορί παραμένει η Τσέλσι, όμως σε ένα γεμάτο γήπεδο και με την πλάτη κυριολεκτικά στον τοίχο, οι παίκτες της Άρσεναλ μπορεί να βγάλουν αντίδραση και ποδοσφαιρικό εγωισμό απέναντι στους αντιπάλους τους. 

Ας μην λησμονούμε ότι αρκεί μια ανύποπτη φάση, ένα αμυντικό λάθος, ένα πέναλτι, ή μια αποβολή για να δώσει άγρια ομορφιά στο παιχνίδι και να στείλει για …περίπατο όλες τις θεωρητικές προβλέψεις.

Σε αναμονή λοιπόν του παιχνιδιού και σε όσων άλλων θα μας προσφέρει η φετινή Premier League. Το ποδοσφαιρικό πάρτι στο Νησί μόλις ξεκίνησε και είμαστε όλοι καλεσμένοι!

Άκης Βαλαβάνης

Follow me on Instagram @lockdownfootball