Δυο στους πέντε ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ δέχτηκαν προσβλητικά μηνύματα στο Twitter

Τα αποτελέσματα της έρευνας της Ένωσης Επαγγελματιών ποδοσφαιριστών είναι σοκαριστικά και δείχνουν πως η Πρέμιερ Λιγκ έχει τα προβλήματά της.  



Δυο στους πέντε ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ δέχτηκαν προσβλητικά μηνύματα στο Twitter

Σοκαριστικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας της PFA (Professional Footballer’s Association) για τους αθλητές που παρενοχλούνται μέσα από τα social media. Σύμφωνα με τη έρευνα αυτή, 2 στους 5 (44%) ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ δέχτηκαν προσβλητικά μηνύματα στο Twitter από εξαγριωμένους οπαδούς.

Η μελέτη εξέτασε περισσότερες από 6 εκατομμύρια αναρτήσεις και ανέλυσε εις βάθος 20.000 από αυτές που οι χρήστες είχαν κάνει report. 

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι ρατσιστικές επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 48% το δεύτερο εξάμηνο της σεζόν 2020/2021 κάτι που δεν κάνει μεγάλη εντύπωση αν κρίνει κανείς από τα γεγονότα που συνέβησαν στο Euro 2020.

Παράλληλα, η έρευνα έδειξε ότι το 50% των λογαριασμών που κακοποιούσαν τους παίκτες προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ παίκτες όλων των πρωταθλημάτων δέχτηκαν ομοφοβική και σεξιστική συμπεριφορά από τους χρήστες του Twitter.

Η στοχευμένη κακοποίηση κορυφώθηκε τον Μάιο του 2021, λίγο μετά τη διεξαγωγή τετραήμερου μποϊκοτάζ στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλο το ποδόσφαιρο για το θέμα της προσοχής που πρέπει να επιδείξουν όλοι στο διαδικτυακό μίσος.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κορύφωση του Μαΐου αποδίδεται στην αναμέτρηση της Τσέλσι με την Λέστερ για τον τελικό του FA Cup σε συνδυασμό με τη συνάντηση των ίδιων συλλόγων στην Πρέμιερ Λιγκ μόλις τρεις μέρες αργότερα.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι πάνω από τα τρία τέταρτα των 359 λογαριασμών που έκαναν επιθέσεις με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς σε παίκτες της Πρέμιερ Λιγκ, της Σούπερ Λιγκ γυναικών και της Football League παρέμειναν στην πλατφόρμα του Twitter.

Μόλις το 56% των ρατσιστικών αναρτήσεων που εντοπίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν είχαν αφαιρεθεί, με ορισμένες αναρτήσεις να παραμένουν στην πλατφόρμα για μήνες ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και σε όλη την αγωνιστική σεζόν.

Τέλος, το 27% των προσβλητικών αναρτήσεων που αφορούν παίκτες της Πρέμιερ Λιγκ δεν είναι πλέον ορατά στο Twitter, με το ποσοστό να πέφτει στο 17% για τις επιθέσεις που αφορούν παίκτες της EFL και στο 12% για τις γυναίκες αθλήτριες.

Στράτος Μαρίνος