Πως η Σίτι από την μεταγραφή Σαμαρά έφτασε στον Γκρίλις και το στοίχημα αν ταιριάξει με τον Ντε Μπρόινε!

Τεράστιες οικονομικές απολαβές. Πολύωρες διαπραγματεύσεις που έχουν ως στόχο την μετακίνηση ενός ποδοσφαιριστή από μια αγγλική πόλη σε μία άλλη, για να υπερασπιστεί διαφορετικό σήμα. Ανακοινώσεις υπέρογκων ποσών που «τρομάζουν» στο άκουσμά τους. Η εποχή άλλαξε, αλλά οι μεταγραφές παντα θα κοστίζουν και η Μάντσεστερ Σίτι στην εποχή των Αράβων προσαρμόστηκε στα δεδομένα. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Πως η Σίτι από την μεταγραφή Σαμαρά έφτασε στον Γκρίλις και το στοίχημα αν ταιριάξει με τον Ντε Μπρόινε!

Πρόκειται για την μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Μία μεταγραφή που φέρει την υπογραφή του Τζακ Γκρίλις και αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα κατόρθωμα του ποδοσφαιριστή, μετά τη δύσκολη, αλλά αξιέπαινη οκταετία που πέρασε στην Άστον Βίλα, αρχίζοντας από τα χαμηλά με το δανεισμό του στη Νοτς Κάουντι, η επιστροφή και το ντεμπούτο, οι δυσκολίες με τον υποβιβασμό και η επιστροφή!

Οι δύο τελευταίες σεζόν που πραγματοποίησε του έδωσαν το εισιτήριο και πλέον ο Γκρίλις στα 25 του χρόνια, μετακομίζει στο Μάντσεστερ, κάνοντας ένα τεράστιο άλμα, που σηματοδοτεί την ευκαιρία του για καθιέρωση στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Ένα άλμα που κόστισε 100 εκατομμύρια λίρες, τον κατέστησε τον ακριβότερο ποδοσφαιριστή, αναλογικά με τις εβδομαδιαίες απολαβές του και «μοιραία» μπαίνει σε σύγκριση με μία διαφορετική περίοδο της Premier League.

Τότε που οι ομάδες διαπραγματεύονταν διαφορετικά και τότε που ο «δικός» μας, Γιώργος Σαμαράς ταξίδευε για το Μάντσεστερ και αποτελούσε την ακριβότερη προσθήκη της Σίτι, στην «γραμμή κρούσης», μετά τον Ανελκά και τον Ρόμπι Φάουλερ.

Ή και πιο παλιά. Πότε άλλωστε έγινε η πρώτη μεταγραφή 100.000 λιρών και ποτέ η λέξη «εκατομμύριο» μπήκε στην συζήτηση και κατέληξε να προσδιορίζεται από τριψήφια ποσά;

H αρχή έγινε το 1895, όταν η Μίντλεσμπρο πλήρωσε 1000 λίρες για να αποκτήσει τον Αλφ Κόμον από τη Σάντερλαντ και η συνέχεια δόθηκε  70 χρόνια μετά, με τον Τζίμι Γκριβς να κοστολογείται με 100.000 λίρες και να παίρνει μεταγραφή στην Τότεναμ, από την Μίλαν. 

Πάντα τα ποσα σήκωναν συζήτηση και πάντα θεωρούνταν εξωφρενικά!

Έπειτα έρχεται το «εκατομμύριο». Πρώτη μεταγραφή είναι αυτή του Τρέβορ Φράνσις από την Μπέρμιγχαμ στη Νότιγχαμ με τον σπουδαίο παίκτη να κάνει απόσβεση σκοράροντας με κεφαλιά το γκολ με το οποίο η Φόρεστ πήρε το Κύπελλο πρωταθλητριών το 1979 στο Μόναχο απέναντι στην Μάλμε. 

Εν συνεχεία ο Άλαν Σίρερ εγινε ο πρώτος που μεταβαίνει στη Νιούκαστλ από την Μπάκμπερν, το 1996, «αγγίζοντας» τα 15 εκατομμύρια λίρες.

Τρία χρόνια μετά ήταν η σειρά του Ρίο Φέρντιναντ να αφήσει την Λιντς για λογαριασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έναντι 29.500.000 λιρών, για να έρθει ο Γκάρεθ Μπέιλ και να ανεβάσει τον πήχη στα 85 εκατομμύρια από την Ρεάλ Μαδρίτης στην Τότεναμ το 2013.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στον Γκρίλις. Τον νέο ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Σίτι. Έναν επιτελικό μέσο που κόστισε 100 εκατομμύρια λίρες και αποτελεί «ρεκόρ» στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. 

Στο παρελθόν η Μάντσεστερ Σίτι πήρε πανάκριβους παίκτες όπως ο Ρόντνει Μαρς από την ΚΠΡ το 1972 και ο Στιβ Ντάλει από τη Γουλβς το 1981, που ήταν ρεκόρ για την εποχή, αλλά και οι δυο απέτυχαν παταγωδώς, όπως και η πρώτη πανάκριβη μεταγραφή των Αράβων, ο Ρομπίνιο το 2008.

Τα τελευταία χρόνια όμως όλες οι ακριβές μεταγραφές έχουν αποδώσει. Και ο Αγουέρο και ο Σίλβα και ο Ντε Μπρόινε που αποδείχτηκαν καθοριστικοί! 

Η πικρή αλήθεια είναι πως περισσότερο χρειαζόταν τον Κέιν αυτή τη στιγμή, η Μάντσεστερ Σίτι για να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο και λιγότερο τον Γκρίλις! 

Μέσα στην περιοχή με τον φορ της, η Τότεναμ ήταν δεδομένο πως θα έβρισκε 30 γκολ ως σύνολο και αυτό θα την έκανε πραγματικά αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστρια με μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους της. 

Ο πιο ακριβός, πλέον, Άγγλος ποδοσφαιριστής πρέπει να δούμε αν θα ταιριάξει σε αυτά που έχει στο μυαλό του, ο Πεπ. Αν μπορέσει να βρει τον ρόλο του, που να είναι διαφορετικός από εκείνον που έχει ο Βέλγος, η Σίτι μπορεί να γίνει τρομακτική για οποιονδήποτε αντίπαλο. 

Επιμένω όμως πως δεν είναι ο ποδοσφαιριστής που χρειαζόταν η Σίτι, αφου έχει τον Μαχρεζ, τον Φόντεν και τον Σιλβα να πλαισιώσουν τον Ντε Μπρόινε.

Όταν αρχίσει το πρωτάθλημα θα έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα. 

Θα μάθουμε αν οι αριθμοί λένε την αλήθεια, μετά το τέλος της επικείμενης Premier League και θα διαπιστώσουμε αν ο Γκρίλις είναι το κομμάτι που έλειπε από την Σίτι, προκειμένου να κατακτήσει το Champions League... 

Αν βοηθήσει όπως κάποτε ο Φράνσις τη Νότιγχαμ να πάρει το Champions League όλα θα είναι μια χαρά! Το αστρονομικό ποσό των «100 εκατομμυριων» σημαίνει πως ο Γκρίλις πλέον κοστίζει όσο το 1/3 των υπόλοιπων «6» κορυφαίων μεταγραφών της Σίτι, επί εποχής Αράβων…

Είναι μια πολύ μεγάλη διαδρομή από την εποχή που πλήρωνε 5 εκατομμύρια στην Χέρενφεϊν για να πάρει τον Γιώργο Σαμαρά το 2005!