Βέρτζιλ Φαν Ντάικ: Ένας... πλέιμεϊκερ στην άμυνα της Λίβερπουλ

Η ικανότητα του Ολλανδού να μοιράζει τη μπάλα με μεγάλη επιτυχία, έχει κάνει τους ανθρώπους της Λίβερπουλ να ανυπομονούν ακόμα περισσότερο για τη μεγάλη επιστροφή.  



Βέρτζιλ Φαν Ντάικ: Ένας... πλέιμεϊκερ στην άμυνα της Λίβερπουλ

Δεν είναι μόνο οι οπαδοί που περιμένουν με ανυπομονησία την επιστροφή του Βέρτζιλ Φαν Ντάικ στην αγωνιστική δράση μετά από σχεδόν 10 μήνες από τον τραυματισμό του στο παιχνίδι με την Έβερτον.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τζέιμς Μίλνερ τον είχε χαρακτηρίσει ως τη «Ρολς Ρόις» των αμυντικών. 

Ωστόσο αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον των ανθρώπων της ομάδας είναι η ικανότητα του Ολλανδού αμυντικού με τη μπάλα στα πόδια. 

Την ώρα που ο Φαν Ντάικ προσφέρει σταθερότητα στην αμυντική λειτουργία της Λίβερπουλ, μπορεί παράλληλα να χτίζει το παιχνίδι της ομάδας του από την αρχή. 

Το παιχνίδι με το γρήγορο build-up που συνήθως επιλέγει η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο που θα μοιραστεί η μπάλα από τα στόπερ στα άκρα ή με βαθιά μπαλιά στα ταχύτατα εξτρέμ.

Σε αυτό βοήθησε πάρα πολύ ο 30χρονος Ολλανδός τη χρονιά του πρωταθλήματος της Λίβερπουλ, αυξάνοντας το ενεργητικό της ομάδας από 68 γκολ την αμέσως προηγούμενη χρονιά σε 85

Σε αυτό δεν συνέβαλαν μόνο τα 5 γκολ και η 1 ασίστ που σημείωσε αλλά και τα εκπληκτικά στατιστικά σε πάσες.

Τη σεζόν 2019/2020, ο Φαν Ντάικ βρέθηκε στο TOP 10 των αμυντικών ανάμεσα στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα σε ολοκληρωμένες βαθιές μπαλιές πραγματοποιώντας σχεδόν 16 ανά παιχνίδι σε ένα ποσοστό επιτυχίας κοντά στο 73%.

Το συναρπαστικό με αυτό το στατιστικό είναι ότι ο Ολλανδός δεν μοιράζει απλά τη μπάλα από τη μία πλευρά στην άλλη, αλλά πασάρει με στόχο τη γρήγορη επίθεση της ομάδας του. 

Αυτό γίνεται αντιληπτό από τους αριθμούς του σε πάσες προς την επίθεση και πάσες προς το αντίπαλο τρίτο του γηπέδου, αφού ο Φαν Ντάικ βρισκόταν στο TOP 10 των αμυντικών από τα 5 κορυφαία πρωταθλήματα.

Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζει και φέτος, αφού στα πρώτα δείγματα της προετοιμασίας φαίνεται πως η «Ρολς Ρόις» έχει βγει από το σέρβις και έχει βρει και πάλι τον παλιό καλό της εαυτό.

Οι οπαδοί και το προσωπικό της Λίβερπουλ έχουν χίλιους λόγους για να ανυπομονούν για την επιστροφή του «πλέιμεϊκερ» Φαν Ντάικ και σίγουρα δεν θα τους απογοητεύσει.

Στράτος Μαρίνος