Το ποδόσφαιρο ως όπλο εναντίον της πανδημίας!

Η κρίση στην οποία έχει περιέλθει η ανθρωπότητα με την πανδημία, έχει ήδη λάβει θέση στα βιβλία της ιστορίας. Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα κληθούν να καταγράψουν τα αίτια, τις συνέπειες και τα διδάγματα της παγκόσμιας κρίσης που έχει προκαλέσει αναταράξεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Όπως σε κάθε παγκόσμια κρίση, έτσι και τώρα το ποδόσφαιρο έπαιξε τον ρόλο του. 

Το ποδόσφαιρο ως όπλο εναντίον της πανδημίας!

Η κρίση στην οποία έχει περιέλθει η ανθρωπότητα με την πανδημία, έχει ήδη λάβει θέση στα βιβλία της ιστορίας. Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα κληθούν να καταγράψουν τα αίτια, τις συνέπειες και τα διδάγματα της παγκόσμιας κρίσης που έχει προκαλέσει αναταράξεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Οι τελευταίοι 18 μήνες ήταν και παραμένουν ένας αγώνας αντοχής, ενάντια σε μια ασθένεια που αποτελεί ακόμη και σήμερα απειλή για την ανθρωπότητα.

Όπως σε κάθε παγκόσμια κρίση, έτσι και τώρα το ποδόσφαιρο έπαιξε τον ρόλο του. Όπως στην περίφημη εκεχειρία των Χριστουγέννων το 1914, όταν μια χούφτα Άγγλοι και Γερμανοί αντίπαλοι στρατιώτες πέταξαν τα όπλα και έπαιξαν έναν αγώνα ποδοσφαίρου, έτσι και το 2020-2021, ήρθε το ποδόσφαιρο να προσφέρει μια διέξοδο στο ανθρώπινο δράμα.

Ένα από τα πιο λαμπρά παραδείγματα ποδοσφαιριστών είναι ο Μάρκους Ράσφορντ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που τον Μάρτιο του 2020, στην έναρξη της πανδημίας βοήθησε την τράπεζα τροφίμων ‘FareShare’ να συλλέξει τρόφιμα για όσους είχαν ανάγκη. 

Το άστρο του νεαρού Άγγλου διεθνή απογείωσε την καμπάνια και βοήθησε να συγκεντρωθούν συνολικά 21 εκατομμύρια στερλίνες για τα παιδία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Μεσούτ Οζίλ, που το 2020 αγωνιζόταν ακόμη στην Άρσεναλ, προσφέρθηκε να καλύψει ο ίδιος από τον μισθό του τα χρήματα για την μηνιαία αποζημίωση του ανθρώπου που ενσάρκωνε την μασκότ της ομάδας. Με το γήπεδο κλειστό και του αγώνες υπό αναβολή, οι διαχειριστές του συλλόγου αποφάσισαν να θέσουν σε αναστολή τον εργαζόμενο που υποδυόταν την μασκότ της ομάδας για 27 ολόκληρα χρόνια. 

Λογάριαζαν όμως δίχως την συμπόνοια του Toύρκου ποδοσφαιριστή. Αν και δεν έγινε γνωστό αν τελικά η Άρσεναλ δέχθηκε την πρόταση του Οζίλ, είναι σίγουρο ότι ο ίδιος φρόντισε προσωπικά την υπόθεση.

Το τραγούδι των οπαδών της Λίβερπουλ, ‘You will never walk alone’, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης τον χειμώνα του 2020, στην έναρξη των lockdown. Η έλλειψη κοινωνικών επαφών, η αναγκαστική απομόνωση, όλα αυτά που συνηγορούσαν σε μια μελαγχολική μοναχικότητα, ήρθαν αντιμέτωπα με τους στίχους του ύμνου που αντηχεί στο γεμάτο Anfield και εκφράζει την θέληση για ζωή, την υπομονή και την επιμονή για να βγει κανείς από το σκοτεινό μονοπάτι και να αντέξει την δοκιμασία. 

Walk on, through thewind, walk on through the rain. Το κομμάτι των ‘Gerry and the Peacemakers’ είχε αύξηση στο streaming της τάξης του 150%, όπως αναφέρει το BBC.

O Covid-19 δεν αντιμετωπίζεται με εύκολο τρόπο. Μπορεί να πιάσει στον ύπνο τα θύματά του, όπως έγινε και στον φετινό τελικό Κυπέλλου στην Αγγλία μεταξύ Τσέλσι και Λέστερ. Το γκολ φωτοβολίδα του Τίλεμανς έπιασε στον ύπνο την άμυνα των μετέπειτα πρωταθλητών Ευρώπης. 

Σε ποδοσφαιρικούς όρους, για να αντιμετωπιστεί ο Covid19, χρειάζεται αμυντική προσέγγιση που μόνο το περίφημο «κατενάτσιο» από την Ίντερ της δεκαετίας του 1960 προσομοιάζει. 

Η, αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιον νεότερο όρο, χρειάζεται να …παρκάρει κανείς το λεωφορείο (park the bus) μπροστά από το τέρμα.

Χάρη στην προσπάθεια όλων των παικτών και των ομάδων της Premier League, o περσινός χειμώνας υπήρξε πιο βατός, αφού σχεδόν κάθε μέρα υπήρχε ένας αγώνας ποδοσφαίρου υψηλής ποιότητας. 

Το πιο αποφασιστικό μήνυμα απέναντι στην πανδημία, που μολονότι σε άδεια γήπεδα, δεν μπόρεσε να σταματήσει το ποδόσφαιρο για δεύτερη σεζόν προσφέροντας απλόχερα αναμετρήσεις υψηλότατου επιπέδου σε όλους τους φιλάθλους ανά την υφήλιο.

Σε αναμονή λοιπόν της νέας σεζόν, που στο Νησί θα γίνει με γεμάτα γήπεδα με εμβολιασμένους οπαδούς. Δεν έχει, τελικά, τόση σημασία αν ο Κέιν και ο Γκρίλις θα πάρουν μεταγραφή στην Σίτι, ή αν ο Χάαλαντ θα μετακομίσει από την Ντόρτμουντ στην Τσέλσι. 

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι το ποδόσφαιρο θα συνεχίσει, συμβολίζοντας την νίκη της ζωής απέναντι στο σκοτάδι. Σε αναμονή λοιπόν της 13ης Αυγούστου για τον εναρκτήριο αγώνα της Premier League για την σεζόν 2021-2022. Μέχρι τότε, να είστε όλοι καλά, υγιείς και ασφαλείς.

Άκης Βαλαβάνης @LockdownFootball