Η Πόρτσμουθ κατά του ρατσισμού, έδιωξε τρεις ποδοσφαιριστές των ακαδημιών της

Τρεις παίκτες από της ακαδημίες της Πόρτσμουθ αποτελούν πλέον παρελθόν από το σύλλογο, καθώς συμμετείχαν σε διαδικτυακή συνομιλία με ρατσιστικό λόγο προς το πρόσωπο των Ράσφορντ, Σάκα και Σάντσο μετά τον τελικό του Euro.   Η Πόρτσμουθ κατά του ρατσισμού, έδιωξε τρεις ποδοσφαιριστές των ακαδημιών της

Το πρόβλημα του ρατσισμού ειδικότερα το τελευταίο διάστημα έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις και οι σύλλογοι είναι πρόθυμοι να λάβουν κάθε μέτρο για να καταπολεμήσουν το φαινόμενο. 

Τα όσα ακολούθησαν την επομένη του τελικού του Euro με τη μορφή ρατσιστικών σχολίων με αποδέκτες τους διεθνείς Ράσφορντ, Σάκα και Σάντσο ευαισθητοποίησαν περισσότερο το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα στο «νησί» και πλέον η παραμικρή ρητορική κινείται προς τον ρατσισμό, αποβάλλεται αυτομάτως από αυτό το οικοδόμημα.

Με αυτή τη λογική έδρασαν οι άνθρωποι της Πόρτσμουθ, καθώς έπειτα από έρευνα η ομάδα της LeagueOne βρήκε συνομιλίες σε Μέσα κοινωνικής δικτύωσης προερχόμενες από ποδοσφαιριστές της ομάδας Κ-18. 

Ο χαρακτήρας των συνομιλιών αυτών είχε ως κύριο θέμα ή μάλλον στο … στόχαστρο τους τρεις προαναφερθέντες διεθνείς. 

Ένα από τα μηνύματα ανέφερε : «Ο Ράσφορντ θα λιντσαριστεί» ενώ το σχόλιο κάποιου άλλου νεαρού παίκτη ήταν: «Όλοι οι μαύροι (ποδοσφαιριστές) αστοχούν». 

Σαφώς οι «πομπές» τιμώρησαν τους παίκτες αυτούς δείχνοντας της πόρτα της εξόδου, όπως ενημέρωσε ο σύλλογος με επίσημη δήλωσή του: «Επιβεβαιώνουμε ότι η σημερινή μας απόφαση είναι να απελευθερώσουμε τρεις παίκτες της ακαδημίας μας. Αυτοί οι παίκτες έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση απέναντι στην απόφαση του συλλόγου. Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της Πόρτσμουθ είναι πλήρως ταγμένος στην εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης. Είμαστε μέρος μιας ποικιλόμορφης κοινότητας και είμαστε αφοσιωμένοι στο να προωθήσουμε ένα περιβάλλον ισότητας κι ένταξης ανά πάσα στιγμή

Η Πόρτσμουθ λοιπόν δείχνει το δρόμο που χαράσσεται πια στις τάξεις των αγγλικών συλλόγων. 

Αναμένονται παρόμοιες κινήσεις κι από άλλες ομάδες, σε μια προσπάθεια να γίνει πράξη κι όχι μόνο σύνθημα, το γνωστό μότο της ΟΥΕΦΑ «πες “όχι ” στο ρατσισμό».

Διονύσης Γαλιατσάτος