Ο άνθρωπος Μάρκους την «πλήρωσε» για τον αθλητή Ράσφορντ

Τα ρατσιστικά σχόλια δεν είναι κάτι που μας κάνει εντύπωση στον αθλητισμό και αυτό θα πρέπει να προβληματίζει την κοινωνία μας εν έτει 2021. Ευτυχώς το ζήτημα με τους Ράσφορντ, Σάντσο και Σάκα πήρε τις διαστάσεις που έπρεπε ώστε να γίνει ξανά κάτι παραπάνω από αντιληπτό το πρόβλημα...   



Ο άνθρωπος Μάρκους την «πλήρωσε» για τον αθλητή Ράσφορντ

Άλλο ένα περιστατικό ρατσιστικού παραληρήματος συνέβη στην Αγγλία μετά τον τελικό του Euro 2020. Οι τρεις παίκτες που αστόχησαν στη διαδικασία των πέναλτι για τα «Τρία Λιοντάρια» έγιναν στόχος μερικών ανεγκέφαλων που ήθελαν να βγάλουν το άχτι τους.

Συγκεκριμένα, ο 21χρονος Σάντσο, ο 19χρονος Σάκα και ο 23χρονος Ράσφορντ έγιναν θύματα ρατσιστικής συμπεριφοράς και ο λόγος που τονίζεται η ηλικία τους είναι για να καταλάβει κανείς πόσο κακό μπορεί να κάνει αυτό σε παιδιά. Γιατί όσο μεγάλοι ποδοσφαιριστές και να είναι, δεν παύουν να βρίσκονται σε μία ηλικία που πρέπει να νιώθουν παιδιά.

Ας επικεντρωθούμε, ωστόσο, στον μεγαλύτερο από αυτούς τους τρεις, τον 23χρονο Μάρκους Ράσφορντ. Ο Άγγλος διεθνής δεν είναι μόνο ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει βγάλει η χώρα, αλλά και ένας από τους πιο όμορφους ανθρώπους.

Με το φιλανθρωπικό του έργο έχει καταφέρει να προσφέρει γεύματα σε πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν κάτι από το κυλικείο του σχολείου τους. Έχει στηρίξει οικογένειες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που ο Covid-19 έχει ρημάξει την παγκόσμια οικονομία και έχει κάνει τη γενέτειρά του, το Μάντσεστερ, να έχει περηφάνια. 

Ο άνθρωπος Μάρκους, έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να κάνει την Αγγλία ένα πιο όμορφο μέρος για να ζει κανείς, χωρίς διακρίσεις σε φύλο, ηλικίες και χρώματα. Γιατί αυτός ο άνθρωπος να τιμωρείται έτσι για ένα λάθος ενός αθλητή;

Μετά τον τελικό, τα ρατσιστικά σχόλια που δέχτηκε στα social media δεν απευθύνονταν στον αθλητή Ράσφορντ αλλά στον άνθρωπο. Τον άνθρωπο που ήταν ήδη στεναχωρημένος που έχασε ένα πέναλτι και στοίχισε στην ομάδα του. Στον άνθρωπο που έχει προσφέρει χρήματα και αγάπη στον λαό της χώρας του για να μπορούν όλοι να είναι ίσοι.

Όλα αυτά για να έρθουν κάποιοι ανεγκέφαλοι και να καταστρέψουν το γκραφίτι του παίκτη στο Μάντσεστερ και να τον αποκαλούν μαϊμού και γορίλα. Δεν έχει λογική, δεν έχει ορθότητα, δεν έχει νόημα να συμβαίνει όλο αυτό.

 

 

Ευτυχώς, οι ανεγκέφαλοι αποτελούν τη μειονότητα στην κοινωνία που ζούμε, ωστόσο δεν παύουν να υπάρχουν και να δημιουργούν προβλήματα.

Οι υγιείς άνθρωποι έσπευσαν να στηρίξουν αμέσως τον Άγγλο διεθνή καλύπτοντας τα υβριστικά συνθήματα που είχαν γραφτεί στο γκραφίτι με ένα κολάζ από καρδιές και μηνύματα αγάπης.

Όμως το ομορφότερο δώρο για τον Ράσφορντ ήταν το μήνυμα του 9χρονου που ο ίδιος ενέπνευσε να γίνει καλύτερος άνθρωπος.

Οι ποδοσφαιριστές πέρα από αθλητές είναι και άνθρωποι και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς…

Στράτος Μαρίνος