Σάουθγκεϊτ: Αλάνθαστος σε όλο το τουρνουά, μοιραίος στο φινάλε

Το κοουτσάρισμα του 50χρονου τεχνικού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αλάνθαστο καθ΄όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, ωστόσο στον τελικό του Euro στο «Γουέμπλεϊ» ήταν αυτός που φυσικά έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τις επιλογές που έκανε...  



Σάουθγκεϊτ: Αλάνθαστος σε όλο το τουρνουά, μοιραίος στο φινάλε

Το Euro 2020 θα μείνει χαραγμένο στο μυαλό των Άγγλων φιλάθλων ως ακόμα μια αποτυχία. Ωστόσο δεν είναι αυτή η αλήθεια. Η Αγγλία κέρδισε προσωπικότητες και εμπειρίες σε ολόκληρο το τουρνουά και μόνο «χαμένη» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο Σάουθγκεϊτ βρήκε το κλειδί της ομάδας και την έκανε μία από τις καλύτερες της Ευρώπης.

Ο τεχνικός των «Τριών Λιονταριών» έκανε ένα πολύ καλό κοουτσάρισμα στη διοργάνωση και αυτό φαίνεται και από το αποτέλεσμα. Οχύρωσε την άμυνα, με την Αγγλία να δέχεται μόλις δύο γκολ και αυτά από στημένη φάση, κλείδωσε το κέντρο αναπτύσσοντας μια συνεργασία Ράις-Φίλιπς που είχαμε χρόνια να δούμε στην αγγλική ομάδα και κέρδισε ταλέντα και ποιότητα από τους μικρούς.

Η αλλαγή συστήματος στο παιχνίδι με τη Γερμανία για τη φάση των «16», έτσι ώστε να κλειδώσει την επίθεση των αντιπάλων και να βρει κενά στην πλάτη της άμυνας χάρισε στην Αγγλία μια σημαντική νίκη. Ο Τζακ Γκρίλις, έναν άνθρωπο που αγαπούν οι φίλαθλοι, τον θυσίασε κάνοντάς τον αλλαγή στην αλλαγή με σκοπό να βάλει τον Τρίπιερ και να φτιάξει ένα απροσπέλαστο τείχος ώστε να κερδίσει την πρόκριση στον τελικό, χωρίς να τον ενδιαφέρει τι αντίκτυπο θα έχει η εικόνα του σε αυτό.

Το κοουτσάρισμα του Σάουθγκεϊτ είναι από τα καλύτερα που έχει κάνει προπονητής στην ομάδα της Αγγλίας. Ωστόσο, όλα αυτά δεν θα υπάρχουν για αρκετούς, αφού θα ξεχαστούν πολύ εύκολα έπειτα από τον Κυριακάτικο τελικό.

Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο προπονητής, οι επιλογές στα πέναλτι ήταν δικές του, με αρκετό κόσμο να εξαγριώνεται για αυτές.

Οι Σάντσο και Ράσφορντ έγιναν αλλαγή λίγο πριν τη λήξη της παράτασης ώστε να χρησιμοποιηθούν στην διαδικασία των πέναλτι. Κρύοι, χωρίς να έχουν αποκτήσει ρυθμό παιχνιδιού και στην κυριολεξία, εκτός αγώνα. Και οι δύο αστόχησαν στις εκτελέσεις τους παρά τα καλά νούμερα που έχουν από την άσπρη βούλα.

Και τέλος, η απόφαση να σταλεί ένας 19χρονος να εκτελέσει το τελευταίο και κρισιμότερο πέναλτι. Ο Σάκα ήταν φοβισμένος από την ώρα που ξεκίνησε να περπατάει προς την περιοχή. Το πέναλτι αυτό δεν μπορεί να εκτελεστεί από έναν νεαρό που σε αυτό το Euro έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις με την εθνική ομάδα.

Οι επιλογές στα πέναλτι ήταν απογοητευτικές ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως τα «Τρία Λιοντάρια», για φέτος, πέρα από ομάδα με τεράστιες δυνατότητες ήταν και μία τεράστια οικογένεια, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει κανένας άλλος προπονητής τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Σάουθγκεϊτ μπορεί να ήταν ο μοιραίος στον τελικό αλλά είναι ο υπεύθυνος για όσα έρθουν στο μέλλον από αυτή την ομάδα.

Στράτος Μαρίνος