Αγγλία-Ιταλία, το τέλος της πιο μεγάλης σεζόν

Απόψε το βράδυ, μαζί με το τελευταίο σφύριγμα του Ολλανδού Κάιπερς, θα τελειώσει η πιο μακρά σεζόν στην σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου. Μια σεζόν που ουσιαστικά ξεκίνησε με την περσινή επανέναρξη της Πρέμιερ Λιγκ στις 17 Ιουνίου του 2020, μετά από 3 μήνες αναγκαστικής αποχής...  



Αγγλία-Ιταλία, το τέλος της πιο μεγάλης σεζόν

Η αγωνιστική περίοδος συνεχίστηκε με το περσινό Champions League, στις 07 Αυγούστου 2020, και προχώρησε με τα νέα πρωταθλήματα και ευρωπαικά Κύπελλα από τον Σεπτέμβριο του 2020 και έπειτα, συντροφεύοντάς μας όλο τον χειμώνα.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι φυσικά το αποψινό παιχνίδι μεταξύ Αγγλίας και Ιταλίας στο σχεδόν κατάμεστο Γουέμπλεϊ, που θα τελειώσει με τον καλύτερο τρόπο ένα τουρνουά που εξέπληξε και χάρισε δυνατές συγκινήσεις. 

Όσοι περίμεναν να δουν παιχνίδια που θα έληγαν ισόπαλα χωρίς τέρματα, διαψεύστηκαν. Παρά την κούραση των παικτών που έχουν «γράψει» ίσως και περισσότερα από 70-80 ματς σε μια σεζόν, παρά τα πρωτόγνωρα ταξίδια που έπρεπε να κάνουν οι ομάδες για να αγωνιστούν κυριολεκτικά σε τέσσερις γωνιές του χάρτη, είδαμε χορταστικό θέαμα σχεδόν σε κάθε αγώνα.

Κρατάμε το Πορτογαλία-Γερμανία με τα 6 γκολ, το Ελβετία-Γαλλία με την τρομερή ανατροπή των Ελβετών που βρέθηκαν πίσω στο σκόρ με 3-1 στο 77’ και όμως κατάφεραν να προκριθούν, καθώς επίσης και το Βέλγιο-Ιταλία και το Αγγλία-Γερμανία σαν μερικούς από τους πιο θεαματικούς αγώνες του τουρνουά. 

Οι ημιτελικοί μεταξύ Ιταλίας-Ισπανίας και Αγγλίας-Δανίας πρόσφεραν δυνατές συγκινήσεις και κρίθηκαν σε λεπτομέρειες.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους παίκτες που ξεπέρασαν τα όρια τους, αφού γίναμε μάρτυρες πολλών μυικών τραυματισμών καθώς και εικόνων από κυριολεκτικά αποκαμωμένους ποδοσφαιριστές. 

Αξίζουν τον θαυμασμό μας οι αθλητές της εθνικής ομάδας της Δανίας για το σθένος τους να ξεπεράσουν το παραλίγο μοιραίο συμβάν με τον Έρικσεν και να βρεθούν μια ανάσα από τον τελικό. Ειδικά οι παίκτες που αγωνίζονταν σε ομάδες της Πρέμιερ και στην συνέχεια εντάχθηκαν στις εθνικές ομάδες, έχουν κάνει έναν ποδοσφαιρικό μαραθώνιο.

Ας μην ξεχνάμε ότι παρά την έλλειψη κόσμου στις κερκίδες η Πρέμιερ Λιγκ ήταν συναρπαστική. Μπορεί τώρα να φαντάζει πολύ μακριά, αλλά τον Νοέμβριο του 2020, πρωτοπόρες στην βαθμολογία ήταν η Τότεναμ και η Λίβερπουλ, οι οποίες στην συνέχεια όχι μόνο έχασαν την επαφή τους με την κορυφή, αλλά βρέθηκαν να κυνηγούν μέχρι την τελευταία αγωνιστική για μια θέση στα ευρωπαικά Κύπελλα της επόμενης σεζόν. 

Η Σίτι, η Τσέλσι, και η Γιουνάιτεντ βρέθηκαν στους φετινούς τελικούς του Champions League και του Europa League αντίστοιχα. Κατανοεί κανείς πόσα χιλιόμετρα έχουν διανύσει φέτος πάικτες σαν τον Γουόκερ, τον Ζορζίνιο, τον Μαγκουάιρ, τον Μάουντ και τον Στόουνς...

Τον περασμένο χειμώνα της ατελείωτης καραντίνας, η Πρεμιερ Λιγκ ήταν εκεί, σχεδόν κάθε βράδυ, για να προσφέρει θέαμα και να θυμίζει ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να σταθεί όρθιο ακόμη και απέναντι στην πανδημία. Το Champions League, επίσης χωρίς κόσμο, ήταν αυτό που έφερε πίσω για πρώτη φορά τους οπαδούς στο γήπεδο στον τελικό του Ντραγκάο, και χάρισε το τρόπαιο στο απόλυτο φετινό αουτσάιντερ, την Τσέλσι που κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα μπορούσε να φτάσει τόσο μακριά.

Απομένει απόψε ένας αγώνας ανάμεσα σε δύο τεράστια ποδοσφαιρικά έθνη, την Αγγλία και την Ιταλία, για να σφραγίσει το τέλος της σεζόν. Ανεξάρτητα του ποια ομάδα θα καταφέρει να κερδίσει, γεγονός είναι ότι το Γουέμπλεϊ θα είναι γεμάτο, ενώ τα γήπεδα στην Αγγλία θα ξανανοίξουν με εμβολιασμένο κόσμο στις 13 Αυγούστου για τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά. 

Το ποδόσφαιρο δείχνει τον δρόμο για ακόμη μια φορά και ευχή όλων είναι να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να σταματήσει.

Άκης Βαλαβάνης

Instagram @LockdownFootball