Αν θέλει η Αγγλία να πάρει τον τίτλο, πρέπει να προσέξει αυτά τα τρία κομβικά σημεία!

H Αγγλία και η Ιταλία κοντράρονται στον τελικό του Euro 2020 για τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης, με τα «Τρία Λιοντάρια» να πρέπει να προσέξουν κάποιες λεπτομέρειες που μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές κατά τη διάρκεια του αγώνα.  



Αν θέλει η Αγγλία να πάρει τον τίτλο, πρέπει να προσέξει αυτά τα τρία κομβικά σημεία!

Το παιχνίδι αυτό στο «Γουέμπλεϊ», δεν είναι μια απλή αναμέτρηση Αγγλίας-Ιταλίας, αλλά μία τεράστια μάχη για το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης.

Από τη μία οι Ιταλοί εύχονται να είναι αυτοί οι νικητές καθώς αποτελούν χωρίς καμία αμφισβήτηση την ομάδα που έπαιξε το πιο ολοκληρωμένο ποδόσφαιρο στη διοργάνωση και θέλουν να πάρουν το τρόπαιο στη Ρώμη. Από την άλλη, η Αγγλία φτάνει σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης έπειτα από 55 χρόνια και θέλει απεγνωσμένα να το... κρατήσει σπίτι, σηκώνοντας το τρόπαιο μπροστά στους φιλάθλους της στο Γουέμπλεϊ. Για να το καταφέρει αυτό, θα πρέπει να προσέξει κάποιες λεπτομέρειες που μπορεί να αποδειχθούν κομβικές για τον αγώνα.

Η μάχη του κέντρου και ο ανανεωμένος Ζορζίνιο

Ο τελικός θα χαρακτηριστεί σίγουρα από τις μονομαχίες στο χώρο του κέντρου. Οι Ιταλοί διαθέτουν ένα συνδυασμό εμπειρίας και νεανικού ενθουσιασμού που μπορεί να κάνει τη ζημιά στην άμυνα της Αγγλίας. Ο ανανεωμένος Ζορζίνιο έχει κάνει καταπληκτικές εμφανίσεις με την Τσέλσι σε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ με τη «Σκουάντρα Ατζούρα» μοιάζει ένας ολοκληρωμένος μέσος που ηγείται στον άξονα.

Ο Ιταλός έχει τρέξει τα περισσότερα χιλιόμετρα στο τουρνουά για την Ιταλία (72.3 χλμ) και βρίσκεται στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας, πίσω μόνο από τον Πέδρι που έκανε ένα καταπληκτικό Euro με την Ισπανία. Παράλληλα, είναι πρώτος σε επιτυχημένες πάσες (399) ενώ έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό ακρίβειας με 92.7%. Μπορεί να κόψει τις επιθέσεις της Αγγλίας και να βγάλει την ομάδα του στην αντεπίθεση χωρίς δεύτερη σκέψη.

Οι ταχύτατες αντεπιθέσεις των Ιταλών και τα κερδισμένα φάουλ

Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι δεν χαρακτηρίζεται από το κλασσικό στυλ παιχνιδιού των Ιταλών σε παλαιότερα χρόνια. Οι Ιταλοί αρέσκονται να τρέχουν το γήπεδο και να αλλάζουν γρήγορα τη μπάλα ώστε να τρέξουν και να «χτυπήσουν» τις αντίπαλες άμυνες. Αυτό φαίνεται και από τα στατιστικά τους, αφού είναι η ομάδα με τις περισσότερες αντεπιθέσεις σε ολόκληρο το Euro. Με τους Ιμόμπιλε, Ινσίνιε και Μπεράρντι να παίζουν με «μία» τη μπάλα, η ιταλική επίθεση μπορεί να βρει ανοργάνωτη την αντίπαλη άμυνα δημιουργώντας υπεραριθμία και κενά που αν τα εκμεταλλευτεί σωστά, μπορεί να βρει το εύκολο γκολ.

Επίσης οι «Ατζούρι» διαθέτουν έναν αριθμό από παίκτες με τεράστια ικανότητα με τη μπάλα στα πόδια που μπορούν να κρατήσουν την κατοχή σε μικρούς χώρους και να κερδίσουν φάουλ. Η στατιστική λέει πως οι Ιταλοί είναι η ομάδα με τα περισσότερα κερδισμένα φάουλ στη διοργάνωση και αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο, όταν υπάρχουν εκτελεστές όπως ο Ινσίνιε και ο Έμερσον. Βέβαια κίνδυνο από τις στατικές φάσεις μπορούν να προκαλέσουν και οι δύο στόπερ της ομάδας, με τους Μπονούτσι και Κιελίνι να είναι ικανότατοι στο ψηλό παιχνίδι.

Το άγχος που πρέπει να είναι δημιουργικό και η ταπεινότητα που μπορεί να γίνει το κλειδί

Η Αγγλία φτάνει σε ένα τελικό έπειτα από 55 χρόνια και μάλιστα μπροστά στο λαό της. Είναι λογικό να υπάρχει άγχος ανάμεσα στους παίκτες, ειδικότερα σε αυτούς που δεν έχουν αρκετές εμπειρίες με το εθνόσημο, όπως οι Ράις, Φίλιπς, Σάκα κτλ. Το άγχος αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει τους παίκτες του Σάουθγκεϊτ αρνητικά, καθώς διαθέτουν ένα σύνολο ενωμένο που μπορεί να αποδειχθεί απροσπέλαστο εμπόδιο στους Ιταλούς.

Βέβαια, η ώθηση που θα δώσουν οι φίλαθλοι στις εξέδρες μόνο θετικά μπορεί να επιδράσει στους ποδοσφαιριστές της Αγγλίας που θα πρέπει να μείνουν ταπεινοί και να αγωνιστούν με τον τρόπο που το κάνουν σε ολόκληρη τη διοργάνωση απέναντι στους «Ατζούρι». Η εμπειρία των «βετεράνων» και ο ενθουσιασμός των νεαρών είναι ένας «φονικός» συνδυασμός που μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο σύνολο του Μαντσίνι και στο τέλος να φέρει το τρόπαιο στην κατοχή των Άγγλων.

Στράτος Μαρίνος