Χάρι Μαγκουάιρ: Από το ξύλο στη Μύκονο έτοιμος να γράψει ιστορία στο Γουέμπλεϊ!

Μπορεί η φήμη του να αμαυρώθηκε μετά τα γεγονότα στο νησί των ανέμων, ωστόσο ο Άγγλος αμυντικός είναι έτοιμος να ηγηθεί της άμυνας των «Τριών Λιονταριών» και να γράψει ιστορία για τη χώρα του.  



Χάρι Μαγκουάιρ: Από το ξύλο στη Μύκονο έτοιμος να γράψει ιστορία στο Γουέμπλεϊ!

Είχε πάντα τα φώτα πάνω του, εντός και εκτός γηπέδου. Ο Χάρι Μαγκουάιρ τα έχει ακούσει για πολλούς και διάφορους λόγους από τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ αλλά και από αρκετούς Άγγλους φιλάθλους. Από τη μεταγραφή του, το 2019, από τη Λέστερ στους «Κόκκινους Διαβόλους», ο αμυντικός από το Σέφιλντ έχει μονίμως τους προβολείς επάνω του και συνήθως δεν είναι για καλό. 

Τα 87 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε ο Σόλσκιερ για να τον πάρει από τις «Αλεπούδες» τον έκαναν την ακριβότερη μεταγραφή αμυντικού στην Αγγλία και προφανώς οι οπαδοί περίμεναν πολλά από αυτόν. Μετά από μία μέτρια πρώτη σεζόν με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Μαγκουάιρ δεχόταν κριτική ό,που στεκόταν κι ό,που βρισκόταν, με τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2020 να επιβεβαιώνουν τους επικριτές του. 

Το ξύλο στα στενά της Μυκόνου και η «παραλίγο» δωροδοκία

Στις 21 Αυγούστου του 2020, ο Χάρι Μαγκουάιρ έκανε τις διακοπές του στη Μύκονο μαζί με φίλους και τη σύντροφό του. Βέβαια, δεν πήγαν όλα όπως θα ήθελε ο Άγγλος, που ένα βράδυ άρχισε να διαπληκτίζεται με άλλους ξένους που βρίσκονταν στην περιοχή. 

Όταν κλήθηκε η αστυνομία για να ελέγξει την κατάσταση και μετά την μεταφορά του ποδοσφαιριστή και της παρέας του στο Τμήμα, ο διεθνής με τα «Τρία Λιοντάρια» φερόταν να χτύπησε και να έβρισε έναν αστυνομικό, ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να δωροδοκήσει τους άνδρες της ασφάλειας ώστε να μην βγει το περιστατικό στη δημοσιότητα. 

Η δωροδοκία δεν λειτούργησε και έτσι σχηματίστηκε εις βάρος του δικογραφία για τα αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων – δικαστικών λειτουργών, απείθειας, σωματικής βλάβης, εξύβρισης και απόπειρας δωροδοκίας υπαλλήλου.

Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 21 μηνών και 10 ημερών με αναστολή, ωστόσο η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίζεται, με την έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα να έχει δημιουργήσει κωλύματα στο δικαστικό σύστημα. Η καριέρα του αμυντικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έμοιαζε να παίρνει την κατιούσα και τα 87 εκατομμύρια που επενδύθηκαν σε αυτόν να πετάχτηκαν στα σκουπίδια. 

Η ανάκαμψη και οι τίτλοι που δεν ήρθαν ποτέ  

Η δεύτερη σεζόν του Μαγκουάιρ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν πολύ καλύτερη από την προηγούμενη. Μαζί με τον Λίντελοφ αλλά και τους εξαιρετικούς Σο και Γουάν Μπισάκα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πορεία της ομάδας σε Αγγλία και Ευρώπη. Μέχρι και λίγο μετά τα μέσα της σεζόν, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» ήταν διεκδικητές του τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ ενώ στο Europa League ήταν από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. 

Η «υπερδύναμη» της συμπολίτισσας Σίτι και η ποδοσφαιρική ευφυΐα που ακούει στο όνομα Πεπ Γκουαρδιόλα, στέρησαν το πρωτάθλημα από την ομάδα του Σόλσκιερ που πλέον είχε μοναδικό στόχο την κατάκτηση του Europa League. 

Η ήττα στα πέναλτι από τη Βιγιαρεάλ στον τελικό του Γκντάνσκ, με τον Μαγκουάιρ να είναι ανήμπορος να βοηθήσει λόγω του τραυματισμού που τον ταλαιπωρούσε για αρκετό καιρό, άφησε μια πικρή γεύση στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον αρχηγό της. 

Η κλήση του Σάουθγκεϊτ και η διάψευση του Ρίο Φέρντιναντ 

Έκπληξη προκάλεσε σε πολλούς η κλήση του Χάρι Μαγκουάιρ στην εθνική Αγγλίας για το Euro 2020, καθώς ο Άγγλος αμυντικός δεν είχε ξεπεράσει ακόμα τον τραυματισμό του και δεν θα μπορούσε να βοηθήσει στα πρώτα παιχνίδια των «Τριών Λιονταριών» στην διοργάνωση. Έτσι και έγινε, με τον Σάουθγκεϊτ να τον αφήνει εκτός στα παιχνίδια με Κροατία και Σκωτία για τη φάση των ομίλων.

Ο Ρίο Φέρντιναντ είχε ασκήσει σκληρή κριτική στον τεχνικό της Αγγλίας αλλά και τον αμυντικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς πίστευε πως δεν έχει κάποια λογική να κληθεί ένας παίκτης που είχε μείνει 6 εβδομάδες εκτός αγωνιστικής δράσης και δεν θα μπορούσε να βοηθήσει την ομάδα.

Ωστόσο, ο Μαγκουάιρ ξεπέρασε τον τραυματισμό του και από το παιχνίδι κόντρα στην Τσεχία και έπειτα, δεν έχει χάσει ούτε λεπτό στη διοργάνωση. Είναι αυτός που βοήθησε την Αγγλία να γίνει η πρώτη ομάδα στην ιστορία μίας μεγάλης διοργάνωσης που κρατάει ανέπαφη την εστία της για 5 συνεχόμενα παιχνίδια ενώ βρήκε δίχτυα στο παιχνίδι με την Ουκρανία μετά από την ασίστ του Λουκ Σο. Οι εμφανίσεις του ενέπνεαν σιγουριά και η πορεία της Αγγλίας ως τον πρώτο τελικό της, έπειτα από 55 χρόνια, οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό και σε αυτόν.

Η κριτική του θρύλου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρίο Φέρντιναντ, του γύρισε «μπούμερανγκ» και ο Χάρι Μαγκουάιρ είναι αυτός που θα ηγηθεί της άμυνας των «Τριών Λιονταριών» στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν για πρώτη φορά ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. 

Ο 28χρονος αμυντικός έχει αφήσει πίσω του τις κακές αναμνήσεις και πλέον είναι έτοιμος να γράψει ιστορία με το εθνόσημο και να κάνει όλους τους συμπατριώτες του υπερήφανους. 

Στράτος Μαρίνος