Η «ιστορική» ευκαιρία της Αγγλίας φέρει την υπογραφή του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ!

Την μεγαλύτερη ευκαιρία της σύγχρονης ιστορίας της καλείται να διαχειριστεί σήμερα η Αγγλία, με το σύνολο του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να οφείλει να φανεί συνεπές στο ραντεβού με την ιστορία, σε μία πρόκριση, που αν επιτευχθεί απέναντι στην Δανία, θα φέρει την αποκλειστική υπογραφή του ομοσπονδιακού τεχνικού της. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Η «ιστορική» ευκαιρία της Αγγλίας φέρει την υπογραφή του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ!

Η έναρξη του EURO βρήκε την Αγγλία ανάμεσα στα φαβορί. Τουλάχιστον στην συνείδηση του κόσμου. Οι Άγγλοι, αν και δεν το έχουν κατακτήσει ποτέ, αποτελούν μία παραδοσιακή δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και σε συνδυασμό με το πλήρες ρόστερ που είχαν στην διάθεσή τους, μπήκαν αυτόματα στην συζήτηση για την κατάκτηση του τροπαίου.

Παρόλα αυτά η εν λόγω πεποίθηση δεν ήταν διάχυτη στις τάξεις της ομάδας. Πιθανώς μόνο ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να πίστευε σε αυτήν, αναλογιζόμενος την δουλειά του. Ένας προπονητής που ξεκίνησε ως υπηρεσιακός την θητεία του στον αγγλικό πάγκο, κέρδισε μετά από την αναμέτρηση με την Σκωτία την μονιμοποίησή του, υιοθέτησε δύο διαφορετικά συστήματα, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε συνθήκη του παρουσιαστεί και προκρίθηκε στο EURO, ξεπερνώντας στην τελική κατάταξη του Nations League την Κροατία και την Ισπανία.

Πλέον, έχοντας πραγματοποιήσει μία εξαιρετική πορεία έως τώρα στο «εορταστικό» EURO, που συμπληρώνει 60 χρόνια υπόστασης, η Αγγλία έχει πιστοποιήσει και πρακτικά τον λόγο που εξ αρχής θεωρούνταν ως ένα από τα υποψήφια φαβορί της διοργάνωσης.

Δεν έχει ηττηθεί σε καμία αναμέτρηση, έχει υπερασπιστεί στον απόλυτο βαθμό το Wembley, αποτελεί την μοναδική ομάδα του EURO που δεν έχει δεχθεί γκολ και έχει φτάσει για δεύτερη διαδοχική φορά σε ανάλογη φάση κορυφαίας διοργάνωσης, ελπίζοντας πως έχει πάρει το… μάθημά της από το Μουντιάλ του 2018 και τον αποκλεισμό από την Κροατία.

Ο Σάουθγκεϊτ πέτυχε και διεκδικεί κάτι για το οποίο αρχικά είχε κριθεί ως ακατάλληλος… Οι εναλλαγές προσώπων, η κλήση και η χρησιμοποίηση νεαρών παικτών, η προσέγγιση των Μπεν Γουάιτ και Μπουκάγιο Σάκα και η απόκτηση εμπειρίας που επιτυγχάνεται με την διαρκή ενασχόληση με το αντικείμενο, αποτελούν μερικά τεκμήρια της εξαιρετικής του πορείας!

Έχοντας φτάσει λοιπόν μέχρι εδώ, έχει κάθε δικαίωμα να ατενίζει με φιλοδοξία τον τίτλο! Να ελπίζει πως θα εξιλεωθεί για το χαμένο πέναλτι του 1996, και πως θα οδηγήσει την ομάδα του, σε μία ακόμη επιτυχία, απέναντι στην Δανία, όντας ο βασικός λόγος που η Αγγλία θα επιστρέψει σε τελικό, μετά από 55 χρόνια!

Αν λοιπόν ο στόχος της στεφθεί από επιτυχία, η βασικότερη αιτία αυτής, θα ακούει στο όνομα του… Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Η αμφισβήτηση των ικανοτήτων του θα περιοριστεί, και το «Its Coming Home» θα αποτελέσει επιτέλους μία ρεαλιστική πραγματικότητα.

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ θα είναι ο πρωταγωνιστής και οι ποδοσφαιριστές του θα αποτελέσουν τα «κλειδιά» μίας ανεπανάληπτης επιτυχίας. Θα αναβιώσει το γνωστό αγγλικό σύνθημα ή το παραμύθι της Δανίας θα συνεχιστεί;