Αγγλία: Το '66 ως σημείο αναφοράς και οι «πονεμένοι» ημιτελικοί

Ο αποψινός ημιτελικός κόντρα στη Δανία θα είναι ο 6ος στην ιστορία των «Τριών Λιονταριών» σε μεγάλη διοργάνωση από το 1966 μέχρι και σήμερα. Φυσικά, με εξαίρεση το μαγικό '66, σε καμία άλλη περίπτωση μέχρι σήμερα δεν είχε happy end η προσπάθεια διεκδίκησης ενός σπουδαίου τίτλου...   



Αγγλία: Το '66 ως σημείο αναφοράς και οι «πονεμένοι» ημιτελικοί

Η Αγγλία υποδέχεται τη Δανία στο Γουέμπλεϊ για τα ημιτελικά του Euro 2020, συμπληρώνοντας έξι συμμετοχές σε ημιτελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. 

Ωστόσο, η μοναδική νίκη των «Τριών Λιονταριών» σε αυτό το σημείο μεγάλου τουρνουά ήρθε πριν από 55 χρόνια στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, τη χρονιά που αναδείχθηκαν πρωταθλητές κόσμου. Το England365 σας παρουσιάζει όλους τους ημιτελικούς που αγωνίστηκε η Αγγλία σε μεγάλες διοργανώσεις.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1966, Αγγλία – Πορτογαλία 2-1

Ο πρώτος ημιτελικός της Αγγλίας σε μεγάλη διοργάνωση ήρθε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 κόντρα στην Πορτογαλία που εκείνη την εποχή διέθετε τρομερό ταλέντο στην επίθεση. Στο παιχνίδι που έλαβε μέρος στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, τα «Τρία Λιοντάρια» ευτύχησαν να προηγηθούν στο 30ο λεπτό με τον Μπόμπι Τσάρλτον, με τον Άγγλο να κάνει δύο τα προσωπικά του τέρματα στο 80ο λεπτό, δίνοντας σαφές προβάδισμα στη χώρα του.

Ένας από τους καλύτερους επιθετικούς όλων των εποχών, ο Εουσέμπιο, κατάφερε να μειώσει σε 2-1 με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι οκτώ λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα χωρίς ωστόσο να καταφέρει η Πορτογαλία να κερδίσει κάτι άλλο από το παιχνίδι. Η ομάδα του Σερ Αλφ Ράμσεϊ προκρίθηκε στον τελικό, εκεί που κατέκτησε το τρόπαιο με αντίπαλο τη Γερμανία, νικώντας με 4-2 στην παράταση.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1968, Γιουγκοσλαβία – Αγγλία 1-0

Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, Αγγλία, αντιμετώπισε τη Γιουγκοσλαβία στον δεύτερο ημιτελικό της ιστορίας της. Ωστόσο, τα «Τρία Λιοντάρια» δεν είχαν την ίδια τύχη με το Μουντιάλ δύο χρόνια νωρίτερα, καθώς ηττήθηκαν με 1-0 σε ένα παιχνίδι που οι Γιουγκοσλάβοι ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι. Με τους ήρωες του Γουέμπλεϊ, Τζεφ Χαρστ και Νόμπι Στάιλς, που είχαν σκοράρει στον τελικό με τη Γερμανία στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, να είναι τραυματίες και τον Άλαν Μάλερι να γίνεται ο πρώτος Άγγλος που αποβάλλεται σε αγώνα, τα «Τρία Λιοντάρια» δέχτηκαν το γκολ της ήττας στο 86ο λεπτό από τον Ντράγκαν Τζάγιτς και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1990, Αγγλία – Δυτική Γερμανία 1-1 (3-4 στα πέναλτι)

Η Αγγλία βρίσκεται και πάλι σε ημιτελικό μεγάλης διοργάνωσης 22 χρόνια μετά τον αποκλεισμό από τη Γιουγκοσλαβία. Απέναντι, η Δυτική Γερμανία στο Τορίνο. Οι Γερμανοί θα καταφέρουν να προηγηθούν στο παιχνίδι με τον Άντι Μπρέμε με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού. Ωστόσο η Αγγλία θα ισοφαρίσει με τον Γκάρι Λίνεκερ και θα στείλει το ματς στην παράταση. Το επιπλέον μισάωρο δε θα αναδείξει κάποιο νικητή και έτσι οι δύο ομάδες θα οδηγηθούν στα πέναλτι. Με τους Στιούαρτ Πιρς και Κρίστοφερ Γουοντλ να αστοχούν στις τελευταίες δύο εκτελέσεις, τα «Τρία Λιοντάρια» θα αποκλειστούν και θα ξεκινήσουν μία κατάρα που θα τους ακολουθούσε στις επόμενες διοργανώσεις.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1996, Αγγλία – Γερμανία 1-1 (5-6 στα πέναλτι)

Έπειτα από 30 χρόνια, η Αγγλία φιλοξένησε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης με στόχο να φτάσει ως την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου. Όμως η Γερμανία είχε άλλη γνώμη όταν φιλοξενήθηκε στο Γουέμπλεϊ για τον ημιτελικό του Euro 1996. Τα «Τρία Λιοντάρια» ήθελαν όσο τίποτα άλλο να κατακτήσουν το τρόπαιο μέσα στο «σπίτι» τους, με τους Άλαν Σίρερ και Πολ Γκασκόιν να κάνουν εκπληκτικό τουρνουά. Ωστόσο, στον ημιτελικό με τη Γερμανία το γκολ του Σίρερ μόλις στο 3ο λεπτό δε θα είναι αρκετό για τους Άγγλους, που θα ισοφαριστούν στο 16ο λεπτό και το 1-1 θα παραμείνει μέχρι και το τέλος της παράτασης.

Στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι, ο τωρινός προπονητής των «Τριών Λιονταριών», Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ θα αστοχήσει στην τελευταία εκτέλεση και θα γίνει ο μοιραίος καθώς η ομάδα του θα αποκλειστεί μέσα στο σπίτι της και δε θα καταφέρει να γίνει η πρωταθλήτρια Ευρώπης που τόσο ήθελε.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, Αγγλία – Κροατία 1-2 (παρ.)

Στον πιο πρόσφατο ημιτελικό που έχει αγωνιστεί η Αγγλία, βρήκε μπροστά της την Κροατία του Λούκα Μόντριτς στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Ο Κίεραν Τρίπιερ άνοιξε το σκορ μόλις στο 5ο λεπτό της αναμέτρησης με μία πανέμορφη εκτέλεση φάουλ που δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Σούμπασιτς. Όμως ο Ιβάν Πέρισιτς ισοφάρισε στο 68ο λεπτό, βάζοντας και πάλι στο παιχνίδι τη «Χρβάτσκα». 

Το τελικό 1-1 παρέμεινε και έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση, εκεί που Μάριο Μάντζουκιτς βρήκε δίχτυα στο 109΄ και έβαλε τέλος στα όνειρα των Άγγλων για πρόκριση σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου έπειτα από 52 χρόνια.

Απόψε, τα «Τρία Λιοντάρια» θα υποδεχτούν στο Γουέμπλεϊ τη Δανία, με το Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και την ομάδα του να θέλουν να κερδίσουν αυτό το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό, εκεί που θα αντιμετωπίσουν την Ιταλία με στόχο την κατάκτηση του πρώτου τους Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Στράτος Μαρίνος