Η «Σταχτοπούτα» του Σεφτσένκο έτοιμη για... ό,τι προκύψει!

Ο πρίγκιπας «Σέβα», ο ηγέτης Ζιντσένκο και ο γερόλυκος Γιαρμολένκο οδηγούν την Ουκρανία σε άγνωστα μονοπάτια στην προσπάθειά της να φτάσει όσο πιο κοντά μπορεί στην κορυφή της Ευρώπης.  



Η «Σταχτοπούτα» του Σεφτσένκο έτοιμη για... ό,τι προκύψει!

Η εθνική ομάδα της Ουκρανίας αντιμετωπίζει την αντίστοιχη της Αγγλίας στα προημιτελικά του Euro 2020 με στόχο την πρόκριση στην επόμενη φάση. 

Ωστόσο δεν θα είναι εύκολο το έργο της καθώς τα «Τρία Λιοντάρια» υπερέχουν ποιοτικά αλλά και «ιστορικά» με 4 νίκες και 2 ισοπαλίες σε 7 αναμετρήσεις που έχουν έρθει αντιμέτωποι. Θα έχει άλλη γνώμη η ομάδα του Σεφτσένκο;

Η ανάληψη της ηγεσίας και η ψήφος εμπιστοσύνης στον «Σέβα»

Το 2016, στον πάγκο της εθνικής ομάδας καθόταν ο Μιχάιλο Φομένκο, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής. 

Ο Φομένκο, ωστόσο, έκανε ένα πολύ κακό Euro εκείνη τη χρονιά με αποτέλεσμα να αφήσει τη θέση του στον κορυφαίο Ουκρανό όλων των εποχών, Αντρέι Σεβτσένκο. Ο πρώην παίκτης της Τσέλσι και της Μίλαν, ανέλαβε την ομάδα αλλά δεν κατάφερε να την στείλει στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018.

Υπήρξε μεγάλη γκρίνια όμως ο «Σέβα» κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης από την ομοσπονδία και παρέμεινε στη θέση του, ώστε να οδηγήσει την χώρα του σε μία μεγάλη διοργάνωση. Εν τέλει τα κατάφερε και πλέον βρίσκεται στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Ο δρόμος για το Euro 2020

Μετά την αποτυχία πρόκρισης στο Παγκόσμιο της Ρωσίας, το κλίμα ήταν βαρύ στις τάξεις της εθνικής Ουκρανίας. Ωστόσο, η μεταμόρφωση της ομάδας από τον Σεβτσένκο έφερε άλλον αέρα και σιγουριά για τις δυνατότητες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Η ομάδα του «Σέβα» προκρίθηκε ως πρώτη από τον όμιλο των προκριματικών και μάλιστα χωρίς να ηττηθεί ούτε μία φορά. Κατάφερε να κάνει 6 νίκες και 2 ισοπαλίες στα παιχνίδια του γκρουπ ενώ νίκησε με 2-1 την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο μέσα στη Λισαβόνα και με το ευρύ 5-0 τη Σερβία.

Με κορυφαίους τους Μαλινόφσκι και Πιατόφ, η Ουκρανία απέδειξε πως μπορεί να είναι ανταγωνιστική απέναντι σε κάθε αντίπαλο και τιμώρησε όλους όσους προσπάθησαν να την υποτιμήσουν.

Η «τυχερή» που έγινε Σταχτοπούτα

Η ομάδα του Αντρέι Σεβτσένκο έδειξε τις ορέξεις της από την αρχή της φετινής διοργάνωσης. Στο εναρκτήριο παιχνίδι του ομίλου κόντρα στην Ολλανδία, κατάφερε και ισοφάρισε το εις βάρος της 2-0 μέχρι το 74’ ωστόσο ένα γκολ πέντε λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα την έριξε στο καναβάτσο.

Στη συνέχεια κέρδισε, ευκολότερα από ό,τι δείχνει το τελικό 2-1, τη Βόρεια Μακεδονία και πλέον χρειαζόταν μόλις ένα βαθμό στο τελευταίο παιχνίδι με την Αυστρία για να προκριθεί στην επόμενη φάση. Όμως η ομάδα του Αλάμπα είχε άλλες διαθέσεις και κέρδισε με 1-0 την Ουκρανία, αφήνοντάς τη να αγωνιά για την πρόκριση.

Εν τέλει πέρασε στη νοκ-άουτ φάση του Euro μέσω της 3ης θέσης και αντιμετώπισε τη Σουηδία. Η Ουκρανοί έφτασαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε φάση νοκ-άουτ Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, κερδίζοντας τις εντυπώσεις για την ομοιομορφία και το πάθος του συνόλου τους.

Στο παιχνίδι με τη Σουηδία για τη φάση των «16» στάθηκαν ολίγον τί τυχεροί καθώς ο Ντάνιελσον αποβλήθηκε για το άσχημο μαρκάρισμα στον Μπεσέντιν και με το αριθμητικό πλεονέκτημα κατάφεραν οι Ουκρανοί να επιβληθούν των Σουηδών στο τελευταίο λεπτό της παράτασης με το παρθενικό γκολ του Αρτέμ Ντόβμπικ. 

Οι παίκτες-κλειδιά και οι τακτικές του Σεβτσένκο

Ο μοναδικός Ουκρανός, κάτοχος της Χρυσής Μπάλας παρατάσσει την ομάδα του με ένα ευέλικτο 4-3-3 που ανάλογα με το ρυθμό και την έκβαση του παιχνιδιού μπορεί να μετατραπεί σε ένα 3-5-2. Μπορεί το ρόστερ των Ουκρανών να μην διαθέτει ονόματα παγκόσμιας κλάσης όπως αυτό της Αγγλίας, όμως υπάρχουν παίκτες με περίσσια ποιότητα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ο μπακ της Μάντσεστερ Σίτι, Ολεκσάντρ Ζιντσένκο, είναι ένας από αυτούς που αποτελούν απειλή για τις αντίπαλες άμυνες. Ο 24χρονος αμυντικός αγωνίζεται ως αριστερός φουλ-μπακ δίνοντας πλάτος στο παιχνίδι της ομάδας του ενώ πάντα αποτελεί κίνδυνο για τους αντιπάλους. Μάλιστα ήταν ο σκόρερ του πρώτου γκολ της Ουκρανίας στο παιχνίδι με τη Σουηδία ενώ μοίρασε και την ασίστ για το γκολ-πρόκριση.

Επίσης το ρόστερ διαθέτει και έναν πολύ ποιοτικό παίκτη και έμπειρο ποδοσφαιριστή, ετών 31. Ο λόγος για τον Αντρέι Γιαρμολένκο της Γουέστ Χαμ που είναι από τους κορυφαίους της Ουκρανίας στη διοργάνωση. Ο επιθετικός που γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, έχει ήδη 2 γκολ και 2 ασίστ στο Euro και κάθε του ενέργεια μοιάζει με ζωγραφιά μέσα στο γήπεδο. Η Ουκρανία στηρίζεται πολύ σε αυτόν και στην καλή του μέρα μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά.

Ο ενθουσιασμός του αουτσάιντερ κόντρα στο άγχος του φαβορί

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει την Αγγλία για τα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και βρίσκεται σε μία πλεονεκτική θέση. Από τη μία, θα αγωνιστεί σε ουδέτερη έδρα και όχι στο Γουέμπλεϊ που έχουν συνηθίσει τα «Τρία Λιοντάρια» και από την άλλη δεν θα έχει άγχος αφού έχει ήδη κάνει την υπέρβαση.

Ωστόσο, δεν θα είναι καθόλου εύκολο το έργο της ομάδας του «Σέβα» κόντρα στην ομάδα του Σάουθγκεϊτ που έχει δείξει πως αμυντικά υψώνει τείχος ενώ η επιθετική πανοπλία που διαθέτει μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις αντίπαλες άμυνες ανά πάσα στιγμή.

Όπως και να ‘χει, ο Αντρέι Σεβτσένκο πήρε μια ομάδα που θεωρούταν αποτυχημένη και την έκανε μια Σταχτοπούτα που βρίσκεται στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Στράτος Μαρίνος