Η «νικήτρια» του EURO έχει αναδειχθεί ήδη και είναι η… Premier League!

Μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμη στα μισά του τουρνουά, όμως η νικήτρια του EURO φαίνεται πως έχει αναδειχθεί ήδη. Η Premier League πρωταγωνιστεί σε ακόμα μια διοργάνωση και οι ποδοσφαιριστές της αποδεικνύουν ξανά τον λόγο που αποτελεί το δυσκολότερο, πλην όμως το πιο εντυπωσιακό, πρωτάθλημα του κόσμου. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Η «νικήτρια» του EURO έχει αναδειχθεί ήδη και είναι η… Premier League!

Ένα εξαιρετικό τουρνουά που μέχρι στιγμής τα έχει όλα, παρακολουθούμε την δεδομένη χρονική στιγμή στις οθόνες μας, με το φετινό EURO να χαρακτηρίζεται από αναρίθμητα ρεκόρ, τα οποία δεν έχουν σημειωθεί ποτέ ξανά στην ιστορία της διοργάνωσης.

Αν αναλογιστεί άλλωστε κανείς πως η Ελβετία μόλις χθες, προκρίθηκε με μόλις μία επικράτηση, ούσα η πρώτη ομάδα που το καταφέρνει, πως η Ιταλία στον ίδιο όμιλο ξεκίνησε την διοργάνωση μην έχοντας δεχθεί γκολ τους τελευταίους 8 μήνες και το διατηρεί ακόμη, πως έχουμε δει ήδη περισσότερα χαμένα πέναλτι από όσα είδαμε στο EURO του 2016 και όσα αυτογκόλ… δεν έχουμε δει ποτέ, αντιλαμβάνεται τις «πρωτιές» που καταγράφονται στις 11 πόλεις που φιλοξενείται η διοργάνωση!

Παρόλα αυτά, η μεγαλύτερη «πρωτιά» της διοργάνωσης δεν αφορά ένα πρόσωπο ή έναν αριθμό, αλλά ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Και αυτό δεν είναι άλλο από την Premier League… Το δυσκολότερο πρωτάθλημα του κόσμου, που βλέπει και πάλι πολλούς από τους ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί ή αγωνίζονται ακόμη εκεί, να διακρίνονται και να οδηγούν τις ομάδες τους σε «τροχιά πρόκρισης».

Ξεκινώντας μία τέτοια συζήτηση, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Ενγκολό Καντέ, ο οποίος δείχνει πως συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε με την Τσέλσι. Ως πρωταθλητής Ευρώπης, ο οποίος κερδίζει δικαίως την ανανέωση της συνεργασίας του με την Τσέλσι, πρωταγωνιστώντας και στην εθνική Γαλλίας.

Συνεχίζοντας, στον δρόμο μας θα συναντήσουμε πολλούς. Αρχικά, τον Γκίλμουρ που αποτέλεσε τον πολυτιμότερο ποδοσφαιριστή του βρετανικού ντέρμπι ανάμεσα σε Αγγλία και Σκωτία. Τον Κρίστενσεν που «κλείδωσε» μία επική πρόκριση της Δανίας, με το εξαιρετικό σουτ που σημείωσε στο 83ο λεπτό, τον Κάλβιν Φίλιπς που αποτελεί την αποκάλυψη του τουρνουά, σε μία «κυκλοθυμική» Αγγλία, και τους Σαρ, Σακίρι και Γκρανίτ Τσάκα, που όπως και στο EURO του 2016, έτσι και τώρα, έδωσαν στην Ελβετία βάσιμες ελπίδες πρόκρισης.

Κάνοντας μία στάση στο Βέλγιο, κανείς δεν μπορεί να παραλείψει την εκπληκτική πορεία του 3/3 της ομάδας, με την υπογραφή των Ρομέλου Λουκάκου και Κέβιν Ντε Μπρόϊνε. Και αν για τον δεύτερο τα συμπεράσματα είναι λίγο πολύ γνωστά, όντας και ένας εκ των πρωταγωνιστών και στην φετινή πορεία της Σίτι, για τον πρώτο, η εικόνα του φαντάζει «τρομακτική».

Ο Λουκάκου άλλωστε, με τον Τιερί Ανρί δίπλα του, έχει σκοράρει 3 φορές (2 έχουν μετρήσει), έχοντας απωλέσει μόλις 6 αγωνιστικά λεπτά!

Ένα ακόμη δίδυμο που ξεχωρίζει όμως είναι και αυτό των Γκάρεθ Μπέιλ και Άαρον Ράμσεϊ (αν και παίκτης της Γιουβέντους, είναι δημιούργημα της Πρέμιερ Λιγκ). Δύο ποδοσφαιριστές που όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, δεν έχουν αναμετρηθεί σε λονδρέζικα ντέρμπι στην Premier League, αλλά δίνουν τις καλύτερές τους «ποδοσφαιρικές παραστάσεις», με κοινή φανέλα.

Ο Μπέιλ, του οποίου το ζήτημα παραμονής στην Τότεναμ δεν έχει ξεκαθαρίσει, κατέγραψε για πρώτη φορά δύο ασίστ με την φανέλα της Ουαλίας σε ένα ενενηντάλεπτο, ενώ, ο πρώην μέσος της Άρσεναλ, έχει συμμετοχή στο 50% των 12 πιο πρόσφατων γκολ που έχει πετύχει η χώρα του!

Από την λίστα αυτή των ποδοσφαιριστών βεβαίως, δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Τζίνι Βαϊνάλντουμ, ο οποίος κλήθηκε στην Ολλανδία, όντας ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ, αποχώρησε και υπέγραψε στην Παρί Σεν Ζερμέν, λαμβάνοντας ένα ιδιαίτερα υψηλό συμβόλαιο, και πλέον με τα δύο γκολ του απέναντι στην Βόρεια Μακεδονία, έφτασε στα 25 και ξεπέρασε αριθμητικά τον Φαν Μπάστεν (24)!

Αφήνοντας τον τερματοφύλακα της Premier League στο τέλος, στην εν λόγω λίστα συμπεριλαμβάνεται ο Πικφορντ. Η Αγγλία άλλωστε δεν έχει δεχθεί γκολ στα 6 από τα 7 τελευταία της παιχνίδια, δεν απειλείται ιδιαίτερα, και ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, αν και δεν πείθει, κατορθώνει να μην ηττάται!

Καταληκτικά λοιπόν, γίνεται αντιληπτό πως η Premier League καθιστά πιο λαμπερά τα 60 χρόνια που συμπληρώνει το EURO. Αναδεικνύεται, ξεχωρίζει και πρωταγωνιστεί. Στην συζήτηση της «νικήτριας» της διοργάνωσης είναι παρούσα. Και δεν είναι τυχαίο που σε κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση, η απόδοση των ποδοσφαιριστών που την εκπροσωπούν είναι καλύτερη από την προηγούμενη…