Όταν μία ομάδα προσφέρει ηγεσία μέσου κοινωνικής δράσης!

Είναι συγκινητικό, ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός να συμμετέχει ενεργά και να στηρίζει την προσπάθεια της κοινωνίας να αντιπαρέλθει την απειλή που βιώνει εδώ και ενάμισι χρόνο.   



Όταν μία ομάδα προσφέρει ηγεσία μέσου κοινωνικής δράσης!

Την περασμένη Άνοιξη είδαμε εκατοντάδες Άγγλους οπαδούς να διαμαρτύρονται μαζικά για την συμμετοχή των ομάδων τους στο εγχείρημα της Σούπερ Λιγκ το οποίο απέτυχε γιατί δεν έλαβε υπόψη την σημασία του ποδοσφαίρου στην Βρετανική κοινωνία. Ο ρόλος των ομάδων, ανεξαρτήτου μεγέθους, είναι κομβικός για την δημιουργία της αίσθησης της κοινότητας εντός της οποίας άνθρωποι, όλων των φύλων, των ηλικιών, και εθνικοτήτων συνυπάρχουν μοιραζόμενοι όχι μόνο το πάθος τους για μια ομάδα αλλά πολύ περισσότερα.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας, η Τότεναμ έστησε γρήγορα ένα δίκτυο παροχής φρέσκων γευμάτων σε ανθρώπους με ανάγκη, τα οποία κανονικά θα προσφέρονταν στα εστιατόρια του γηπέδου της. Καθώς το γήπεδο παρέμενε κλειστό για επισκέπτες και θεατές, η ομάδα, μέσω των πόρων της και των ανθρώπων της, πρόσφερε καθημερινά γεύματα στις υπηρεσίες βοήθειας αστέγων και άπορων του Δήμου που την φιλοξενεί. 

Μαζί τους, γινόταν δωρεά ρουχισμού από χορηγούς της ομάδας. Το κλαμπ το οποίο εδρεύει σε μια εργατική και δύσκολη γειτονιά του βόρειου Λονδίνου, πρόσφερε ενεργά και αφιλοκερδώς στην αντιμετώπιση της πανδημίας που σταμάτησε τις ζωές των ανθρώπων. Δεν σταμάτησε όμως εκεί.

Η Τότεναμ, πήγε ένα βήμα παρακάτω, προσφέροντας το γήπεδό της στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) για εμβολιασμούς κατά του Covid-19. Δεν είναι μόνο η συμβολική κίνηση της προσφοράς ενός άρτια εξοπλισμένου, οργανωμένου και μοντέρνου χώρου όπως το νεόκτιστο γήπεδο-παλάτι της ομάδας. 

Είναι κυρίως η συμμετοχή, η έμπρακτη υποστήριξη και η προώθηση του εμβολιασμού στην τοπική κοινότητα μέσω της δυνατής εικόνας της ομάδας σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. 

Στο Instagram της ομάδας «ανέβηκε» η φωτογραφία του γηπέδου με την σήμανση «Κέντρο Εμβολιασμού Κατά Covid-19».

Είναι συγκινητικό, ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός να συμμετέχει ενεργά και να στηρίζει την προσπάθεια της κοινωνίας να αντιπαρέλθει την απειλή που βιώνει εδώ και ενάμισι χρόνο. 

Η ομάδα διαχωρίζοντας το αγωνιστικό κομμάτι - κάτι στο οποίο δεν τα κατάφερε φέτος με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο στον ισολογισμό της - από την σημασία του κοινωνικού και παιδαγωγικού της ρόλου, καθώς ανέβασε φωτογραφίες οπαδών της οι οποίοι έσπευσαν να εμβολιαστούν φορώντας την φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας.

Η Τότεναμ φέτος αναγκάστηκε λόγω αυξημένων υποχρεώσεων και μειωμένου λόγω πανδημίας τζίρου να καθυστερήσει την πληρωμή ενός δανείου 150 εκατομμυρίων λιρών, αντιμετωπίζει πρόβλημα εύρεσης προπονητή μετά τις δύο συνεχόμενες απολύσεις του Ποσετίνο και του Μουρίνιο και είναι σε διαδικασία πώλησης του μεγαλύτερου αστεριού της, Χάρι Κειν. 

Όμως τα αγωνιστικά και οργανωτικά της προβλήματα δεν την εμποδίζουν να λειτουργήσει ως ασπίδα της κοινωνίας στην οποία ανήκει.

Προσφέρει ηγεσία μέσω του θετικού παραδείγματος, θυμίζοντας πως το ποδόσφαιρο διαδραματίζει έναν τόσο ιδιαίτερο ρόλο στην βρετανική κοινωνία που δεν χωράει στα στενά πλαίσια καμίας ιδιωτικής "Λίγκας". 

Είναι συνδεδεμένο άρρηκτα με τις ζωές των ανθρώπων και παραμένει κομμάτι της ελπίδας για την επιστροφή στην φυσιολογική ζωή, η οποία όσα προβλήματα και αν έχει, δεν παύει να είναι όμορφη, με το ποδόσφαιρο να την κάνει και λίγο ομορφότερη.

Άκης Βαλαβάνης

Instagram @LockdownFootball