Γιούργκεν Κλοπ: Ο άνθρωπος που «κούμπωσε» στη Λίβερπουλ

Γενέθλια για τον Γιούργκεν Κλοπ, με 54 κεράκια πάνω στην τούρτα και 5,5 χρόνια προπονητικής ευτυχίας στην Λίβερπουλ, έχοντας όμως περάσει από χίλια κύματα για να βρει μια στεριά στην οποία η λάμψη του ηλίου τον έκανε να χαμογελάει πλατιά...



Γιούργκεν Κλοπ: Ο άνθρωπος που «κούμπωσε» στη Λίβερπουλ

Θα μείνει στην ιστορία του συλλόγου ως ένας από τους μεγαλύτερους αναμορφωτές. Όχι απλά ως ένας άνθρωπος που απλά άλλαξε το στάτους του κλαμπ και κατάφερε να επαναφέρει την ομάδα στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου έπειτα από 30 χρόνια και στην κορυφή της Ευρώπης έπειτα από 14 χρόνια.

Ο Γιούργκεν Κλοπ είναι Γερμανός με... μεσογειακή κουλτούρα και νοοτροπία, ξέρει ν' απολαμβάνει το ποδόσφαιρο και την ζωή, βρήκε την Λίβερπουλ στο καταλληλότερο timing και «κούμπωσαν» οι δυο τους τόσο πολύ που ο δρόμος που αποφάσισαν να χαράξουν, ήταν δεδομένο πως θα οδηγήσει στην επιτυχία.

Είναι ο κόουτς με το μεγαλύτερο ποσοστό βαθμών ανά ματς (2.11) στην ιστορία όλων των υπόλοιπων προπονητών των «κόκκινων» από καταβολής Πρέμιερ Λιγκ.

Έχει κρατήσει σταθερά το «τιμόνι» σε 318 παιχνίδια, καταγράφοντας 189 νίκες και έχοντας πλέον μετάλλια από την κατάκτηση της Premier League, του Champions League, του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων και του Super Cup Ευρώπης.

Έχει αναδειχθεί σε προπονητή της χρονιάς, έχει παραλάβει το βραβείο της FIFA για τον κορυφαίο τεχνικό δυο φορές και έχει κερδίσει και την εκτίμηση της Ένωσης Προπονητών (LMA) με την διάκριση του καλύτερου.

Είναι ο άνθρωπος που έκανε το «Άνφιλντ» να ... ροκάρει και να σείεται, ακόμα κι αν εκείνες τις πρώτες του μέρες στον σύλλογο είχε κάνει άπαντες ν' απορούν με τους πανηγυρισμούς στο Kop έπειτα από ισοπαλία με την Γουέστ Μπρομ.

Ο Kloppo προπονεί με συναίσθημα, θα φωνάξει, θα διαχειριστεί καταστάσεις, θα αγκαλιάσει τους παίκτες του, θα τους αγαπήσει, θα λατρέψει την ατμόσφαιρα του κόσμου στις εξέδρες. Αγαπάει κάθε στιγμή του στην Λίβερπουλ και αυτό που βιώνει, ξέχωρα από τ' αποτελέσματα, το θεωρεί επίτευγμα ζωής κι όχι απλά κάτι επαγγελματικό.

Αυτός, είναι ο Γιούργκεν Κλοπ και του ευχόμαστε όλοι χαρούμενα, 54α γενέθλια...

 

 

 

 

 

Κώστας Ζάλιαρης