Εθνική Αγγλίας: Οι «νέοι» που έρχονται και οι «παλιοί» που οφείλουν να αλλάξουν την «ιστορία»

Ενδιαφέρουσες ομολογουμένως χαρακτηρίζονται οι προσθαφαιρέσεις του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στο ρόστερ της εθνικής Αγγλίας, με τα «τρία λιοντάρια» να οπλίζονται με νεανικότητα και ενθουσιασμό εν’ όψει του EURO.  



Εθνική Αγγλίας: Οι «νέοι» που έρχονται και οι «παλιοί» που οφείλουν να αλλάξουν την «ιστορία»

Πρόκειται για μία συνειδητή επιλογή, στην οποία προέβη σκόπιμα ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, όταν κλήθηκε να αποφασίσει ποιοι θα είναι οι 26 ποδοσφαιριστές που θα σταθούν δίπλα του, ενόψει του EURO 2020, με στόχο να ξεκινήσουν τις υποχρεώσεις τους στο Wembley, και να κατορθώσουν να… επιστρέψουν σε αυτό, μιας και ο ημιτελικός με τον τελικό θα διεξαχθούν στο ίδιο γήπεδο.

Οι επιλογές του Γκάρεθ Σάουθγκειτ

Οι 33 αρχικές κλήσεις του έπρεπε να περιοριστούν. Δεν ήταν κάτι απλό. Παρόλα αυτά, ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ είχε δείξει εξαρχής πως επιθυμεί να «οπλίσει» το σύνολό του με αστείρευτο ταλέντο και ενθουσιασμό, παρά με κουρασμένους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι εξαιτίας των ειδικών συνθηκών της ιδιαίτερης σεζόν που διανύσαμε, θα ήταν «πολυφορεμένοι» και δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν.

Κάπως έτσι, τέθηκαν εκτός πλάνων του Ομοσπονδιακού προπονητή οι Τζέσι Λίνγκαρντ, Γουορντ Πράους, αλλά και ο τραυματίας Γκρίνγκουντ, ενώ την κλήση τους κέρδισαν οι νεαροί Μπέλιγχαμ, ο οποίος είναι ο νεότερος ποδοσφαιριστής του EURO (17 ετών), ο Φόντεν της Μάνστεστερ Σίτι (21 ετών) , ο Μπουκάγιο Σάκα της Άρσεναλ (19 ετών), ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Τσέλσι, Μέϊσον Μάουντ, ο Σάντσο που ενδιαφέρει διακαώς την Μάνστεστερ Γιουνάϊτεντ, ο Ντέκλαν Ράις και ο Μπεν Γουάιτ.

Επτά δηλαδή νέα παιδιά που έχουν πρωταγωνιστήσει στις ομάδες τους και αναζητούν την διάκριση της εθνικής Αγγλίας, σε μία διοργάνωση που παραδοσιακά δεν συνηθίζει να κατορθώνει μεγάλα πράγματα.

Αναλυτικά το ρόστερ των «Λιονταριών»:

  • Τερματοφύλακες: Ντιν Χέντερσον (Μαν. Γιουνάιτεντ), Τζόνστοουν (Γουέστ Μπρομ), Πίκφορντ (Έβερτον)

  • Αμυντικοί: Κάιλ Γουόκερ (Μαν. Σίτι), Κόνορ Κόαντι (Γουλβς), Τζον Στόουνς (Μαν. Σίτι), Χάρι Μαγκουάιρ (Μαν. Γιουνάιτεντ), Μινγκς (Άστον Βίλα), Αλεξάντερ-Άρνολντ (Λίβερπουλ), Ρις Τζέιμς (Τσέλσι), Τρίπιερ (Ατλέτικο Μαδρίτης) Λουκ Σο (Μαν. Γιουνάιτεντ), Τσίλγουελ (Τσέλσι)

  • Μέσοι: Φιλ Φόντεν (Μαν. Σίτι), Τζακ Γκρίλις (Άστον Βίλα), Κάλβιν Φίλιπς (Λιντς), Μέισον Μάουντ (Τσέλσι), Μπέλιγχαμ (Ντόρτμουντ), Ντέκλαν Ράις (Γουέστ Χαμ), Τζόρνταν Χέντερσον (Λίβερπουλ), Σάντσο (Ντόρμουντ), Μπουκάγιο Σάκα (Άρσεναλ)

  • Επιθετικοί: Ράσφορντ (Μαν. Γιουνάιτεντ), Στέρλινγκ (Μαν. Σίτι), Κέιν (Τότεναμ), Κάλβερτ-Λιούιν (Έβερτον)

Το ρεκόρ του Μπέλιγχαμ και οι νέοι που… μεγάλωσαν απότομα

Ο Μπέλιγχαμ άλλωστε έγινε, στην φιλική αναμέτρηση της χώρας του απέναντι στην Αυστρία, ο νεότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται 90 λεπτά με την Αγγλία, σε κάθε είδους αναμέτρηση, με τον αμέσως επόμενο να μην χρονολογείται κατά την διάρκεια του 21ου αιώνα, και να είναι ο Θέρστον Ρόστρον, την δεκαετία του 1980! Συμπτωματικά βεβαίως , η Αγγλία δεν έχει δεχθεί κανένα τέρμα, στα 4 ματς, στα οποία ο Μπέλιγχαμ έχει αγωνιστεί!

Παράλληλα, ο Φόντεν της Μάντσεστερ Σίτι αναδείχθηκε ο πολυτιμότερος νέος της Premier League, κατορθώνοντας να συμβάλλει σημαντικά και στο 5ο πρωτάθλημα των «πολιτών» επί εποχής Premier League, ενώ ο Μπουκάγιο Σάκα αποτέλεσε μία «όαση» στην φετινή Άρσεναλ, και κέρδισε την κλήση του στην Αγγλία, έχοντας αποτελέσει και επίσημα τον καλύτερο ποδοσφαιριστή των «κανονιέρηδων», με τον φίλαθλο κόσμο της ομάδας να τον ψηφίζει σε δημοσκόπηση της επίσημης ιστοσελίδας τους!

Στην κουβέντα αυτή, ειδική μνεία θα μπορούσε να γίνει για τον 23άχρονο Μπεν Γουάιτ, ο οποίος παρακολούθησε, όπως ο ίδιος δήλωσε, το προηγούμενο EURO, παρέα με την μητέρα του, και πλέον ατενίζει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται μάλιστα για τον 6ο ποδοσφαιριστή που ανήκει στην Μπράιτον και κερδίζει την κλήση του, με τους υπολοίπους να μετρούν 100% ποσοστό επιτυχίας νικών, στα 7 ματς που έχουν δώσει!

Το άλμα στο παρελθόν και η επιθυμία μίας «διαφορετικής ιστορίας»

Άμεση συνέπεια της κλήσης αυτών των ποδοσφαιριστών αποτέλεσε η αισθητή μείωση του μέσου όρου ηλικίας, η οποία πλέον βρίσκεται στα 25 έτη και 117 ημέρες, πράγμα που ιστορικά έχει λάβει χώρα άλλη μία φορά, την δεκαετία του 1950 και στο Μουντιάλ του 1958, ενώ καθιστά την Αγγλία την τρίτη νεότερη ομάδα του τουρνουά, πίσω από Ισπανία (24 ετών και ενός μήνα) και Τουρκία (24 ετών και έξι μηνών).

Πρόκειται βεβαίως για μία περίπτωση ειδικών συνθηκών, μιας και την ίδια σεζόν συνέβη το αεροπορικό δυστύχημα των ποδοσφαιριστών της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, με αποτέλεσμα η Εθνική Αγγλίας να απωλέσει 7 παίκτες και να αναγκαστεί να τους αναπληρώσει με νεότερους.

Πρακτικά λοιπόν, η φετινή απόπειρα αποτελεί την πρώτη φορά που η εθνική Αγγλίας αναμένεται να συμμετέχει σε μία διοργάνωση, έχοντας τόσο μικρό μέσο όρο ηλικίας στις τάξεις της, θέλοντας βεβαίως η πορεία της να μην ταυτιστεί με αυτή του 1958, όπου ναι μεν αποτέλεσε μία από τις 11 ευρωπαϊκές ομάδες που συμμετείχαν, αλλά αποκλείστηκε με 3 ισοπαλίες από την συνέχεια του θεσμού, από την πρώτη κιόλας φάση των ομίλων!

Η πρωτόγνωρη «φόρμα» της Αγγλίας και η αισιοδοξία δικαίωσης του Σάουθγκεϊτ

Παρά ταύτα, στην Αγγλία υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Ο όμιλος της άλλωστε, ο οποίος απαρτίζεται από τις Κροατία, Σκωτία και Τσεχία της επιτρέπει να σκεφτεί την πρώτη θέση, ενώ και η φόρμα στην οποία βρίσκεται (6/6 τελευταία ματς, για πρώτη φορά έπειτα από τον Σεπτέμβρη του 2015), λειτουργεί υπέρ της.

Πλέον, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Η έναρξη του EURO βρίσκεται προ των πυλών, και ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ αναμένει την κατάληξη της «υπόθεσης». Θα δικαιωθεί για τις «νεανικές» επιλογές του ή οι παλιοί θα κάνουν την διαφορά, αγωνιζόμενοι όμως, ολίγον τι, «μόνοι τους»;

Η απάντηση δεν θα αργήσει να έρθει. Και στην περίπτωση της Αγγλίας, η ιδανική συνθήκη θα ήταν η κατάκτηση του τροπαίου, με τους «παλιούς» να αποχαιρετούν με ψηλά το κεφάλι, και τους νέους να πιστοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την άφιξή τους και στο διεθνές επίπεδο. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ θα δικαιωθεί και οι αριθμοί θα συνεχίζουν να αποτελούν απλώς νούμερα…

Δημήτρης Μανάκος