Πλούσιο ρόστερ μεν, αλλά σαν τον ακροβάτη σε τεντωμένο σχοινί ο Σαουθγκέιτ!

Οι επιλογές του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ για την εθνική Αγγλίας ενόψει του επικείμενου Euro είναι απολύτως φυσιολογικές. Φυσικά πάντα θα υπάρχουν ενστάσεις αλλά η πιο πλούσια φουρνιά που είχε το αγγλικό ποδόσφαιρο εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια είναι έτοιμη για αυτή την απόλυτα μεγάλη πρόκληση! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος  



Πλούσιο ρόστερ μεν, αλλά σαν τον ακροβάτη σε τεντωμένο σχοινί ο Σαουθγκέιτ!

Πιο γεμάτο ρόστερ η εθνική Αγγλίας αμφιβάλλω αν είχε πριν από μεγάλη διοργάνωση στο παρελθόν. Πιθανώς για να βρούμε τόσες πολλές λύσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικούς παίκτες στην ενδεκάδα πρέπει να πάμε πίσω στο παγκόσμιο κύπελλο του 1982, πριν την παρουσία της ομάδας του Ρον Γκρίνγουντ, σε μία τελική φάση Μουντιάλ έπειτα από 12 χρόνια. 

Και πάλι νομίζω ότι θα αδικήσουμε την τωρινή φουρνιά.

Υπάρχει μία γενική γκρίνια για το ποδόσφαιρο του σήμερα από πολλούς παρελθοντολογούντες ωστόσο οι τωρινοί ποδοσφαιριστες στον 21ο χρόνο του 21ου αιωνα είναι εξαιρετικοι! Η δυναμική που έχουν, η ικανότητά τους να παίξουν σε περισσότερες από μία θέσεις, οι τεχνικές τους ικανότητες και κυρίως πλέον η τακτική τους πληρότητα υπερτερεί κατά πολύ των ποδοσφαιριστών πριν από 25, 30 ή 40 χρόνια.

Πολλοί δεν θέλουν να το παραδεχτούν αλλά όταν παρακολουθήσεις ένα παιχνίδι μέσα από το γήπεδο μπορείς να απολαύσεις τον τρόπο που μπορούν να κοντρολάρουν, να αλλάξουν κατεύθυνση να πασάρουν, να ντριμπλάρουν σε τρομερές ταχύτητες και σε μικρούς χώρους.

Η τωρινή εθνική Αγγλίας διαθέτει τέσσερις δεξιούς μπακ που πιθανως δεν είχε ποτέ. Όταν πριν 20 χρόνια, ο κορυφαίος δεξιός μπακ ήταν ο Γκάρι Νέβιλ, αξιόπιστος πάρα πολύ στα αμυντικά του καθήκοντα αλλά πολύ περιορισμένος ή οτιδήποτε άλλο απαιτούσε το τότε σύγχρονο ποδόσφαιρο και σήμερα υπάρχουν ο πρωταθλητής Ευρώπης εδώ και λίγες μέρες, Ρις Τζειμς ο φιναλίστ του Champions League, Κάιλ Γουόκερ, ο προπέρσινος πρωταθλητης Ευρώπης Αλεξάντερ Άρνολντ και ο Κίεραν Τρίπιερ που στέφθηκε Πρωταθλητής Ισπανίας με την Ατλέτικο φέτος, αντιλαμβάνεται κανεις για πόση πληρότητα συζητάμε! 

Παίκτες με τρομερές δυνατότητες, ταχύτητα, άλλοι με περισσότερη έμφαση στην επίθεση άλλοι με περισσότερη ικανότητα στην ανασταλτικότητα!

Πιθανώς για κάποιους θα έπρεπε να είναι μέσα στην αποστολή με βάση το δεύτερο μισό της σεζόν που έκανε ο Λινγκαρντ. Για κάποιους άλλους είναι άδικο να μην συμπεριλαμβάνεται στην αποστολή ένας ποδοσφαιριστής με την ικανότητα στις στημένες μπάλες του Γουόρντ Πράους. 

Είτε έτσι είτε αλλιώς όμως νομίζω ότι δεν μπορεί πραγματικά να γίνει μεγάλη κουβέντα για το εάν κάποιος πολύ σημαντικός ποδοσφαιριστής έχει μείνει εκτός αποστολής.

Ο Σαουθγκέιτ ξέρει ότι τέτοια ευκαιρία σαν αυτή που παρουσιάζεται σε αυτό το Euro στην Αγγλία θα αργήσει να ξανά έρθει.

Ουσιαστικά μιλάμε για μία διοργάνωση που μπορεί να γίνεται σε τόσες πόλεις διαφορετικές και διάσπαρτα στην Ευρώπη ωστόσο δεν παύει να είναι για την Αγγλία εντός έδρας! 

Τρία ματς στον όμιλο εντός έδρας όλα στο Γουέμπλεΐ και ευκαιρία να επιστρέψει εκεί στα προημιτελικά στον ημιτελικό και στον τελικό! Φυσικά το μεγάλο μείον για την εθνική Αγγλίας είναι ότι δεν έχει παίξει τελικό σε μεγάλη διοργάνωση από το 1966! 

Ακόμα και η εξαιρετική της εμφάνιση στο Εuro του 1996, σταμάτησε στον ημιτελικό απέναντι στη Γερμανία στον γνώριμο τρόπο, στα πέναλτι!

Αυτή τη φορά, το πιστεύουν στο νησί πως ήρθε η ώρα τους να κάνουν μία υπέρβαση. Πρόκειται για μία ομάδα που διαθέτει έναν σέντερφόρ ο οποίος σκοράρει, τον Κέιν και ένα κεντρο που μπορεί να δημιουργήσει και να αμυνθεί. 

Υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα του Πίκφορντ κάτω από τα δοκάρια που σαφέστατα δεν είναι όσο καλός ήταν στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018, ενώ πρόβλημα δημιουργεί ο τραυματισμός του Μαγκουάιρ που πιθανώς δεν θα προλάβει τουλάχιστον την πρεμιέρα των ομίλων.

Πάντως πρόκειται για ένα ρόστερ απόλυτα ισορροπημένο που δίνει πολλές επιλογές στον προπονητή και αυτή τη φορά η Αγγλία μπαίνει σε μια μεγάλη διοργάνωση ψυχολογικά σε εξαιρετική κατάσταση. 

Από αυτό το σημείο μέχρι το να κάνει κάποιος προβλέψεις μέχρι που μπορεί να φτάσει η αλήθεια είναι πως με την εθνική Αγγλίας είναι ένα πολύ περίεργο και δύσκολο στοίχημα, σαν τον ακροβάτη σε τεντωμένο σχοινί!