Τόμας Τούχελ: Ο «αρχιτέκτονας» μίας αλησμόνητης επιτυχίας

Πρόκειται αναμφίβολα για έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στο «στρατόπεδο» της Τσέλσι. Ο Τόμας Τούχελ πήγε στο Λονδίνο, έβαλε την Τσέλσι στην τετράδα, κατέκτησε το Champions League και υπογράφει νέο συμβόλαιο.  



Τόμας Τούχελ: Ο «αρχιτέκτονας» μίας αλησμόνητης επιτυχίας

Ήταν μέσα Ιανουαρίου του 2021, όταν ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς αποφάσισε πως ο Φρανκ Λάμπαρντ δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί τον προπονητή της Τσέλσι. Η ομάδα του δεν έπαιζε καλό ποδόσφαιρο, παρά τις μεταγραφικές κινήσεις που «άγγιξαν» τα 270 εκατομμύρια, είχε σκοράρει μόλις 27 φορές σε 29 παιχνίδια, είχε ηττηθεί στο ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου από την Άρσεναλ, με τους «κανονιέρηδες» να έχουν να κερδίσουν 55 ημέρες και παρουσίαζε μία πρωτοφανή αστάθεια, η οποία φαινόταν πως οδηγεί μαθηματικά σε μία αποτυχημένη χρονιά.

Οι αποφάσεις του Ρόμαν Αμπράμοβιτς και η απόλυση του Φρανκ Λάμπαρντ

Εκεί, αποφάσισε να παρέμβει ο ισχυρός άνδρας της Τσέλσι. Ο άνθρωπος που με τα σωστά και τα λάθη του, έχει κατορθώσει να μεγαλώσει σημαντικά την Τσέλσι κατά την διάρκεια του 21ου αιώνα, παρά το γεγονός πως διακατέχεται από μία ιδιαίτερη ποδοσφαιρική λογική.

Δεν διστάζει άλλωστε να αλλάξει προπονητές, κάθε φορά που η ομάδα δεν αγωνίζεται όπως ο ίδιος επιθυμεί. Το έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο απολύθηκε δις, παρά τα δύο πρωταθλήματα που κατέκτησε η Τσέλσι έπειτα από 50 χρόνια, ο Κάρλο Αντσελότι έμαθε στα αποδυτήρια πως δεν θα συνεχίσει στο «τιμόνι» της ομάδας, ο Αντόνιο Κόντε κατέκτησε το πρωτάθλημα και αποχώρησε, ενώ και ο Ντι Ματέο μετά από τον νικηφόρο τελικό του Champions League και την «επική πρόκριση» επί της Μπαρτσελόνα, συνέχισε στον πάγκο της Τσέλσι μόλις για 5,5 μήνες.

Νωρίτερα είχε συμβεί κάτι ανάλογο και με τον Γκραντ, ο οποίος δεν κατέκτησε το Champions League εξαιτίας του γλιστρήματος του Τζον Τέρι, αλλά και με τον Φρανκ Λάμπαρντ, που πιθανώς να αποτελεί και την πιο δικαιολογημένη απόλυση από τις προαναφερθείσες.

Η άφιξη του Τόμας Τούχελ και η αγωνιστική βελτίωση της Τσέλσι

Γρήγορα γρήγορα λοιπόν, μετά την φυγή του Λάμπαρντ, ακολούθησε η πρόσληψη του Τόμας Τούχελ. Του Γερμανού τεχνικού που είχε να επιδείξει σημαντικό έργο στην Ντόρτμουντ, κατέκτησε το πρωτάθλημα της Γαλλίας με την Παρί Σεν Ζερμέν, φτάνοντας παράλληλα και στον τελικό του Champions League, ενώ διέθετε και την τεχνογνωσία απέναντι στην Ρεάλ (δεν είχε ηττηθεί ποτέ), την οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει με την Τσέλσι μερικές εβδομάδες αργότερα.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ισορροπημένη λειτουργία που επιδεικνύουν οι ομάδες με αυτόν στον πάγκο, αλλά και την άριστη γνώση της ψυχολογίας των ποδοσφαιριστών, με την Τσέλσι να διαθέτει και συμπατριώτες του, οδήγησαν τον Αμπράμοβιτς στην άμεση απόσπαση της υπογραφής του Τόμας Τούχελ, με τον ίδιο να πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στις 27 Ιανουαρίου απέναντι στην Γουλβς.

Έκτοτε κάθε αρνητική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην Τσέλσι διαφοροποιήθηκε. Το 4-3-3 του Φρανκ Λάμπαρντ μετατράπηκε σε 3-4-1-2, οι Θέσαρ Αθπλικουέτα και Μάρκος Αλόνσο επανήλθαν στα βασικά πλάνα και το σύστημα με την τριάδα των στόπερ ξεκίνησε άμεσα να αποδίδει καρπούς, μετρώντας στα 24 πρώτα ματς του Τούχελ στον πάγκο της Τσέλσι, 16 νίκες, 6 ισοπαλίες και 2 ήττες, με μόλις 10 γκολ παθητικό σε 2160 αγωνιστικά λεπτά!

Παράλληλα, η απόδοση ορισμένων ποδοσφαιριστών επανήλθε στα επιθυμητά επίπεδα. Ο Μεντί πραγματοποίησε μία εξαιρετική χρονιά, ο Ρούντιγκερ και ο Τιάγκο Σίλβα απέδειξαν τους λόγους που μπορούν να σταθούν στην Premier League με χαρακτηριστική ευκολία, ο Τσίλγουελ δικαιολόγησε τα 50 εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για χάρη του, ενώ και ο Καντέ βρήκε ξανά τον εαυτό του, αγωνιζόμενος στην θέση που γνωρίζει, βάζοντας στο παιχνίδι του και το επιθετικό κομμάτι!

Αυτόματα, βελτιώθηκε και το αγωνιστικό προφίλ του Ζορζίνιο, ο οποίος ολοκλήρωσε την σεζόν έχοντας τις περισσότερες αναχαιτίσεις από κάθε άλλο ποδοσφαιριστή στο Champions League, ενώ και ο Μέισον Μάουντ έμαθε να συνυπάρχει με τους ευκίνητους Ζίγιεχ, Χάβερτζ και Τίμο Βέρνερ, με τον Τόμας Τούχελ να αφήνει μονίμως εκτός εντεκάδας τους Τάμι Έιμπραχαμ και Ολιβιέ Ζιρού.

Και αν από τον δεύτερο, πήρε κάτι στους 4 μήνες παρουσίας του στο Λονδίνο, εννοώντας το εκπληκτικό γκολ-ψαλίδι απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, από τον πρώτο δεν αποκόμισε τίποτα, με άμεση συνέπεια η φυγή του από το Στάμφορντ Μπριτζ να θεωρείται την δεδομένη χρονική στιγμή αδιάλλακτη.

Ο «χαμένος τελικός» και ο στόχος της τετράδας που επετεύχθη

Και κάπως έτσι φτάσαμε προς το τέλος. Η Τσέλσι προκρίθηκε στον τελικό του Champions League αποκλείοντας τόσο την Ατλέτικο, όσο και την Ρεάλ Μαδρίτης, έφτασε στον τελικό του FA Cup όπου αντιμετώπισε την Λέστερ, ενώ στην τελευταία αγωνιστική της Premier League ξεκίνησε από θέση οδηγού έναντι της ομάδας του Μπρένταν Ρότζερς στην «μάχη της τετράδας».

Ένα μήνα μετά, όλα φαίνεται πως κύλησαν ιδανικά, αν εξαιρέσει κανείς το Κύπελλο Αγγλίας, όπου η Λέστερ επικράτησε των «μπλε», δείχνοντας βεβαίως πως το θέλει περισσότερο, έπειτα από τέσσερις αποτυχημένες απόπειρες.

Παράλληλα, η ομάδα του Τούχελ την κέρδισε έπειτα από τρεις ημέρες, πήρε κεφάλι στην κούρσα της τετράδας και εν τέλει ο στόχος της επετεύχθη, καθώς αν και ηττήθηκε από την Άστον Βίλα στην τελευταία αγωνιστική, μπόρεσε να μπει ως τέταρτη στις θέσεις που δίνουν το εισιτήριο για το Champions League, εκμεταλλευόμενη την εκτός έδρας νίκη της Τότεναμ στο King Power.

Η ιστορία του «Ντραγκάο» και η παράδοση έναντι του Πεπ Γκουαρδιόλα

Πλέον έμενε ένα παιχνίδι. Ο τελικός του Champions League. Ο αγγλικός «εμφύλιος» που λάμβανε χώρα στο Πόρτο και το «Ντραγκάο», το μοναδικό δηλαδή γήπεδο που η αντίπαλος της Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, δεν μπόρεσε ούτε να κερδίσει ούτε να σκοράρει την φετινή σεζόν.

Οι δύο ομάδες ήταν έτοιμες και οι απουσίες μηδαμινές. Η μάχη των δύο προπονητών αναμενόταν με τεράστιο ενδιαφέρον. Η Τσέλσι άλλωστε επέστρεφε στον τελικό του Champions League έπειτα από εννέα χρόνια, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι ταξίδεψε στην Πορτογαλία ως «πρωτοεμφανιζόμενη» σε τελικό επί εποχής Champions League, με τον τελευταίο να χαρακτηρίζεται νικηφόρος και να είναι 51 χρόνια πριν απέναντι στην Γκούρνικ Ζάμπζε με 2-1!

Την επόμενη χρονιά βεβαίως είχαν ξανασυναντηθεί και η Τσέλσι την είχε κερδίσει δις, τόσο στο Στάμφορντ Μπριτζ, όσο και στο Μέιν Ρόουντ με 1-0, προτού συναντήσει την Ρεάλ στον τελικό του Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Φτάνοντας στο Πόρτο, όλα ήταν έτοιμα, αλλά το τρόπαιο ήταν μόνο για έναν… Και στην προκειμένη περίπτωση για μία. Για την Τσέλσι

Η ομάδα του Τούχελ άλλωστε ήταν ανώτερη στην μεγαλύτερη διάρκεια του ματς, είδε τον Καντέ να αναδεικνύεται καλύτερος ποδοσφαιριστής του γηπέδου, μετά και τον τίτλο του MVP που είχε πάρει στους δύο ημιτελικούς απέναντι στην «Βασίλισσα», ενώ ανταπεξήλθε εξαιρετικά και στην αναγκαστική αλλαγή του Τιάγκο Σίλβα στο πρώτο μέρος

Το τρόπαιο «βάφτηκε» μπλε και το ποδόσφαιρο απέκτησε άρωμα… Λονδίνου, με την χρονιά να φτάνει στο τέλος της. Με αυτόν τον τρόπο ο «αρχιτέκτονας» Τόμας Τούχελ, δέχθηκε ήδη πρόταση για την ανανέωση του συμβολαίου του, ενώ έκανε την Τσέλσι να επικρατήσει για τρίτη διαδοχική φορά της Μάντσεστερ Σίτι, με τον Γκουαρδιόλα να έχει βιώσει κάτι αντίστοιχο μόνο από τις Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ!

Τα κατορθώματα του Τόμας Τούχελ με αριθμούς και ο… επόμενος στόχος

Ο τρόπος που μετέβαλε την εικόνα της είναι αξιομνημόνευτος, με την ομάδα του να βρίσκεται πλέον στην κορυφή της Ευρώπης. Συνολικά μάλιστα ολοκλήρωσε την σεζόν με 20 νίκες, 4 «λευκές» ισοπαλίες, δύο ισοπαλίες με γκολ και πέντε ήττες, με μόλις την μία να μην προκύπτει από περισσότερα του ενός τέρματα διαφοράς ανάμεσα στους δύο αντιπάλους (Τσέλσι- Γουέστ Μπρομ 2-5).

Τέλος, η ομάδα του σκόραρε 39 γκολ, δέχθηκε μόλις 16, ενώ διατήρησε το μηδέν στα 19 από τα 31 ενενηντάλεπτα που έδωσε!

Πλέον ατενίζει την επόμενη σεζόν… Και ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς δεν φαίνεται να βάζει ταβάνι. Η Τσέλσι δεν συμβιβάζεται, ο Τόμας Τούχελ δεν γνωρίζει τι σημαίνει «συμβιβασμός» και η διεκδίκηση της Premier League μπαίνει στο κάδρο εν’ όψει της νέας περιόδου.

Τι κατάφερε λοιπόν ο Τόμας Τούχελ στην Τσέλσι;

  • Πήρε το Champions League, στην δεύτερη διαδοχική προσωπική του προσπάθεια, μετά τον χαμένο τελικό ως προπονητής της Παρί.

  • Οδήγησε την Τσέλσι από την μέση του βαθμολογικού πίνακα στην τετράδα και το Champions League.

  • Κέρδισε τρεις φορές τον Πεπ Γκουαρδιόλα, δύο φορές τον Ντιέγκο Σιμεόνε και από μία τους Ζιντάν, Κάρλο Αντσελότι, Γιούργκεν Κλοπ και Ζοσέ Μουρίνιο.

  • Κέρδισε 19 από τα 30 παιχνίδια πού έδωσε συνολικά, και δέχθηκε μόνο 16 γκολ!

  • Έφτασε στον τελικό του FA Cup και ηττήθηκε από την Λέστερ.

  • Ανέδειξε και καθιέρωσε τους Μέισον Μάουντ και Ρις Τζέιμς.

  • Επανέφερε τον Καντέ σε έναν από τους καλύτερους κεντρικούς μέσους της Ευρώπης!

Δημήτρης Μανάκος