Μονομαχία Πεπ και Τούχελ με φόντο το τρόπαιο στο μόνο γήπεδο που δε νίκησε φέτος η Σίτι!

Εδώ είμαστε πάλι! Αυτή τη μέρα από τότε που ήμουν παιδί μέχρι σήμερα που θα βρεθώ στο γήπεδο σε έναν 32ο τελικό την εχω πάντα ως ξεχωριστή στο μυαλό μου! Και μπροστά μας έχουμε δύο αγγλικές ομάδες για μία ακόμη φορά, που μπορεί να μας δώσουν ένα αλησμόνητο τελικό! Γράφει από το Πόρτο ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος  



Μονομαχία Πεπ και Τούχελ με φόντο το τρόπαιο στο μόνο γήπεδο που δε νίκησε φέτος η Σίτι!

Έχω ξαναπεί ότι πρώτη φορά που είδα τελικό αυτής της διοργάνωσης ήμουν μικρό παιδί, το 1970 με τη Φεγενορντ να κερδίζει 2-1 το φαβορί που ήταν η Σέλτικ η οποία είχε προηγηθεί μάλιστα στο σκορ. 

Από εκείνη τη βραδιά, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τελικός που να μην έχω παρακολουθήσει και η μοίρα τα έχει φέρει έτσι που απόψε θα είμαι στο γήπεδο για 32η φορά, δουλεύοντας για το παιχνίδι. 

Θα είναι η 27η μετάδοση που θα κάνω είτε για το ραδιόφωνο είτε για κάποιο τηλεοπτικό κανάλι και η εκτη σερί σε αυτα τα χρόνια που βρίσκομαι στην COSMOTE TV. Και πάντα έχω την ίδια αίσθηση την ημέρα που ξημερώνει για τον τελικό εκείνη την ανυπομονησία που ένιωθα όταν ήμουν παιδί!

Έτσι και αυτή την ώρα που πλέον βρίσκεται ο τελικός λίγες ώρες μακριά μας ανάμεσα στην Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα και στην Τσέλσι του Τόμας Τούχελ. 

Δύο ομάδες με άκρως αντίθετη ποδοσφαιρική νοοτροπία, που εδρεύουν στην Αγγλία, αλλά συμπεριφέρονται με ολότελα διαφορετικό τρόπο... 

Ποια θα αποδειχθεί πιο συνεπής σε αυτό το ραντεβού με την ιστορία;.

Είναι το σημαντικότερο ματς της σεζόν. Ο τελικός του Champions League. Δύο ομάδες από την ίδια χώρα, αλλά με διαφορετική «κουλτούρα». Μία διαφοροποιημένη ποδοσφαιρική λογική, που με τον δικό της τρόπο, τις έχει φέρει αντιμέτωπες στο εξαιρετικά οργανωμένο Πόρτο.

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, η οργάνωση των Πορτογάλων θυμίζει ξανά τελικό Champions League, σε αντίθεση με την περσινή διοργάνωση στην Λισαβόνα, στο Final 8, και όλα φαντάζουν έτοιμα για ένα σπουδαίο βράδυ.

Το διακύβευμα σαφώς είναι τεράστιο. Η μάχη των πάγκων επίσης αναμένεται σπουδαία. Ο Τόμας Τουχελ θα παραβρεθεί άλλωστε σε δεύτερο σερί τελικό, ενώ ο Πεπ Γκουαρδιόλα, επιστρέφει σε αυτό το σημείο στο Champions League, έπειτα από μία δεκαετία!

Μία ενδεχόμενη κατάκτηση του τροπαίου από τον Γερμανό τεχνικό της Τσέλσι, θα αποτελεί μία πίστωση χρόνου. 

Η λογική του Αμπράμοβιτς άλλωστε επιτάσσει έργα, προκειμένου κάποιος να παραμείνει στο τιμόνι των Λονδρέζων, πράγμα που έχει αποδείξει και η ιστορία.

Ο Γκραντ ηττήθηκε στον τελικό του 2008 λόγω του γλιστρήματος του Τζον Τέρι και αποτέλεσε παρελθόν από τον πάγκο, ο Ντι Ματέο πραγματοποίησε σπουδαίες προκρίσεις, κατέκτησε το τρόπαιο, αλλά 5,5 μήνες μετά απολύθηκε. 

Το 2011 ο Κάρλο Αντσελότι έμαθε στα αποδυτήρια πως δεν συνεχίζει στον πάγκο της Τσέλσι, ένα χρόνο μετά το νταμπλ, ενώ ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο άνθρωπος που έκανε την αρχή της μεγάλης αλλαγής της σύγχρονης ιστορίας της ομάδας, αποτέλεσε παρελθόν έπειτα από δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο Αγγλίας και δύο ημιτελικούς Champions League, το 2007.

Αυτή είναι η λογική του Αμπράμοβιτς και αυτή είναι η ψυχοσύνθεση της Τσέλσι. Ο ισχυρός άνδρας της ομάδας δεν δίστασε να απομακρύνει τον Φρανκ Λάμπαρντ, και σαφώς δεν θα έχει αναστολές να φτάσει σε αντίστοιχο σημείο και με τον Τόμας Τούχελ.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως αν η Τσέλσι ηττηθεί απόψε, ο Γερμανός τεχνικός, ναι μεν θα την έχει ανεβάσει επίπεδο, αλλά θα έχει χάσει δύο τρόπαια, μετρώντας δύο χαμένους τελικούς, ενώ μπήκε στην τετράδα, διότι η Τότεναμ, κατόρθωσε παρά τις απουσίες της να επικρατήσει εκτός έδρας της Λέστερ, «αποφασίζοντας» να τοποθετήσει τους «μπλε» εκεί και να αφήσει εκτός Ευρώπης, την Άρσεναλ!

Διπλό θα είναι λοιπόν το κέρδος της κατάκτησης του Champions League για τον Τόμας Τούχελ. Αφενός θα παραμείνει δεδομένα στην Τσέλσι και αφετέρου θα έχει εξασφαλίσει δουλειά και για τον επόμενο εργοδότη του, έχοντας να επιδείξει κάτι σπουδαίο.

Από την άλλη πλευρά, η λογική στο Μάντσεστερ επιτάσσει κάτι διαφορετικό. Η Σίτι έχει «γιγαντώσει» από τον πρώτο της τίτλο το 2011, αποτελεί την κορυφαία και σταθερότερη ομάδα της Premier League και οφείλει πολλά στον «αρχιτέκτονα» του μεγαλύτερου μέρους της επιτυχίας, Πεπ Γκουαρδιόλα.

Ο Ισπανός άλλωστε διαρκώς προοδεύει, με τον κάθε του τίτλο να είναι ξεχωριστός. Το πρώτο του πρωτάθλημα άλλωστε επιτεύχθηκε με συγκομιδή 100 βαθμών, ακολούθησε μία επική μονομαχία με την Λίβερπουλ την σεζόν 18-19, όπου αναδείχθηκε νικητής με έναν βαθμό περισσότερο (98), για να καταλήξει στον φετινό τίτλο, όπου παρά την διαφορά που απέκτησε, μόνο «εύκολος» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το πράγμα φαινόταν στραβωμένο από την αρχή, η Σίτι δεν αγωνιζόταν ορθολογικά και ο Πεπ πραγματοποιούσε το χειρότερο ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας μέχρι τον Νοέμβριο.

Κάπου εκεί η ιστορία άλλαξε, οι συνεχόμενες νίκες επανέφεραν την ηρεμία στις «τάξεις» των «πολιτών», ο Πεπ Γκουαρδιόλα στηρίχθηκε, σε αντίθεση πιθανώς με αυτό που θα συνέβαινε στο Λονδίνο και η Μάντσεστερ Σίτι βρίσκεται στον τελικό του ChampionsLeague.

Μία ιστορική για αυτήν ευκαιρία, η οποία αν στεφθεί από επιτυχία θα επιβεβαιώνει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο, πως η Σίτι είναι η κορυφαία ομάδα της δεκαετίας και ο Πεπ Γκουαρδιόλα, αυτός που μετέτρεψε την ομάδα από ένα σύνολο που βασιζόταν στα χρήματα και έμπαινε σε κάθε συζήτηση λόγω του υψηλού budget, σε ένα μεγάλο club που αποτελεί μέρος της κουβέντας, βασιζόμενο στις επιτυχίες του!

Πρόκειται για έναν τελικό. Έναν αγγλικό «εμφύλιο», πράγμα που λαμβάνει χώρα για τρίτη φορά ιστορικά. Η ιστορία έχει αποδείξει πως τα φαβορί σε αυτές τις περιπτώσεις, μένουν… στην χώρα τους. 

Η Σίτι πιθανώς να έχει ένα ελαφρύ πλεονέκτημα, αλλά η Τσέλσι που παρουσίασε ο Τόμας Τούχελ είναι ικανή να πάρει το τρόπαιο. Η «κατάρα» του Πεπ με τους Λονδρέζους άλλωστε δεν έχει σταματήσει, όπως αποδείχθηκε και στον τελικό του FA Cup…

Καμία ομάδα σε Γερμανία, Αγγλία και Ισπανία δεν έχει κερδίσει τον Γκουαρδιόλα περισσότερες φορές από όσες η Τσέλσι (7). Σε κάθε περίπτωση όμως το δεδομένο είναι ένα. Η Premier League παύει να έχει… σύνορα. Δεν περιορίζεται στην Αγγλία αλλά πλέον πρωταγωνιστεί και στην Ευρώπη. 

Ανταπεξήλθε εξαιρετικά στις δυσχερείς συνθήκες της πανδημίας, έκλεισε εκπληκτικά τηλεοπτικά συμβόλαια και έμαθε να επιβιώνει κάτω από πρωτόγνωρες ποδοσφαιρικές συνθήκες.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Πόρτο απόψε έχει άρωμα… Premier League. Θα γίνει η Σίτι κορυφαία και στην Ευρώπη και ο Πεπ Γκουαρδιόλα ένας από τους σπουδαιότερους στο είδους του ή η Τσέλσι θα φτάσει στο πολυπόθητο Champions League και η μοίρα θα δικαιώσει για ακόμη μία φορά την ιδιαίτερη νοοτροπία του Αμπράμοβιτς;

Η απάντηση στο Πόρτο. Εκεί που οι «πολίτες» έμειναν στο μηδέν για πρώτη φορά σε ολόκληρη την διοργάνωση, φτάνοντας στον τελικό με το 11 στα 12...