Η απώλεια του Γιουρόπα βάζει εμπόδια στην Γιουνάιτεντ για το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ

Η ήττα από τη Βιγιαρεάλ στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ ίσως σημάνει περισσότερα για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εκτός από την απώλεια κατάκτησης ενός ευρωπαϊκού τίτλου, καθώς η αποτυχία στο Γκντανσκ θα επηρεάσει τη θέση των «κόκκινων διάβολων» στα γκρουπ δυναμικότητας της και το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ.  



Η απώλεια του Γιουρόπα βάζει εμπόδια στην Γιουνάιτεντ για το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ

Ο τρόπος με τον οποίο δομείται το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι τέτοιος ώστε είτε η επιτυχία είτε η αποτυχία μιας ομάδας και ο τρόπος που αυτή συντελείται να επηρεάζει σαν ντόμινο το πώς θα εξελιχθούν οι διοργανώσεις της UEFA.

Στην περίπτωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η απώλεια του φετινού Γιουρόπα Λιγκ (τίτλος τον οποίο κατέκτησε τη σεζόν 2016/17), πέρα από την απογοήτευση λόγω αποτελέσματος, θα δυσκολέψει λίγο παραπάνω την πορεία του συλλόγου στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης σεζόν.

Συγκεκριμένα, η ομάδα του Σόλσκιερ μαζί με τον τελικό του Γkντανσκ της Πολωνίας έχασαν και την ευκαιρία να βρεθούν αυτομάτως στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας για τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, καταλαμβάνοντας μιας θέση στο 2ο γκρουπ, χάρη στη βαθμολογία της ομάδας στην κατάταξη της UEFA.

Παράλληλα αυτό θα προκαλέσει τη μετακίνηση της Ντόρτμουντ από το 2ο στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας, μιας κι έως αυτή τη στιγμή ο γερμανικός σύλλογος αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στα δύο γκρουπ.

Αυτή η πιθανή μετακύλιση θα σήμαινε ότι ομάδες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα μπορούσαν να κληρωθούν στον ίδιο όμιλο με έναν δυνατό αντίπαλο όπως οι Βεστφαλοί (ειδικά αν παραμείνει στην ομάδα ο Χάαλαντ).

Με τους «κόκκινους διαβόλους» στο 2ο γκρουπ μένει μία θέση λιγότερη σε αυτό και αυτή θα «κλείσει» ανάλογα την έκβαση του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ. Εάν η Τσέλσι δεν στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, τότε οι «Μπλε» θα ακολουθήσουν στο γκρουπ τους «κόκκινους διάβολους», φέρνοντας κατά αυτό τον τρόπο τη Ντόρτμουντ στο 3ο γκρουπ και τη... Ζενίτ στο 1ο!.

Σε περίπτωση όμως που η ομάδα του Τόμας Τούχελ βρεθεί στην πλευρά των νικητών, κερδίζουν μια θέση στο 1ο γκρουπ.

Όσο για τη Μάντσεστερ Σίτι, ό,τι κι αν γίνει στον τελικό της Πορτογαλίας, η θέση στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας είναι εξασφαλισμένη, καθώς οι «πολίτες» βρίσκονται στην πρώτη θέση της UEFA για τη σεζόν 2020/21.

Ακόμα δεν έχουν «κλειδώσει» τα γκρουπ δυναμικότητας, ωστόσο εν πολλοίς οι ομάδες που απαρτίζουν το καθένα είναι ξεκάθαρο. Για παράδειγμα στο 1ο γκρουπ βρίσκονται οι κάτοχοι του προηγούμενου Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ, μαζί με τους έξι νικητές των μεγαλύτερων βάσει κατάταξης πρωταθλημάτων. Οι υπόλοιποι 24 «μονομάχοι» κατατάσσονται ανάλογα το συντελεστή τους στα εναπομείναντα τρία γκρουπ.

Συνοψίζοντας, εάν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θέλει να αποφύγει ένα παραπάνω εμπόδιο για την επόμενη ευρωπαϊκή της πορεία, θα προτιμούσε το Τσάμπιονς Λιγκ να πάει προς… Λονδίνο μεριά, στα χέρια της Τσέλσι, ξέχωρα από το ενδεχόμενο το τρόπαιο να καταλήξει στους συμπολίτες της Σίτι.

Διονύσης Γαλιατσάτος