Ο Άλισον και οι άλλοι 5 τερματοφύλακες που έχουν σκοράρει στην Πρέμιερ Λιγκ! (vid)

Το νικητήριο γκολ του Άλισον απέναντι στη Γουέστ Μπρομ ξεσήκωσε το φιλοθεάμον κοινό, κάτι που συμβαινει καθε φορά όταν ένας τερματοφύλακας σκοράρει. Πλέον ο Βραζιλιάνος πορτιέρε έγινε μόλις ο 6ος τερματοφύλακας στην Πρέμιερ Λιγκ που βρίσκει στόχο στα αντίπαλα δίχτυα!  



Ο Άλισον και οι άλλοι 5 τερματοφύλακες που έχουν σκοράρει στην Πρέμιερ Λιγκ! (vid)

Λόγω της σπανιότητας του πράγματος, κάθε γκολ που προέρχεται από τερματοφύλακα αποτελεί μόνο του ξεχωριστή είδηση, ενώ παράλληλα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις όταν αυτό φέρνει τη νίκη και μάλιστα λίγο πριν το σφύριγμα της λήξης. 

Το γκολ του Άλισον στο «Χόθορνς», πέρα από τα αγωνιστικά οφέλη για τη Λίβερπουλ, τοποθετεί τον 28χρονο Βραζιλιάνο σε μια ξεχωριστή “παρέα", καθώς αποτελεί μόλις τον 6ο τερματοφύλακα στα χρόνια της Πρέμιερ Λιγκ που σκοράρει. 

Ας δούμε ποιοι είναι οι υπόλοιποι:

Πέτερ Σμάιχελ: Ο πρώτος τερματοφύλακας που “μάτωσε” τα αντίπαλα δίχτυα σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ ήταν ο Πέτερ Σμάιχελ. Ο θηριώδης Δανός, λίγο πριν αφήσει την ενεργό δράση, τη σεζόν 2001/02 υπερασπίζεται τα γκολποστ της Άστον Βίλα. Σε ματς απέναντι στην Έβερτον στο «Γκούντισον Παρκ» (20/10/2001) πριν την εκπνοή του αγώνα ο Σμάιχελ βρίσκεται στα αντίπαλα καρέ όπου έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, στέλνει τη μπάλα με σουτ στα δίχτυα του Πολ Τζέραρντ. Ωστόσο το γκολ αυτό δεν όταν αρκετό για τους” χωριάτες” ,οι οποίοι έχασαν με 3-2.

Μπραντ Φρίντελ: Η σεζόν 2003/04 βρίσκει τον Αμερικάνο, Μπραντ Φρίντελ κάτω από τα δοκάρια της Μπλάκμπερν. Ήταν 21/2/2004 όταν για λογαριασμό της φιλοξενούμενης Μπλάκμπερν, ισοφάρισε κόντρα στην Τσάρλτον σε 2-2, στο 89ο λεπτό. Ωστόσο, στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων οι γηπεδούχοι σκόραραν για 3η φορά, για το τελικό 3-2.

Πολ Ρόμπινσον: Στην περίπτωση του Ρόμπινσον η τύχη βοήθησε το Βρετανό τότε τερματοφύλακα της Τότεναμ να σκοράρει επί τη Γουότφορντ. Στο «White Hart Lane» (17/3/2007) ο Βρετανός κίπερ επιχειρεί ένα βολέ έξω από την περιοχή του με σκοπό να βρει κάποιον συμπαίκτη. Η σαστισμένη άμυνα της Γουότφορντ (μαζί με τον τερματοφύλακα Μπεν Φόστερ) παρακολουθεί τη μπάλα να σκάει στα καρέ των «Hornets» κι έπειτα να καταλήγει στα δίχτυα για το 2-0 στο 62’. Για την ιστορία, το ματς έληξε 3-1 για τους λονδρέζους.

Τιμ Χάουαρντ: Ο δεύτερος Αμερικανός αυτής της λίστας, Τιμ Χάουαρντ, κατάφερε να σκοράρει χάρη σε μια φάση παρόμοια με αυτή του Ρόμπινσον. Έβερτον και Μπόλτον βρίσκονται αντιμέτωπες της 4/1/2012, με το Χάουαρντ να ανοίγει το σκορ στο 63ο λεπτό, έπειτα από βολέ που ξεκίνησε από την περιοχή του, προτού σκάσει η μπάλα μπροστά από τον Άνταμ Μπογκντάν και «κρεμάσει» τον Ούγγρο τερματοφύλακα της Μπόλτον. Οι πανηγυρισμοί των γηπεδούχων δεν κράτησαν πολύ, καθώς οι φιλοξενούμενοι απέδρασαν από το «Γκούντισον Παρκ» με το υπέρ τους 2-1.

Ασμίρ Μπέγκοβιτς: Ο Βόσνιος τερματοφύλακας όχι μόνο σκόραρε, αλλά κατάφερε να μπει στο βιβλίο Γκίνες για το πιο μακρινό γκολ που είχε σημειωθεί ως τότε (ρεκόρ που κατέρριψε το 2021 ο τερματοφύλακας της Νιούπορτ, Τομ Κινγκ σε ματς της LeagueTwo απέναντι στην Τσέλτεναμ). Το ημερολόγιο έδειχνε 2/3/2013 με τη Στόουκ να υποδέχεται στο «Μπριτάνια» τη Σάουθαμπτον και τον Μπέγκοβιτς να ανοίγει το σκορ για τους γηπεδούχους μόλις στα 13ο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης! Το γκολ αυτό, όμως, δεν συνοδεύτηκε από τους 3 βαθμούς της νίκης, καθώς το ματς έληξε ισόπαλο 1-1. Πάντως η συγκυρία τα έφερε έτσι ώστε το 2017 ο Μπέγκοβιτς να υπογράψει για τη Μπόρνμουθ, όπου βρέθηκε συμπαίκτης με τον Αρτούρ Μπόρουτς, τον τερματοφύλακα δηλαδή που δέχθηκε το γκολ με τη Σάουθαμπτον τότε!

Διονύσης Γαλιατσάτος