Η Τσέλσι θυμισε την καλή εποχή Μουρίνιο και κοίταξε την Ρεάλ στα μάτια!

Με το τελικό 1-1 στην Μαδρίτη, κάπου χθες στο Δυτικό Λονδίνο, ένας Πορτογάλος - προσφάτως και πάλι άνεργος - προπονητής θα χαμογελούσε από το σαλόνι του. Η χθεσινή Τσέλσι θύμισε την ομάδα του Μουρίνιο σε δύναμη και θράσος, χωρίς όμως να κλειστεί καθόλου στην άμυνά της.  



Η Τσέλσι θυμισε την καλή εποχή Μουρίνιο και κοίταξε την Ρεάλ στα μάτια!

Έβγαινε με άνεση στην επίθεση, αλλάζοντας πολλές μικρές πάσες, όπως έκανε την σεζόν του Σάρι. Οι παίκτες του Τόμας Τούχελ έπαιξαν με δύναμη σε κάθε μονομαχία κάτι που δεν περίμεναν στην Ρεάλ. 

Όταν ο Μαρσέλο βρέθηκε πεσμένος στο χορτάρι μετά από κόντρα με τον δαιμόνιο Ενγκολό Καντέ, τότε χιλιάδες μίλια μακριά, ο Φράνκ Λάμπαρντ πρέπει να σκέφτηκε ότι κακώς επέμενε να μην χρησιμοποιεί τον Γάλλο κεντρικό μέσο.

Η Τσέλσι μπήκε στο παιχνίδι δυνατά, πήρε την κατοχή και αν ο Βέρνερ δεν ήταν και πάλι άστοχος, το σκόρ θα ήταν ήδη 0-2 από το 25'. 

Ο Βέρνερ κουβαλάει την κατάρα του Αντρέι Σεφτσένκο και του Φερνάντο Τόρες. Και οι δύο έφτασαν στην ομάδα του Αμπραμοβιτς με δαπανηρές μεταγραφές και δεν κατάφεραν ποτέ να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Αν βέβαια ο Βέρνερ μιμηθεί τον Τόρες, τότε χρωστάει σίγουρα ένα γκόλ στην ρεβάνς του Λονδίνου. 

Οι «μπλε» μπήκαν στο γήπεδο για να επιβάλλουν το παιχνίδι τους απέναντι στην Ρεάλ. Από την στιγμή της ανακοίνωσης της 11αδας φάνηκε το πλάνο του Τούχελ. Σκόπευε να σταματήσει τον Βινίσιους που τόση ζημιά είχε κάνει στην Λίβερπουλ στο παιχνίδι του προηγούμενου γύρου. 

Γι' αυτό επιστρατεύτηκε ο πολύπειρος Αθπιλικουέτα, που μπορεί να υπολείπεται σε ταχύτητα, αλλά η εμπειρία του ήταν αυτή που τον βοήθησε να κλείνει σωστά τους χώρους και με την βοήθεια των υπολοίπων να σβήσει την απειλή του Βραζιλιάνου.

Απόντος του Κόβασιτς, ο Ζορζίνιο κατάφερε να εξισορροπήσει τον άξονα, καθώς είδαμε χθες να εξαφανίζεται ο Μόντριτς, και να περιορίζεται σημαντικά ο Κροος. Η εκνευρισμένη Ρεάλ προσπάθησε να αντιδράσει βάζοντας δύναμη στο παιχνίδι της. 

Μόνο που απέναντι σε μια ομάδα που έχει στο DNA της τον ρυθμό και την ένταση της Πρέμιερ Λίγκ, αυτό αποδείχθηκε μάταιο. Ο Τούχελ, στους λίγους μήνες που είναι στην Τσέλσι την μετέτρεψε σε ένα σκληρό καρύδι που δύσκολα δέχεται γκόλ, αμύνεται με όλες τις γραμμές και μπορεί να βγει από την άμυνα στην επίθεση αλλάζοντας μικρές πάσες υπό πίεση σε πολύ μικρό χώρο. 

Την Τσέλσι δεν μπορείς να την παίξεις με δύναμη, έχει και τα κορμιά και την νοοτροπία να επιστρέψει το δυνατό παιχνίδι σε κάθε προσωπική μονομαχία.

Όμως ούτε στην Ρεάλ πρέπει να δίνεις δικαιώματα και ευκαιρίες. Η μισή ευκαιρία θα γίνει γκολ, γιατί απλά δεν γίνεται να αφήνεις τον Κασεμίρο και τον Μπενζεμά να παίζουν κεφαλιές μέσα στην περιοχή σου. 

Μια, δυο, η μπάλα έφτασε στον Μπενζεμά, και ο καλύτερος αυτή την στιγμή σέντερ φορ στον κόσμο τιμώρησε παραδειγματικά την άμυνα της Τσέλσι με ένα γκολ που τράνταξε τα δίχτυα. 

Είχε προειδοποιήσει μερικά λεπτά νωρίτερα με ένα δοκάρι. Παρά την ισοφάριση, η Ρεάλ δεν μπόρεσε να γυρίσει το παιχνίδι. Μια άλλη περυσινή μεταγραφή της Τσέλσι, ο Τσίλγουελ έδινε πραγματικό ρεσιτάλ από τα αριστερά, ένας 24χρονος που παίζει με μυαλό 40αρη, ένα μοντέρνο φουλ μπακ που επάξια στέρησε την ευκαιρία από τον Μάρκος Αλόνσο να παίξει απέναντι στην ομάδα που ξεκίνησε την καριέρα του. 

Αποκάλυψη ο Ρούντιγκερ, ο οποίος εκτός από το... ξύλο στα μετόπισθεν, έκανε την επέλαση που έχρισε σκόρερ τον Πούλισικ. Η κλάση του Τιάγκο Σίλβα, ακόμη και στα 36 του, φάνηκε χθές αφού ήταν εκεί για να εξοστρακίσει το όποιο πρέσινγκ της Ρεάλ στην πρώτη πάσα.

Η καταρρακτώδης βροχή που φαίνεται να πέφτει εδώ και έναν μήνα στην Μαδρίτη, αφού πλέον είναι συνηθισμένη εικόνα να βλέπουμε τα εντός έδρας της Ρεάλ σε συνθήκες τροπικής καταιγίδας, δεν άλλαξε τις ισορροπίες του αγώνα. Τα τάκλιν έγιναν πιο σκληρά και σίγουρα θα θύμισαν στον Μάουντ και στον Τζέιμς εικόνες από τις μικρότερες κατηγορίες του νησιού. 

Οι προσθήκες του Ζίγιεχ και του Χάβερτς στα μισά του δεύτερου ημιχρόνου δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν στον βαρύ αγωνιστικό χώρο, πρόσθεσαν όμως την απαραίτητη ενέργεια σε ένα κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού. Ομοίως και οι ντελικάτοι Ασένσιο και Ροντρίγκο δεν μπόρεσαν να φανούν, ενώ ο Αζάρ απλώς εμφανίστηκε απέναντι στην παλία του ομάδα, σκιά του ευατού του που είχε βοηθήσει την Τσέλσι να γίνει πρωταθλήτρια Αγγλίας.

Έγινε χθες σαφές ότι η Τσέλσι έχει φυσική κατάσταση που αγγίζει τα όρια του εξωφρενικού. Νίκησε την Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ πριν μια εβδομάδα, πέρασε νικηφόρα από το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου απέναντι στην Γούεστ Χαμ και αντιμετώπισε στα ίσια την «βασίλισσα», στην κορύφωση μιας σεζόν που τα συνεχόμενα παιχνίδια είναι κάθε τρείς ή τέσσερις μέρες. 

Είναι το μόνο κλαμπ στην Ευρώπη που έχει την αντρική και την γυναικεία ομάδα στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Για τους παίκτες του Τούχελ, έρχονται δύο συνεχόμενοι εντός έδρας αγώνες με την παράδοση να μην είναι με το μέρος τους. 

Την τελευταία φορά που έφυγαν με ισοπαλία χωρίς όμως γκολ από την Μαδρίτη, απέναντι στην Ατλέτικο το 2014, ηττήθηκαν κατά κράτος με 1-3 στο Λονδίνο. Ίσως όμως φέτος, ο Γερμανός κόουτς να έχει άλλα σχέδια.

Άκης Βαλαβάνης @LockdownFootball