Tσεφέριν vs Ανιέλι: Από κουμπάροι και φίλοι.. άσπονδοι εχθροί!

Ο Πρόεδρος της Γιουβέντους Αντρέα Ανιέλι και ο ομόλογός του από την UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν είναι δύο από τα πρόσωπα κλειδιά στην υπόθεση της αποσχισθείσας Super League, με την σχέση των δύο αντρών να είναι εδώ και καιρό περίπλοκη. Tσεφέριν vs Ανιέλι: Από κουμπάροι και φίλοι.. άσπονδοι εχθροί!

Ως Πρόεδρος της ECA, της Ένωσης  ευρωπαϊκών συλλόγων, ο Ανιέλι διαπραγματεύτηκε μια νέα μορφή του Τσάμπιονς Λιγκ με την UEFA και τον Πρόεδρό της, Αλεξάντερ Τσεφέριν, ο οποίος με τις εξελίξεις να τρέχουν από την Κυριακή (18/4) δήλωσε χαρακτηριστικά για τον πρόεδρο της Γιουβέντους ότι «δεν έχω δει ποτέ κάποιον να ψεύδεται τόσο πολύ». 

Και αυτό γιατί μέχρι και το Σάββατο το απόγευμα, ο Ιταλος παράγοντας διαβεβαίωνε τον πρόεδρο της ευρωπαΐκής ομοσπονδίας πως τίποτα από αυτά που κυκλοφορούσαν στην αγορά δεν ισχύει για δημιουργία ανεξάρτητης ποδοσφαιρικής σουπερλίγκα! Και την επόμενη μέρα ήταν ο πρωτος που «πήδηξε» από το καράβι! 

Ο Ανιέλι διορίστηκε Πρόεδρος της ECA το 2017, ένα όργανο-ομπρέλα για περισσότερες από 240 ομάδες και ένας από τους φορείς που συμμετέχουν στις συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Champions league  και της δημιουργίας του νέου Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διασκέψεων της UEFA.

Ο πρόεδρος της Γιουβέντους παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΕΕΣ, όταν οι 12 σύλλογοι, υπέρμαχοι της European Super League, δημοσίευσαν κοινή δήλωση για την ανακοίνωση της νέας διοργάνωσης.

Όταν ο Ανιέλι προετοίμαζε το κλίμα

«Υπάρχουν πάρα πολλά παιχνίδια τα οποία δεν είναι ανταγωνιστικά, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι οπαδοί δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένοι, και πρέπει να τους προσφέρουμε τον καλύτερο δυνατό ανταγωνισμό, διαφορετικά κινδυνεύουμε να τους χάσουμε. Γι' αυτό χαιρετίζω τη συζήτηση που είχαμε εμείς, ως ΕΕΣ, τους τελευταίους δυο μήνες με την UEFA για την ανάπτυξη του παιχνιδιού. Αν και δεν είναι παρών, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Τσεφέριν για τις διαφωνίες και τους καβγάδες που είχαμε από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο. Αλλά ήταν πολύ παραγωγικές διαφωνίες και καβγάδες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ανιέλι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΕΕΣ τον περασμένο Μάρτη.

Θα έλεγε κανείς πως ο πρόεδρος της «Μεγάλης Κυρίας» προετοίμαζε σε εκείνη την ομιλία αυτό που θα ερχόταν. Ωστόσο η συμπεριφορά που περιγράφει παρακάτω ο Τσεφέριν δείχνει ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει λερωμένη τη φωλιά του και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. 

Οικογένεια Ανιέλι

Ο Αντρέα Ανιέλι αντιπροσωπεύει την πιο σκληρή, πιο υπολογιστική πλευρά μιας οικογένειας που έκανε την τύχη της διευθύνοντας τη Fiat Automobiles - τώρα Stellantis μετά από συγχωνεύσεις με την Chrysler και την Peugeot. Απέχει πολύ από τον αείμνηστο Τζιοβάνι Ανιέλι, ο οποίος ξυπνούσε τους παίκτες του στη Γιουβέντους με φιλικά τηλεφωνήματα την αυγή – για να δει πώς τα πήγαιναν.

Αν μη τι άλλο, ο Αντρέα μοιάζει περισσότερο με τον πατέρα του, τον Ουμπέρτο Ανιέλι, έναν άλλο πρώην πρόεδρο της Γιουβέντους. Αλλά η σκληρότητα ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η Γιουβέντους όταν ο Αντρέα Ανιέλι ονομάστηκε πρόεδρος της λέσχης πριν από 11 χρόνια όταν ήταν μόλις 34, σε μια περίοδο που η «Μεγάλη Κυρία» βρισκόταν σε μεγάλη σύγχυση, από το σκάνδαλο στησίματος αγώνων και διαιτητών γνωστό ως «Calciopoli» - το οποίο είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα να απογυμνωθεί από δύο ιταλικούς τίτλους και να υποβιβαστεί στη δεύτερη κατηγορία.

Η σκληρή τοποθέτηση του Τσεφέριν

«Είναι ίσως η μεγαλύτερη απογοήτευση απ' όλες. Δεν θέλω να το πάω στο προσωπικό. Αλλά είναι γεγονός ότι δεν έχω δει ποτέ κάποιον να ψεύδεται τόσες πολλές φορές, τόσο επίμονα. Αυτό που έκανε ήταν απίστευτο. Δεν ξέραμε πως είχαμε φίδια τόσο κοντά μας. Τώρα γνωρίζουμε. Μίλησα μαζί του το Σάββατο το απόγευμα και μου είπε:

«Αυτές είναι μόνο φήμες. Μην ανησυχείς, τίποτα δεν συμβαίνει. Θα σου τηλεφωνήσω σε μια ώρα», και απενεργοποίησε το τηλέφωνο.

Την επόμενη μέρα, λάβαμε την ανακοίνωση. Έχω δει πολλά πράγματα στη ζωή μου, αλλά όχι μια τέτοια κατάσταση. Προφανώς, η απληστία είναι τόσο ισχυρή που όλες οι ανθρώπινες αξίες εξατμίζονται», δήλωσε ο Τσεφέριν μετά τις εξελίξεις.

Τσεφέριν, νονός της κόρης του Ανιέλι

Οι δύο άντρες, εκτός από την επαγγελματική τους σχέση διατηρούσαν και στενούς φιλικούς, ως και οικογενειακούς δεσμούς. Συγκεκριμένα το 2019 ο Ανιέλι επεδίωξε να δημιουργήσει μια πιο στενή σχέση με τον πρόεδρο της UEFA. Σε μια από τις πολλές κοινές τους βόλτες με τζετ και Ferrari, ο ισχυρός άνδρας της Γιουβέντους πρότεινε στον Τσεφέριν να γίνει νονός της τελευταίας του κόρης, κάτι που ο Σλοβένος θεώρησε μεγάλη τιμή. 

Συνεπώς η κίνηση του Ανιέλι με το ποδοσφαιρικό πραξικόπημα είναι σαν μια πισώπλατη μαχαιριά. Ωστόσο παρά την ιδιάζουσα αυτή κατάσταση και μετά την γρήγορη επικράτηση της UEFA έναντι της European Super League, ο Τσεφέριν, δεν έδειξε διάθεση για εκδίκηση. Αντίθετα, έκανε λόγο για ώρα νέας ενότητας και καλωσόρισε τις ομάδες που είχαν ξεστρατίσει.

Η δήλωση του Τσεφέριν:

«Είπα χθες ότι είναι θαυμάσιο να αναγνωρίσουμε ένα λάθος, και αυτοί οι σύλλογοι έκαναν ένα μεγάλο λάθος. Τώρα όμως επιστρέφουν στο πλάι μας και ξέρω ότι έχουν πολλά να προσφέρουν, όχι μόνο στις διοργανώσεις μας αλλά και σε όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το σημαντικό τώρα είναι να προχωρήσουμε, να ξαναχτίσουμε την ενότητα που απολαμβάναμε πριν απ’ όλο αυτό και να προχωρήσουμε μαζί μπροστά».

Η τοποθέτηση του Ανιέλι μετά την κατάρρευση του σχεδίου

Ο πρόεδρος της Γιουβέντους μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters και ρωτήθηκε αν το εγχείρημα μπορεί να προχωρήσει, μετά τις αποχωρήσεις των αγγλικών ομάδων, αλλά και την πρόθεση άλλων ομάδων να αποσυρθούν επίσης. «Για να είμαστε ακριβείς και τίμιοι, όχι, πλέον δεν υπάρχει περίπτωση» ανέφερε ο Ανιέλι, που στην ουσία παραδέχτηκε αυτό που διαπιστώνουν οι πάντες, αφού μετά τις σφοδρές αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα, οι ομάδες της ESL αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στις πιέσεις.

Πάντως, ο Ανιέλι σχολιάζοντας την European Super Leagueεπέμεινε πως πρόκειται για ένα ελκυστικό πρότζεκτ: «Είμαι πεπεισμένος για την ομορφιά του πρότζεκτ κι ας μην μπορεί αυτή τη στιγμή να τεθεί σε εφαρμογή».

πηγή: bankingnews.gr

Ευτυχία Γιαπουτζή