Εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει επιστροφή! Θα χυθεί αίμα και τίποτα δεν θα είναι ίδιο!

«The end of football as we know it is only starting» είπε κάποιος πολύ έμπειρος αναλυτής μέσα από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία όταν τον ρώτησα την Κυριακή το βράδυ πόσο πιθανό είναι να βρισκόμαστε στην αρχή ενός κατακλυσμού εξελίξεων. Και συμπλήρωσε με τον τίτλο μιας Οσκαρικής ταινίας πριν λίγα χρόνια: «Θα χυθεί αίμα...». Εκεί βρισκόμαστε πια και αυτή η ευρωπαϊκή Super League βάζει βόμβα στα θεμέλια του ίδιου του σπορ! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει επιστροφή! Θα χυθεί αίμα και τίποτα δεν θα είναι ίδιο!

Τόσα πολλά σχετικά με την « European Super League» παρέμεναν αβέβαια μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας που οποιαδήποτε πρόβλεψη θα ήταν παρακινδυνευμένη! Το σίγουρο είναι πως έχουν βγει τα μαχαίρια με πολλούς να προετοιμάζονται για μια τεράστια νομική μάχη εν μέσω ενός απόλυτου σοκ στο παιχνίδι. 

Αυτός ο τετραπέρατος Πέρεθ μαζί με τον πανούργο και δολοπλόκο Ανιέλι που είχε «κοιμίσει» την UEFA ως πρόεδρος της ΕCA μιλώντας για «μικρές διαφορές που θα μπορούσαν να γεφυρωθούν» είναι οι ιθύνοντες πίσω από τη ρήξη. Και κατάφεραν παίρνοντας μαζί τους άπληστους Αμερικανούς ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ συν της Άρσεναλ να δημιουργήσουν ένα ρήγμα στις σχέσεις τους με τους υπόλοιπους της Premier League αφού άλλωστε ήταν πάντα αυτός ο στόχος τους! 

Και πραγματικά απορείς πως είναι δυνατόν να είδαν το τυρί που είναι τα πάρα πολλά χρήματα αλλά να μην αντιλήφθηκαν την φάκα, στην οποία τους έβαλαν οι Ισπανοί και Ιταλοί οι οποίοι χρόνια τώρα ζηλεύουν και φθονούν την ευρωστία της Premier League και τα χρήματα τα οποία κερδίζουν οι σύλλογοι στο νησί!

«Πρόκειται για μια αμερικανική προσπάθεια πραξικοπήματος», ήταν το γενικότερο συναίσθημα μιας σειράς εμπλεκομένων προσώπων. Το "Unbridled American greed" ήταν ένα άλλο σχόλιο. Το συναίσθημα είναι ότι αυτή - ίσως η πιο σημαντική στιγμή στην 150χρονη ιστορία του παιχνιδιού - είναι τελικά μια προσπάθεια να φέρουν οι Αμερικανοί την έκδοση του NFL, ένα κλειστό πρωτάθλημα και εγγυημένο εισόδημα για μια ομάδα franchise στο πιο πετυχημένο μοντέλο του ποδοσφαίρου! 

Μόνο που πολλοί δεν αντιλαμβάνονται πόσο πιο Αμερικανός από τους Αμερικανούς είναι ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης που μόλις επανεξελέγη έως το 2025 στο θώκο!

Όλοι στην Αγγλία κατηγορούν τους ιδιοκτήτες των ομάδων του Big 6, ειδικά της  Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της  Λίβερπουλ, αλλά οι πρόεδροι των  Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους ήταν εξίσου σημαντικές επιρροές.

Στο πραξικόπημα δεν μετέχει η Μπάγερν όπως και κανένας γερμανικός σύλλογος και αυτό προξενεί έκπληξη μιας και για πολύ μεγάλο διάστημα ο υπέρμαχος αυτής της ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας ήταν ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε.

Επίσης ξαφνιάζει η απουσία Γάλλων και ιδίως της Παρί Σεν Ζερμέν στην ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ. Αλλά μην ξεχνάμε πως ανήκει στον Αλ Κελαΐφι και το κράτος του Κατάρ που κατέχει επίσης το BeIN, την τηλεοπτική εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα στο Champions League.

Συνεπώς πρόκειται για εμπορική απόφαση αλλά και γιατί οποιαδήποτε κόντρα με την FIFA μπορεί να έβαζε σε κίνδυνο και πάλι την όλη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον Νοέμβριο του 2022 στο Κατάρ.

Θυμίζω πως πριν από τρία χρόνια όταν βγήκε προς τα έξω η κρυφή συνάντηση μερικών ιδιοκτητών υπό τις ευλογίες της JP Morgan να χρηματοδοτήσει μία καινούργια ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική Σούπερ Λίγκα, είχαν διαρρεύσει κάποιες συζητήσεις σχετικά με το ποιος θέλει να βλέπει τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης να παίζουν εναντίον της Λέστερ, της Οσασούνα, της Σασουόλο.

Αυτά ήταν λόγια κάποιου από τους εκπροσώπους ενός από τα «μεγάλα έξι κλαμπ» της Πρέμιερ Λιγκ, στο λόμπι του ξενοδοχείου του Λονδίνου και μιλώντας σε Αμερικανούς επιχειρηματίες εξηγώντας το προϊόν το οποίο θα είχαν στα χέρια τους όταν θα έπαιρνε σάρκα και οστά η νέα Λίγκα. 

«Ένα ορισμένο ποσοστό απρόβλεπτης εξέλιξης είναι καλό, αλλά ένα πιο απρόβλεπτο αποτέλεσμα θα ήταν κακό για τις επιχειρήσεις». ήταν τα λόγια του που είχε αποκαλύψει δημοσίευμα των Sunday Times.

Ακριβώς όμως για ποια επιχείρηση θα ήταν κακό;

Και γιατί το ποδόσφαιρο αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο θα ρωτήσετε! 

Οι απαντήσεις είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα για το ίδιο το παιχνίδι αυτή τη στιγμή. Γιατί οι μεγάλοι δεν ήθελαν ποτέ να τους ενοχλούν οι μικρότεροι κι αν συμβαίνει που και που καλό είναι φτάνει να μην γίνεται συνήθεια!

Σε αυτό το κομμάτι έχει τεράστια ευθύνη και η ίδια η UEFA από τότε που πρωτοξεκίνησε η ιστορία με τις πιέσεις για να μην τις πούμε με το αληθινό όνομα τους, δηλαδή τους εκβιασμούς των συλλόγων πως θα έφτιαχναν κάτι δικό τους εάν δεν έπαιρναν όλο και περισσότερα κομμάτια από την πίτα! 

Από την Media Partners και την G-14 της δεκαετίας του '90, το άθλημα έχει ρυθμιστεί όλο και περισσότερο, έτσι ώστε οι περιπτώσεις της Λέστερ - όπου ένας σύλλογος εκτός της οικονομικής σούπερ ελίτ κερδίζει πραγματικά έναν σημαντικό τίτλο - να είναι σχεδόν αδύνατο να συμβαίνουν...

Μην αφήσετε κανέναν να σας πει, όπως ο πρώην πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Ραμόν Καλντερόν επέμενε μιλώντας στην εφημερίδα The Independent, ότι «το ποδόσφαιρο ήταν πάντα έτσι». 

Ναι πάντα αυτοί που είχαν τα περισσότερα χρήματα κέρδιζαν ωστόσο για πολύ μεγάλο διάστημα πρωταθλήματα όπως το γερμανικό ήταν απρόβλεπτα, στο ιταλικό έμπαιναν σφήνα και κάποιοι άλλοι διεκδικητές και δεν κερδίζει τον τίτλο μόνιμα η Μπάγερν και η Γιουβέντους όπως έγινε την τελευταία δεκαετία. 

Και στην Ισπανία την τελευταία δωδεκαετία είχε το πάνω χέρι η Μπαρτσελόνα, με τη Ρεάλ ωστόσο να κατακτά τέσσερα Champions League.

Πλην αυτών των δύο όμως, με εξαίρεση ένα πρωτάθλημα που πήρε το 2014 η Ατλέτικο Μαδρίτης δεν χωρούσε πλέον κανείς άλλος σε αντίθεση με τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα όπου πρωταθλήματα μπορούσαν να πάρουν και η Βαλένθια και η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.

Ο Αντρέα Ανιέλι ήταν πρόεδρος του European Club Association αλλά την Κυριακή δεν παρευρέθηκε σε μια οργισμένη συνάντηση.

Παραιτήθηκε από τη θέση του, με τις λεγόμενες ιδρυτικές 12 ομάδες να ακολουθούν!

Πραγματικά, πόσο δίκαιη ποδοσφαιρική τιμωρία ήταν για την ομάδα του, την Γιουβέντους να αποκλειστεί τρεις σερί σεζόν από ομάδες που ο Ανιέλι δεν θεωρεί ικανές να είναι ιδρυτικά μέλη σε αυτή την κλειστή κάστα, τον Άγιαξ, την Λυών και την Πόρτο! 

Στην UEFA κυρίως με τον Ιταλό τα έχουν, που είδε πάντως την κορυφαία αθλητική εφημερίδα της χώρας πίσω από την οποία υπάρχουν τα συμφέροντα των ομάδων του Μιλάνου, που είναι μέσα στην ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ, να έχει ένα μεγαλοπρεπέστατο Super lega? Super No, στο πρωτοσέλιδο!

Αυτό που έχει συμβεί πάντως από την Κυριακή το απόγευμα μοιάζει με το ποδοσφαιρικό ισοδύναμο της 11ης Σεπτεμβρίου! Η συζήτηση γίνεται για ανεπανόρθωτες σχέσεις και μια συνολική κατάρρευση της εμπιστοσύνης σε κάθε ιεραρχικό επίπεδο στο παιχνίδι.

Αυτό δείχνει τη βαθύτερη επίτευξη αυτής της αντιπαράθεσης, που έχει τόσες πολλές επιπτώσεις. Το ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει μια διάσπαση που έχει δει να συμβαίνουν σε πολλά άλλα αθλήματα, αλλά κατά κάποιον τρόπο κατάφερε να αποφύγει αυτά τα 150 χρόνια ιστορίας του.

Η μεγάλη παγκόσμια πυραμίδα - που πηγαίνει από τον χαμηλότερο λαϊκό σύλλογο μέχρι την κορυφή του αθλήματος - και αυτό το υπέροχα φτιαγμένο πρότυπο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που κάποτε ονειρεύτηκε ο Ανό και υλοποιήθηκε με πολύ κόπο από το 1955 το ιερό δισκοπότηρο όπως το αποκαλούσε ο Σερ Ματ Μπάσμπι απειλείται με συντριβή!

Αυτός είναι ο λόγος που προσωπικότητες, αρθρογράφοι, παλιοί ποδοσφαιριστές, και πάρα πολλοί οπαδοί το περιγράφουν ως «το τέλος του ποδοσφαίρου όπως το γνωρίζουμε» και ως «πράξη πολέμου».

Η δυσάρεστη αλήθεια είναι πως ορισμένοι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στην FIFA και την UEFA, τα τελευταία 30 χρόνια, ήταν τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνοι για να το κάνουν αυτό αναπόφευκτο! 

Όταν κάθε φορά που γάβγιζαν οι μεγάλοι τους έδιναν όλο και περισσότερη δύναμη, υποχωρώντας διαρκώς στους εκβιασμούς τους αργά ή γρήγορα θα γινόταν με την τελευταία σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι ότι συνέβη!

Είναι σκληρό αλλά και μια πραγματικότητα.

Υπάρχουν φυσικά ακόμη τεράστιες ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα γίνει ακόμη και το αν θα ξεκινήσει αυτό το νέο εγχείρημα.

Η UEFA και τα εγχώρια πρωταθλήματα θα το πολεμήσουν τώρα με τον πιο δυνατό τρόπο, αφού το καταδίκασαν λεκτικά. 

Οι σύλλογοι θα μπορούσαν να αποβληθούν και υπάρχει πάντα η απειλή της FIFA για τους παίκτες ότι οποιαδήποτε συμμετοχή θα μπορούσε να τους δει να απαγορεύεται η παρουσία τους στα μεγάλα τουρνουά. 

Τίποτα δεν είναι έξω από το τραπέζι αυτή την ώρα και σε αυτό μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα πως βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο χωρίς επιστροφή.

Πηγές στην UEFA πιστεύουν ήδη ότι το σχέδιο θα αποτύχει αφού ήδη άρχισαν οι νομικές αναφορές , και ορισμένα στοιχεία της αγγλικής Λίγκας έκαναν λόγο για ιδέα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να χρησιμοποιεί υφιστάμενους νομικούς μηχανισμούς για να υποχρεώσει το Big Six να αναδιπλωθεί επειδή το σχέδιο αντιβαίνει στο συμφέρον των βρετανικών επιχειρήσεων.

Υπάρχει μία πλευρά πάντως και μέσα στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία που είναι λιγότερο επιθετική και θεωρεί πως τώρα χρειάζεται διπλωματία. 

Δήλωσε μάλιστα την επιθυμία να συνεργαστεί «με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ιδίως με τους υποστηρικτές της Λίγκας αλλά οι πολλοί δεν θέλουν να κάνουν κουβέντα με αυτούς. Τώρα μάλιστα θέλουν την τιμωρία και να είναι παραδειγματική!

Πολλά ακόμη πρέπει να ταξινομηθούν για να δούμε αν μπορεί να γίνει πραγματικότητα! Θα ακολουθήσουν οι οπαδοί; Θα μπορούσε μια άρνηση να επιτρέψει στους συλλόγους να γίνουν τελικά franchise και να εγκαταλείψουν τις ιστορικές τους τοποθεσίες; 

Φανταστείτε να παίρνουν την Λίβερπουλ από την έδρα της οι Αμερικανοί και να την πηγαίνουν στη Βοστώνη! 

Μη γελάτε και μην αποκλείετε τίποτα. Είναι όλα στον αέρα. Η ρωγμή στο έδαφος είναι πια τόσο μεγάλη.

Ωστόσο, μία από τις πιο σημαντικές δηλώσεις μπορεί να είναι μία από τις πιο αδύναμες. Αυτή ήταν η ήπια «απόρριψη» των σχεδίων από την FIFA, η οποία ήταν πολύ μακριά από τη φωτιά και το θειάφι οπουδήποτε αλλού το βράδυ της Κυριακής.

Η υποψία πλέον κυριαρχεί. Μερικοί πιστεύουν ότι θα ταιριάζει με τα σχέδια της FIFA να δημιουργήσει ένα τουρνουά με τις μεγαλύτερες ομάδες για να ανταγωνιστεί το Champions League και να καρπωθεί μερικά από τα τεράστια έσοδα που δημιουργεί. Αυτό μένει να δούμε αν ισχύει.

Αντικατοπτρίζει πάντως μέσω της τεράστιας δύναμης του μεγέθους των εμπλεκομένων πως τα εμπόδια μπορούν να αρθούν. Τα κλαμπ είναι τόσο μεγάλα, τα χρήματα τόσο τεράστια. 

Ως παράδειγμα για το πώς μπορεί να ξεκινήσει, πιστεύουν κάποιοι ότι η... αντιπολίτευση μπορεί να διαβρωθεί μέσω της υπόσχεσης τεράστιων πληρωμών αλληλεγγύης στους υπόλοιπους και του ανοίγματος πέντε θέσεων για ομάδες που θα ονειρεύονται να μπουν μέσα στη κλειστή λέσχη. Ο πειρασμός θα είναι πάντα μεγάλος!

Μια άλλη ειρωνεία αυτής της κατάστασης είναι ότι, όπως έχει κλονιστεί η ιστορική δομική ενότητα του ποδοσφαίρου, αυτή η «Super League» έχει χρησιμεύσει για να συναρμολογήσει και πάλι συναισθηματικά το παιχνίδι με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί. Η κριτική οπαδών ήταν καθολικά συντριπτική.

Η συζήτηση πάντως τώρα πια είναι σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Το σίγουρο είναι πως το ποδόσφαιρο δεν θα είναι ποτέ πια ίδιο...