Ήρθε πλέον η ώρα ο Αλεξάντερ Άρνολντ να γίνει κεντρικό χαφ για την Λίβερπουλ!

Η σεζόν του δεν είναι καλή, ωστόσο η βελτίωσή του τις τελευταίες εβδομάδες είναι ολοφάνερη. Και η συνολική του εικόνα στο παιχνίδι με την Άρσεναλ και κυρίως με την Άστον Βίλα όπου πέτυχε και το νικητήριο γκολ, φέρνει ξανά την περίπτωση του Αλεξάντερ Άρνολντ στο προσκήνιο και στο εάν ήρθε η ώρα να φύγει από δεξιός μπακ και να γίνει αυτό που πάντα προοριζόταν να είναι, ένας μέσος! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος  



Ήρθε πλέον η ώρα ο Αλεξάντερ Άρνολντ να γίνει κεντρικό χαφ για την Λίβερπουλ!

Θυμηθείτε πως αμυντικός προέκυψε σχεδόν τυχαία. Αυτή ήταν η θέση που ήταν... ελεύθερη στην πρώτη ομάδα όταν ο Κλοπ αποφάσισε να τον χρησιμοποιήσει. Ο Νέιθαν Κλάιν είχε προβλήματα με τη μέση του, ο Άρνολντ έπαιξε δεξιά στην άμυνα στο «Ολντ Τράφορντ» με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τα πήγε θαυμάσια και ο Κλοπ τον εμπιστεύτηκε!

Πριν από αυτό ωστόσο ήταν κεντρικός μέσος. Όπως είπε ο Ίαν Μπάριγκαν, προπονητής του Άρνολντ στην ομάδα κάτω των επτά ετών στο Country Park ο Τρεντ έπαιζε πάντα στα χαφ επειδή ήταν ο καλύτερος παίκτης!

Το επαγγελματικό επίπεδο είναι ουσιαστικά διαφορετικό θα πείτε. Και όμως οι καλύτεροι παίκτες παίζουν ακόμα στο κέντρο του γηπέδου. Απλούστατα γιατί εκεί αποφασίζεται το παιχνίδι. Πρέπει να είσαι καλός για να παίζεις μέσα, γιατί είναι ένα παιχνίδι 360 μοιρών. 

Ένας καλός ακραίος μένει στις γραμμές παίζοντας ένα παιχνίδι 180 μοιρών. Είναι πιο δύσκολο να είσαι εκεί που «καίει» η μπάλα.

Μια λίστα με τα καλύτερα ακραία μπακ των τελευταίων 20 ετών θα περιλαμβάνει ονόματα όπως ο Άλβες, ο Άσλεϊ Κόουλ, ο Καφού ο Μαρσέλο, ο Ζόρντι Άλμπα, ο Εβρά ο Τιράμ και ο Ρομπέρτο Κάρλος.

Τι έχουν κοινό όλοι τους; Πρώτον, είναι παίκτες που έτρεχαν 90 λεπτά με την ενέργειά τους στα ύψη Αυτή είναι η απαραίτητη ποιότητα για ένα full-back. 

Αλλά χρειάζεται να μπορούν να έχουν και τέτοια τεχνική κατάρτιση να μπορούν να αγωνιστούν αν χρειαστεί στα χαφ. Είναι αξιόπιστοι, τακτικά συνειδητοί, τεχνικά πλήρεις και πάντα έτοιμοι να βοηθήσουν. 

Και όμως ανεξάρτητα από το πόσο καλοί είναι, δεν θα τους αναφέρεις ποτέ ως καλύτερους στην ομάδα τους.

Ο Τρεντ δεν είναι ο καλύτερος παίκτης στη Λίβερπουλ, αλλά σε αντίθεση με τον εξαιρετικό Ρόμπερτσον που είναι σούπερ για μπακ αλλά δεν βλέπεις πως θα γινόταν μεγάλος χαφ, ο Αλεξάντερ Άρνολντ έχει τη δυνατότητα να γίνει! Τώρα πρέπει να κάνει στον εαυτό του μια δύσκολη ερώτηση: Είμαι πολύ καλός για αυτό;

Εάν είναι ειλικρινής είναι σαφές ποια θα είναι και η απάντησή του. Δεδομένου ότι ήταν αρκετά φιλόδοξος είναι ένα ασφαλές στοίχημα. Κακά τα ψέματα, πρέπει να είσαι, όχι απλά αρκετά καλός για να πετύχεις ως κεντρικός μέσος. αλλά εξαιρετικός.

Όλοι πάντως πιστεύουν στην Λίβερπουλ πως ο Αλεξάντερ Άρνολντ είναι γεννημένος για να παίξει στα χαφ. Με όποιον και να μιλήσεις θα στο πει! 

Κάποτε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πίστευε ότι ο Μπέκαμ θα έπρεπε να επικεντρωθεί σε αυτό που ήταν καλός, στο τρέξιμο, πάνω-κάτω και στη σέντρα. 

Ήξερε πως έχει πολλές δυνατότητες ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας ωστόσο πίστευε πως στα άκρα μόνο θα έβγαζε τον καλύτερο εαυτό του. Το δοκίμασε να γίνει κεντρικός, όχι όμως με ιδιαίτερη επιτυχία είναι η αλήθεια. 

Σε αυτή την περίπτωση το μάτι του Φέργκισον δικαιώθηκε για μία ακόμη φορά!

Αλλά είναι πως θέλεις να αναπτύξεις το ταλέντο σου στο έπακρο. 

Ο Μπέκαμ απέτυχε, αλλά η λίστα των παικτών που έχουν κάνει με επιτυχία τη μετάβαση είναι μεγάλη. Ο Φαμπίνιο ήταν δεξιός μπακ μέχρι το 2017. Ο Στίβεν Τζέραρντ μπήκε στην ομάδα της Λίβερπουλ και έπαιξε ελάχιστα ως ακραίος μπακ και χαφ αλλά αμέσως φάνηκε (και ο Ουγιέ το κατάλαβε) πως ήταν γεννημένος για κεντρικός μέσος.

Στην Μπάγερν, η μετάβαση από την άμυνα στα χαφ είναι πρακτικά μια παράδοση του κλαμπ. Κάποτε στη δεκαετία του '70 ο Μπράιτνερ ήταν ο κορυφαίος αριστερός μπακ στο γερμανικό ποδόσφαιρο ωστόσο περνώντας τα χρόνια και επιστρέφοντας από την Ρεάλ Μαδρίτης για όλο το κλείσιμο της καριέρας του έγινε δεκάρι!

Ο Λαμ έπαιξε αριστερά ή δεξιά για σχεδόν μια δεκαετία για τη Στουτγκάρδη, την Μπάγερν και τη Γερμανία, έως ότου ο Πεπ έφτασε το 2013 και αποφάσισε ότι χαραμιζόταν στην περιφέρεια.

Από τότε, ο Κίμιχ ακολούθησε μια παρόμοια πορεία σε νεαρή ηλικία και για τη Μπάγερν και στην εθνική Γερμανίας ως ακραίος μέχρι που ήταν σαφές ότι ήταν απλά πολύ καλός για να μην χρησιμοποιηθεί στο κέντρο.

Ο Άλαμπα έπαιξε στην αριστερή πλευρά για την Μπάγερν για χρόνια, αλλά στην εθνική Αυστρίας αγωνίζονταν στα χαφ. Τελικά περισσότερο στο κέντρο της άμυνας έκανε καριέρα στους Βαυαρούς.

Με τον Βαϊνάλντουμ να είναι ήδη στην πόρτα της εξόδου, τον Χέντερσον τραυματία αρκετά συχνά και τον Τζέιμς Μίλνερ να μεγαλώνει, η λύση στην Λίβερπουλ είναι ξεκάθαρη και μπροστά της!

Εάν ο Κλοπ πιστεύει πως ο Άρνολντ είναι αρκετά καλός για να γίνει ο κορυφαίος παίκτης στο Λίβερπουλ, αυτή είναι η στιγμή για να κάνει την κίνηση και ο ίδιος ο παίκτης θα απαλλαγεί και από τη γκρίνια που ακολουθεί τις εμφανίσεις του ανασταλτικά. 

Η ποιότητά του είναι τέτοια που αυτό που θα κερδίσει η Λίβερπουλ με την μετατόπισή του στο κέντρο, δεν πρόκειται να το χάσει στην άμυνα. Θα βελτιώσει και την συνολική του εικόνα, δεν θα ακούει άδικες κριτικές και έχει την ικανότητα να σκοράρει όπως φάνηκε στο παιχνίδι με την Άστον Βίλα γιατί δεν φοβάται! 

Η λύση πλέον είναι προφανής και το αύριο σε αυτή την περίπτωση για ένα παιδί που ήδη έχει κατακτήσει τίτλους και σε εγχώριο και σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί να περιμένει!