Η Γουέστ Χαμ παίζει χωρίς άγχος και αν μείνει στην τετράδα ο Μόγιες δικαιούται τον τίτλο του προπονητή της σεζόν!

Έχοντας μπει για τα καλά στην μάχη της τετράδας εδώ και ένα μήνα, η Γουέστ Χαμ παλεύει για την καλύτερη θέση της ιστορίας της στην εποχή της Premier League, η οποία θα της δώσει και εισιτήριο για το επόμενο Champions League! Αν πετύχει κάτι τέτοιο ο Ντέιβιντ Μόγιες θα δικαιούται τον τίτλο του προπονητή της σεζόν γιατί κάθε άλλο παρά μικρό επίτευγμα θα είναι! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Η Γουέστ Χαμ παίζει χωρίς άγχος και αν μείνει στην τετράδα ο Μόγιες δικαιούται τον τίτλο του προπονητή της σεζόν!

Η τελευταία φορά που η Γουέστ Χαμ βρέθηκε στην πρώτη τετράδα του αγγλικού πρωταθλήματος ήταν το 1985 – 86. Τότε έχοντας διεκδικήσει το πρωτάθλημα μέχρι τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, έμεινε πίσω από την Λίβερπουλ που πήρε το Νταμπλ και την Έβερτον που βρέθηκε δεύτερη χάνοντας και τον τελικό του Κυπέλλου. 

Τα «σφυριά» εκείνη τη σεζόν έχοντας ως επιθετικό δίδυμο τον Τόνι Κότι (που αργότερα αποκτήθηκε από την Έβερτον) και τον Φρανκ ΜακAβένι, ένα Σκωτσέζο σέντερ φόρ που έκανε την σεζόν της ζωής του με 26 γκολ και βρέθηκε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού με την εθνική ομάδα της χώρας του, πέτυχαν πάρα πολλές νίκες στα τελευταία λεπτά και τις περισσότερες εκτός έδρας στην ιστορία του συλλόγου έως την χρονιά που διανύουμε!

Τον ΜακAβένι, ο μάνατζερ της Γουεστ Χαμ, Τζον Λάιαλ τον είχε αποκτήσει από τη Σεντ Μίρεν ως μεσοεπιθετικό, ωστόσο μετά τον τραυματισμό του Πολ Γκόνταρντ στο ξεκίνημα της σεζόν των γύρισε ως δεύτερο σέντερ φορ κι αυτό άλλαξε και την πορεία της ομάδας και τη ζωή του ίδιου!

Βρέθηκε μέχρι και στο μεγαλύτερο talk show της εποχής στην αγγλική τηλεόραση στο BBC, Wogan καλεσμένος του Τέρι Γουόγκαν και αυτό τον έκανε σελέμπριτι! 

Οι προσκλήσεις σε πάρτι, οι φωτογραφήσεις σε εφημερίδες, τα μοντέλα με τα οποία κυκλοφορούσε του άλλαξαν πλήρως το status αλλά είναι πολύ πιθανό πως του επηρέασαν και τις αγωνιστικές επιδόσεις με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά να σκοράρει μόλις έξι φορές και να αποφασίσει ο Λάιαλ να τον πουλήσει στην Σέλτικ με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1988.

Εκείνη τη χρονιά πάντως με εννέα εκτός έδρας νίκες, η Γουέστ Χαμ έμεινε στην πρώτη τριάδα και είναι ρεαλιστικά η μόνη φορά από το 1970 και μετά που πραγματικά ήταν ομάδα πρώτης τετράδας! 

Αυτό που προσπαθεί να κάνει τώρα ο Μόγιες, ξεπερνάει πάντως κάθε φαντασία και λογική για τους οπαδούς των «σφυριων». Η προσθήκη του Λίνγκαρντ τον Ιανουάριο άλλαξε την δυναμική της ομάδας και κάνοντας υπέροχα παιχνίδια ο δανεικός από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιθετικός αρπάζει κι αυτός την ευκαιρία που του δόθηκε επιστρέφοντας στο πλάνο του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ για το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. 

Τα γκολ που πετυχαίνει και η γενικότερη συνεισφορά του στο επιθετικό παιχνίδι της Γουέστ Χαμ, έχει αλλάξει και την δυναμική της ομάδας που ξεφορτώθηκε τον Γενάρη τον Αλέ, ο οποίος δεν ταίριαζε στην ταχύτητα του αγγλικού πρωταθλήματος, μετακομίζοντας στον Άγιαξ.

Έπαψε όμως η ομάδα πλέον με την άφιξη του Λίνγκαρντ να εξαρτάται τόσο πολύ από τον Αντόνιο και ταυτόχρονα ανέβηκε και η αγωνιστική απόδοση ενός ακόμα παίκτη που είναι πολύ σημαντικός για την φετινή Γουέστ Χαμ, του Τσέχου, Σούτσεκ. 

Προσθέστε και την πολύ καλή σεζόν που κάνει ο Μπόουεν, το πως βρήκε τον εαυτό του ο Φορνάλς και από τη μέση και μπροστά η Γουέστ Χαμ έχει βρει μία καταπληκτική ισορροπία. 

Στην άμυνα έτσι κι αλλιώς ήταν δεδομένο πως ο Μόγιες θα έκανε καλή δουλειά όπως παλιότερα στην Έβερτον, με αποτέλεσμα, η λονδρέζικη ομάδα να μπορεί να πάρει αποτελέσματα αλλά δεν στηρίζεται μόνο στο να κρατάει ανασταλτικά τον αντίπαλο. 

Αυτό θα μπορούσε κάποιος να πει ότι έχει να κάνει και με αλλαγή φιλοσοφίας του Σκωτσέζου προπονητή που μετά τα στραπάτσα που έπαθε στην καριέρα του φαίνεται να έχει ωριμάσει!

Εξακολουθεί βέβαια και είναι πάρα πολύ δύσκολο να μείνει στην τετράδα, αλλά επειδή οι δύο θέσεις είναι ανοιχτές, πίσω από την Μάντσεστερ Σίτι και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με το ποδόσφαιρο που παίζει η Γουέστ Χαμ και με δεδομένο πως δεν έχει να χάσει κάτι αν μείνει ακόμα και σε μία θέση Europa League, που και πάλι μπόνους θα είναι, τα «σφυριά» είναι εξαιρετικά επικίνδυνα!

Η λογική λέει πως η Τσέλσι και η Λίβερπουλ θα είναι αυτές που θα καταφέρουν να πάρουν αυτά τα δύο εισιτήρια, με την Λέστερ να έχει τεράστιο ζήτημα για δεύτερη σεζόν να υπερασπιστεί αυτό το βαθμολογικό αβαντάζ που είχε αποκτήσει.

Και θα είναι μεγάλη ζημιά για τον Ρότζερς αν τελικά όπως πέρσι και την κατάρρευση που είχε η Λέστερ έπειτα από την επανέναρξη του πρωταθλήματος μετά το lockdown, πάθει κάτι ανάλογο και φέτος.

Όσο για τον Μόγιες ακόμα και μία θέση στην Ευρώπη θα είναι για την Γουέστ Χαμ κάτι πάρα πολύ σημαντικό γιατί θα έχει έρθει όχι μόνο χωρίς καμία ανησυχία για υποβιβασμό, όπως πολύ φοβόντουσαν στο ξεκίνημα, αλλά παίζοντας και ωραίο ποδόσφαιρο. 

Επίσης δεν έχει κανένα άγχος γιατί ο πρώτος στόχος όταν ξεκίνησε η σεζόν έχει επιτευχθεί δηλαδή να μείνει και πάλι στην κατηγορία. Και αν κατορθώσει να βάλει την ομάδα του στην τετράδα τότε νομίζω πως ο τίτλος του προπονητή της σεζόν θα του ανήκει δικαιωματικά!