Σαν σήμερα το 1990 η αρχή του τέλους της Θάτσερ!

Πέρασαν 31 χρόνια από τα γεγονότα που έλαβαν μέρος στη πλατεία Τραφάλγκαρ στις 31 Μαρτίου του 1990, μια από τις πιο κεντρικές πλατείες του Λονδίνου και αξιοθέατο της πόλης. Η τότε πρωθυπουργός της Αγγλίας Μάργκαρετ Θάτσερ είχε επιβάλλει τον λεγόμενο «poll tax» το 1987 αρχικά στη Σκωτία, ενώ στη πραγματικότητα μια μορφή αυτού του φόρου υπήρχε από τις αρχές του 17ου αιώνα...



Σαν σήμερα το 1990 η αρχή του τέλους της Θάτσερ!

Ο συγκεκριμένος φόρος ήταν ο ίδιος για όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και συχνά ακουγόταν η άποψη πως δεν γίνεται ένας εκατομμυριούχος και ένας μάγειρας να πληρώνουν τον ίδιο φόρο. Η απόφαση της Θάτσερ να εμείνει στο poll tax ήταν ένας από τους λόγους που η κυβέρνησή της (τρίτη συνολικά) κατέρρευσε στα τέλη της ίδιας κιόλας χρονιάς. Μάλιστα μια δημοσκόπησα εκείνης της περιόδου έδειξε πως το 78% του πληθυσμού ήταν αντίθετο με την πολιτική της Αγγλίδας Πρωθυπουργού.

Επτά μέρες πριν αναγκαστούν οι πολίτες να πληρώσουν τον συγκεκριμένο φόρο, πάνω από 250.000 Άγγλοι βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να διαμαρτυρηθούν ενώ ακόμη μικρότερες πορείες πραγματοποιήθηκαν και στην υπόλοιπη χώρα, σε μια από τις χειρότερες συμπλοκές που είχε δει η αγγλική πρωτεύουσα τον τελευταίο αιώνα.

Οι συμπλοκές άναψαν για τα καλά όταν μερίδα των διαδηλωτών κοντά στη Downing Street αρνήθηκαν να μετακινηθούν όταν τους ζητήθηκε από την αστυνομία. Η κατάσταση ξέφυγε για τα καλά και η κεντρική ενέδρα ήταν πλέον η πλατεία Τραφάλγκαρ η οποία θύμιζε πεδίο μάχης καθώς τόσο οι αστυνομικοί όσο και οι διαδηλωτές δεν έλεγαν να υποχωρήσουν, ενώ στους δρόμους μπορούσε κανείς να δει σπασμένες τζαμαρίες από μαγαζιά, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα να φλέγονται και γενικά να εκτυλίσσονται σκηνικά απόλυτου χάους.

Με το πέρας της ημέρας 113 άτομα είχαν τραυματιστεί, εκ των οποίων τα 45 ήταν αστυνομικοί, ενώ παράλληλα είχαν γίνει και 340 προσαγωγές. Μια πραγματικά μαύρη σελίδα για την αγγλική ιστορία η οποία είχε την υπογραφή της Θάτσερ. Και ήταν η αρχή για να ξεκινήσει αμφισβήτηση στο ίδιο το κόμμα της που παρά το ότι είχε οδηγήσει τους Συντηρητικούς σε τρεις σερί εκλογικές νίκες, οι φωνές εναντίον της πλήθαιναν! 

Ο πρώην υπουργός Μάικλ Χέιζελ δοκίμασε να την ρίξει η ίδια κέρδισε τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών που έλαβαν χώρα το Νοέμβριο του 1990 αλλά μετέπειτα παραιτήθηκε.

Το γεγονός του ότι δεν είχε εξασφαλίσει αρκετό αριθμό ψήφων την έκανε να καταλάβει πως το τέλος είχε φτάσει. Ουσιαστικά όμως εκείνη υπέδειξε ποιος θα ήταν ο διάδοχός της με τον Τζον Μέιτζορ να εκλέγεται και να καταργεί το poll tax!

Προτίμησε να θεσπίσει έναν φόρο πιο αξιοκρατικό με βάση τη περιουσία του κάθε πολίτη σαν τον δικό μας ΕΝΦΙΑ. 

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τη παραίτηση της Θάτσερ, μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε έδειξε πως μόλις 2% των πολιτών ήταν σύμφωνο με τη πολιτική του poll tax. 

Εκείνο το απόγευμα όμως 31 Μαρτίου 1990 ήταν η αρχή του νήματος για να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία η πρώτη γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης στην Ευρώπη μέσα στον 20ό αιώνα.

Η Θάτσερ δεν ηττήθηκε ποτέ σε εκλογές και έβαλε ανεξίτηλη την σφραγίδα της στο πως άλλαξε η βρετανική κοινωνία στη δεκαετία του '80.

Δημήτρης Βαμβακάς