Η μεγάλη ευκαιρία του Σάουθγκεϊτ και η δουλειά που έχουν κάνει γι' αυτόν οι εξαιρετικοί προπονητές

Με δεδομένο πως περίπου 15-16 θέσεις είναι ήδη καπαρωμένες από τους διεθνείς για την αποστολή της Αγγλίας ενόψει του Euro του καλοκαιριού, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι θα εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες τους για το τουρνουά μετά και τις επιλογές που έκανε ο Σάουθγκεϊτ για τα ματς με Σαν Μαρίνο, Αλβανία και Πολωνία. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος  



Η μεγάλη ευκαιρία του Σάουθγκεϊτ και η δουλειά που έχουν κάνει γι' αυτόν οι εξαιρετικοί προπονητές

Η Αγγλία στη διοργάνωση του καλοκαιριού με τρία παιχνίδια στο «Γουέμπλεϊ» στον όμιλο και μετά με ημιτελικούς και τελικό στο «στολίδι» του Λονδίνου, έχει τεράστια ευκαιρία να φτάσει μέχρι και την τελευταία ημέρα του τουρνουά, με παρουσία σε τελικό για πρώτη φορά από το Euro του 1996.

Τα δυο φιλικά που έχουν προγραμματιστεί με Αυστρία και Ρουμανία τον Ιούνιο λίγες μέρες πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος θα είναι καθοριστικά για όποιους δεν κατάφεραν να βρίσκονται στην αποστολή αυτή τη στιγμή για τις αναμετρήσεις των προκριματικών του Μουντιάλ του 2022.

Ο Μάντισον, για παράδειγμα, ταλαιπωρείται από τραυματισμούς, ο Αλεξάντερ – Άρνολντ δεν κλήθηκε αλλά μοιάζει σχεδόν αδύνατο να μην είναι παρών στο Euro, στις τελικές επιλογές του Σάουθγκεϊτ.

Επίσης, φέτος η Αγγλία έχει την δυνατότητα να υπολογίζει κανονικά στους Κέιν και Ράσφορντ που θα έχαναν τον θεσμό αν τελικά γινόταν τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο, όταν οι δύο επιθετικοί ήταν αντιμέτωποι με προβλήματα και δεν μπορούσαν ν' αγωνιστούν.

Επίσης, ο Τζον Στόουνς έγινε ένας παίκτης που με τις εμφανίσεις του μέσα στη σεζόν μπορεί να βγάλει κερδισμένη την εθνική ομάδα, ειδικά από τη στιγμή που δεν τον υπολόγιζε κανείς.

Τα «τρία λιοντάρια» μπορούν ν' αγωνιστούν και με τριάδα στην άμυνα από τη στιγμή που έχουν κάνει πολύ καλή σεζόν κι άλλοι σημαντικοί παίκτες, έτσι ώστε να μη φανεί η απουσία του Τζο Γκόμες και το ντεφορμάρισμα του Μάικλ Κιν της Έβερτον.

Όσο για τη θέση κάτω απ' τα δοκάρια, προέκυψε και η περίπτωση του Ντιν Χέντερσον στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αν και η εικόνα του στο ματς με την Λέστερ στο Κύπελλο δεν ήταν η καλύτερη.

Ο Πίκφορντ παραμένει η πρώτη επιλογή, αν και ούτε αυτός κάνει καλή αγωνιστική περίοδο, ενώ, υπάρχει και ο Πόουπ.

Κακά τα ψέματα, εκεί που θα κριθούν τα πάντα, είναι στα χαφ και στο ενδεχόμενο να έχει σε καλή κατάσταση έναν από τους λίγους με ηγετική φυσιογνωμία στην εθνική ομάδα, τον Τζόρνταν Χέντερσον.

Επιπλέον, θα φανεί αν ο ομοσπονδιακός κόουτς πάρει το ρίσκο και δώσει φανέλα βασικού στον πιο ποιοτικό ποδοσφαιριστή εδώ και πάρα πολύ καιρό στο Νησί, στο χώρο του κέντρου, τον Τζακ Γκρίλις, ενώ, σημαντικά βήματα ποιότητας έκανε και ο Ντέκλαν Ράις. Ο χαφ της Γουέστ Χαμ έχει μεταβληθεί σε έναν παίκτη που μπορεί να μεταφέρει μπάλα και να δώσει προσωπικότητα στον άξονα.

Και φυσικά ο Φιλ Φόντεν με τις επιθετικές του αρετές και τον τρόπο που τον δούλεψε ο Πεπ, μπορεί να συνεισφέρει ως ακόμα ένα πολύ σημαντικό εργαλείο.

Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον Σάουθγκεϊτ αυτό το Euro που έρχεται μετά την 4η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 με μια πολύ μεγάλη φουρνιά νέων ποδοσφαιριστών που πήγαν κι έψαξαν την τύχη τους αλλού, όπως είναι οι Σάντσο και Μπέλινγχαμ.

Αυτό που έχει βοηθήσει πάρα πολύ είναι η συγκυρία που απολαμβάνουν όλα αυτά τα νέα παιδιά, που μπορούν και δουλεύουν με προπονητές που τους βελτίωσαν. Όπως συμβαίνει και με τους Μάουντ, Κάλβερτ – Λιούιν, Φόντεν και Στόουνς... Ο Αντσελότι, ο Πεπ, ο Κλοπ, ο Ποτσετίνο τα προηγούμενα χρόνια και ο τώρα ο Τούχελ έχουν παίξει τον δικό τους ρόλο...