Η καταπληκτική εβδομάδα του Έντεγκααρντ

Μία καταπληκτική εβδομάδα ολοκληρώθηκε για την Άρσεναλ, με τους Κανονιέρηδες να ανασυντάσσονται άμεσα μετά την ισοπαλία με την Μπέρνλι και να επικρατούν τόσο στο «Γ. Καραϊσκάκης», όσο και στο ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου. Κοινός παρονομαστής; Ο Μάρτιν Έντεγκααρντ.  



Η καταπληκτική εβδομάδα του Έντεγκααρντ

Μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης στο Τερφ Μουρ και την ισοπαλία που έφερε η Άρσεναλ με την Μπέρνλι, η αμφισβήτηση και η κριτική κυριαρχούσαν... 

Στο στόχαστρο βρέθηκαν τόσο ο Γκρανίτ Τσάκα, που υπέπεσε σε ένα φθηνό λάθος που κόστισε την ισοφάριση, όσο και η μεσοεπιθετική γραμμή της Άρσεναλ, η οποία αν και έφτιαξε φάσεις απέναντι σε μία φύσει αμυντική ομάδα, δεν κατόρθωσε να πάρει την νίκη.

Εξαίρεση στον κανόνα δεν θα μπορούσε να αποτελεί ο Μάρτιν Έντεγκααρντ, ο οποίος αγωνιζόταν για έβδομη φορά με την φανέλα της Άρσεναλ, δίχως να καταφέρει να έχει άμεση συμμετοχή σε κάποιο γκολ της ομάδας του.

Μία εβδομάδα μετά, τα πράγματα φαντάζουν εντελώς διαφορετικά. Αρχικά, ο Νορβηγός άνοιξε το σκορ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στην 6η του τελική με την φανέλα των κανονιέρηδων, η οποία αποτέλεσε και την δεύτερη προσπάθειά του που βρίσκει εστία.

Δύο ημέρες μετά, ο Έντεγκααρντ επιλέχθηκε από τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Νορβηγίας, Στάλε Σολμπάκεν, να αποτελέσει τον αρχηγό της ομάδας, μόλις στα 22 του χρόνια. Ο προπονητής του μάλιστα δήλωσε πως ο νεαρός διαθέτει ήδη πολλές παραστάσεις από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και έπειτα από συζητήσεις τόσο με ποδοσφαιριστές της ομάδας, όσο και με τους συνεργάτες του, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Έντεγκααρντ το δικαιούται.

Με την ψυχολογία στα ύψη λοιπόν μπήκε να αγωνιστεί στο πρώτο ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου που συμμετείχε, πράγμα που έγινε ευδιάκριτο από τις πρώτες του κιόλας επαφές με την μπάλα. Στο 44’ μάλιστα σκόραρε, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την ασίστ του Τίρνι, σε μία φάση που θύμισε ιδιαίτερα την πρώτη ευκαιρία της Άρσεναλ στο 2’ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, με τον Νορβηγό να είναι και πάλι αποδέκτης αλλά να μην σουτάρει σωστά.

Με το γκολ του ο Έντεγκααρντ έφερε σε απόλυτη ισορροπία την αναμέτρηση, με τους Κανονιέρηδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το 1-1, κάτι λιγότερο από το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δικαιούνταν, αν αναλογιστεί κανείς την εμφάνισή τους, στο πρώτο ημίχρονο της συνάντησης.

Εν τέλει επικράτησαν με 2-1, ο Έντεγκααρντ oλοκλήρωσε το ντέρμπι με ποσοστό 96% στις μεταβιβάσεις, με τις μισές εξ’ αυτών να καταγράφονται στο επιθετικό τρίτο της Άρσεναλ και βαθμολογήθηκε με 7.6 από την Premier League. 

Μία αναμφίβολα καταπληκτική εβδομάδα για τον Νορβηγό που ανέβηκε και «ανέβασε» και την Άρσεναλ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΑΚΟΣ