Το φούτερ του Πεπ και ο συμβολισμός του

Με την εντός έδρας νίκη της Μάντσεστερ Σίτι επί της Γουέστ Χαμ (2-1), ο Πεπ Γκουαρδιόλα έκανε ένα βήμα πιο κοντά στον φετινί τίτλο, αλλά και εξυπηρέτησε τον σκοπό του Open Arms με το φούτερ που φόρεσε και με το οποίο διαφήμισε την στήριξή του στον οργανισμό για τους πρόσφυγες.   



Το φούτερ του Πεπ και ο συμβολισμός του

Η Σίτι έφτασε το φετινό αήττητο σερί στα 20 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Επιπλέον η νίκη επί των «σφυριών» ήταν προσωπικό ορόσημο για τον Καταλανό τεχνικό, ο οποίος σε 273 ματς στον πάγκο του αγγλικού συλλόγου, έφτασε τις 200 νίκες.

Σημαντικό επίτευγμα εντός του αγωνιστικού χώρου για τον Γκουαρδιόλα, ο οποίος κατά καιρούς - στην προπονητική του καριέρα - έχει στρέψει τους προβολείς της δημοσιότητας πάνω του, εκουσίως και μη. 

Πολιτικά, τοποθετείται όταν του δίνεται η ευκαιρία σχετικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας, πληρώνοντας μάλιστα πρόστιμο 20.000 στερλίνων (σχεδόν 23.000,00 €), όταν η Ομοσπονδία θεώρησε πως ο Γκουαρδιόλα κακώς περνάει πολιτικά μηνύματα φορώντας μια κίτρινη κορδέλα σε ματς της Πρέμιερ Λιγκ τη σεζόν 2018/19. 

Συν τοις άλλοις, έχει κερδίσει το θαυμασμό σε όσα κλαμπ έχει δουλέψει χάρη στον επαγγελματισμό του, τον οποίο δείχνει όχι μόνο με νίκες και τρόπαια, αλλά μαθαίνοντας σε εξαιρετικό βαθμό τη γλώσσα της χώρας που βρίσκεται. 

Αξέχαστες οι στιγμές των Γερμανών δημοσιογράφων στις συνεντεύξεις Τύπου του Γκουαδιόλα την εποχή που βρισκόταν στο τιμόνι της Μπάγερν Μονάχου. Περιττό να μιλήσουμε για τα αγγλικά, από τη στιγμή που ο Καταλανός υπηρετεί το σύλλογο του Μάντσεστερ από το 2016!

Βέβαια, μια τόσο έντονη προσωπικότητα δεν θα μπορούσε να μη στρέψει πάνω του και το ενδιαφέρον του βρετανικού Τύπου ακόμα και για τις ενδυματολογικές του επιλογές. 

Πρόσφατο παράδειγμα ο εκτός έδρας αγώνας στη Βουδαπέστη και το τζάκετ του Πεπ, στο οποίο απεικονίζεται το «οικόσημο» της Μάντσεστερ Σίτι. 

Ωστόσο υπάρχει ένα στοιχείο, το οποίο πέρασε «κάτω από τα ραντάρ». Στο εκτός έδρας ματς απέναντι στην Άρσεναλ, ο Γκουαρδιόλα φορούσε ένα απλό φούτερ με τη στάμπα “Open Arms” (ανοικτά χέρια). Φαινομενικά αδιάφορο, σε σημείο ο απλός θεατής να αναρωτηθεί αν τα ακριβά πουκάμισα και ζιβάγκο απλά... βρίσκονταν στο καθαριστήριο. 

Ο συμβολισμός παρόλα αυτά είναι βαθύτερος και ο κατά τ’ άλλα κομψά ντυμένος, Πεπ δεν επέλεξε τυχαία το ρούχο αυτό. 

Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται για κάποια μάρκα, αλλά για έναν μη κρατικό και μη κερδοσκοπικό οργανισμό με ανθρωπιστική δράση κυρίως στις ισπανικές ακτές και τη Μεσόγειο εν γένει. 

Ο Γκουαρδιόλα, ως ανήσυχο πνεύμα και βαθιά συνειδοτοποιημένος πολίτης (δεν πρόκειται για λογοπαίγνιο), συμμερίζεται την προσπάθεια του οργανισμού αυτού σε μια σχέση που ξεκίνησε το 2018. 

Ο Γκουαρδιόλα είχε δωρίσει στο OpenArms το ποσό των 130.000 λιρών (περίπου 150.000,00 €) για επισκευή στο σκάφος με το οποίο αναζητούνται πρόσφυγες και τους παρέχεται βοήθεια στο δύσκολο και γεμάτο ρίσκο, ταξίδι τους προς μια νέα πατρίδα. 

Διονύσης Γαλιατσάτος