Ντάνκαν Φέργκιουσον: Μια ραψωδία για ένα κεφάλι αγύριστο και φαρμακερό!

Η κεφαλιά ήταν, είναι και θα είναι πάντα πολύ συναρπαστικό συστατικό στο αγγλικο ποδόσφαιρο και οι πιο μεγάλοι θυμούνται εντυπωσιακές φωτογραφίες, πριν ακόμα αρχίσουν να τις βλέπουν στην ασπρόμαυρη τηλεόραση με συνοδεία τη φωνή του Γιάννη Διακογιάννη.  Ανάμεσα στους πιο ικανούς κεφαλοσφαιριστές του βρετανικού ποδοσφαίρου ήταν και ο Ντάνκαν Φέργκιουσον.



Ντάνκαν Φέργκιουσον: Μια ραψωδία για ένα κεφάλι αγύριστο και φαρμακερό!

Μυθικά ονόματα και άλματα σε μεγάλο ύψος όπως από τον Τζον Τσαρλς ή τον Ντέρεκ Ντούγκαν και αργότερα συναρπαστικές τηλεοπτικές... αερομαχίες όπως του Τσίβερς με τον Τζάκι Τσάρλτον ή του Όσγκουντ με τον Μάϊκ Ινγκλαντ. Και ακόμα αργότερα του Τζο Τζόρνταν με τον Μπούτσερ και του Μάρινερ με τον Γκόρντον ΜακΚουΐν.

Ανάμεσά τους στο βρετανικό ποδόσφαιρο, ήταν και ο Ντάνκαν Φέργκιουσον, πανύψηλος Σκωτσέζος στράικερ παλαιάς κοπής που έπαιξε σε Νταντί Γιουναιτεντ και Ρέιντζερς πριν γίνει βασικό επιθετικό όπλο της Έβερτον και μορφή καλτ. Έμεινε, δε, στην ομάδα αυτή έως σήμερα με την ιδιότητα βοηθού προπονητή στο πλευρό το Κάρλο Αντσελότι. 

Ο Φέργκιουσον ήταν εξαιρετικός σκόρερ με το κεφάλι και μάλιστα πέτυχε χατ-τρικ με κεφαλιές για την Έβερτον με αντίπαλο την Μπόλτον το 1997. Αυτό ήταν ένα παιχνίδι ιδιαίτερα κρίσιμο για την ομάδα του, καθώς ήταν στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας μαζί με άλλο, εξ ίσου ένδοξο όνομα, την Τότεναμ. 

Υπήρχε και η ιδιαιτερότητα για τον Φέργκιουσον πως ήταν η πρώτη φορά που του έδωσαν το περιβραχιόνιο του αρχηγού και ανταποκρίθηκε σκοράροντας δύο φορές. Είδε όμως, μέσα σε δύο λεπτά στο πρώτο ημίχρονο τους φιλοξενούμενους να ισοφαρίζουν, αλλά πέτυχε και τρίτο γκολ, με κεφαλιά κι αυτό, δίνοντας ελπίδες στην Έβερτον που τελικά σώθηκε.

Δυστυχώς το κεφάλι δεν το χρησιμοποιούσε μόνο για το... σκοράρισμα αλλά και σε συγκρούσεις με περαστικούς στο δρόμο, θαμώνες πάμπ, ακόμα και... αστυφύλακες. 

Η πρώτη σύλληψη, στη Σκωτία απέφερε 100 λίρες πρόστιμο γιατί κουτούλησε αστυφύλακα, η δεύτερη σύλληψη είχε μεγαλύτερη... ποικιλία και ήταν για γρονθοκοπήματα και λακτίσματα, η τρίτη συμπλοκή σε μία παμπ του κόστισε ποινή φυλάκισης με αναστολή (αφού ο Πρόεδρος δεν του έλεγε πλέον «κατηγορούμενε…» αλλά «Καλημέρα Ντάνκαν, σπίτι όλοι καλά; Πώς από δω;). 

Η τελευταία δοσοληψία έγραψε νομική ιστορία διότι αφορούσε καταδίκη για επίθεση που έγινε κατά την διάρκεια αγώνα και συγκεκριμένα έριξε κεφαλιά όχι στην μπάλα, αλλά στον αμυντικό Τζον Μακστέι της Ρέιθ το 1994, πριν κατηφορίσει προς Αγγλία. 

Για αυτήν την επίθεση (και με το μητρώο του βέβαια, όχι λευκό, αλλά... μπλέ μαρέν όπως η σημαία της Σκωτίας - ή το... μάτι του θύματος!) καταδικάστηκε σε τρίμηνη φυλάκιση την οποία εξέτισε στην «στενή»! 

Οι δοσοληψίες του με το νόμο συγκίνησαν τον Φινλανδό σύνθετη κλασικής μουσικής ΌσμοΤάπιο Ραϊχάαλα (και γιατί όχι; Αυτός ήταν και φίλος της Έβερτον και έμενε... μακριά, οπότε δεν κινδύνευε από κουτουλιά).  

Ο Ραϊχάαλα (καλύτερα να το γράφεις παρά να το προφέρεις!) έγραψε ένα συμφωνικό ποίημα που παρουσιάστηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα της φινλανδικής Ραδιοφωνίας και είχε τίτλο Barlinnie Nine, ακριβώς έτσι, στα αγγλικά. 

Μπαρλίννυ 9 καθότι είναι το όνομα της σκωτσέζικης φυλακής και 9 ο αριθμός της φανέλας του παίκτη. 

Ο υπότιτλος είναι ακόμα πιο σαφής: A Tribute to Duncan Ferguson. Φόρος Τιμής στον Ντάνκαν Φέργκιουσον Και η περίεργη σύμπτωση είναι ότι το βράδυ της πρεμιέρας,το 2005, η Έβερτον κέρδισε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-0 και το νικητήριο γκολ πέτυχε ο Ντάνκαν Φέργκιουσον με το κεφάλι! 

Ακόμα πιο περίεργη σύμπτωση ότι η Έβερτον είχε 10 χρόνια να νικήσει την Γιουνάιτεντ, από ένα ματς που είχε κερδίσει με ακριβώς το ίδιο σκορ, πάλι με κεφαλιά του στην ίδια ακριβώς εστία!

Στο ματς Έβερτον - Μπόλτον είχε συμπαίκτη τον Ρίτσαρντ Νταν και μαζί (αλλά και με τον Πατρίκ Βιεϊρά) έχουν από κοινού το ρεκόρ των περισσότερων αποβολών στην Πρέμιερ.

Κατάφεραν να αποβληθούν οχτώ φορές!

Πάντως , υπάρχει και μια αναφορά συμπλοκής που δεν έφταιγε, όταν μπήκαν διαρρήκτες στο σπίτι του στο Λίβερπουλ και ο ένας κατέληξε φυλακή αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Είχε τραυματιστεί, από τι άλλο; Από κεφαλιά του Ντάνκαν!

Θεόδωρος Πεππας