Ρέιντζερς: Ένα τρένο... χωρίς στάσεις

Είναι αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου, αν αναλογιστεί κανείς τους τίτλους και το κοινό που την ακολουθεί. Είναι πολυνίκης του θεσμού στην Premiership της Σκωτίας και φέτος, με τον Στίβεν Τζέραρντ στον πάγκο της και με παγιωμένη την αντίληψη πως τα δύσκολα πέρασαν, δεν σταματάει να γράφει ιστορία.  



Ρέιντζερς: Ένα τρένο... χωρίς στάσεις

Η χθεσινή επικράτηση κόντρα στην Άντβερπ ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Όχι όμως με τον τρόπο που ήρθε. Όχι έχοντας δεχθεί τρία γκολ εκτός έδρας, αλλά παρόλα αυτά έχει την δυνατότητα να βάλει παραπάνω.

Η Ρέιντζερς χθες στο Βέλγιο επιβεβαίωσε τον εαυτό της. Πρόκειται για μία ομάδα με όλη την σημασία της λέξης, η οποία διαθέτοντας έναν προπονητή-σπουδαία προσωπικότητα σαν τον Στίβεν Τζέραρντ, δεν θα μπορούσε παρά να παράγει εξαιρετικό ποδόσφαιρο και να φαντάζει ανίκητη στα μάτια ορισμένων.

Το θέμα είναι όμως πως δεν μοιάζει αήττητη, αλλά κυριολεκτικά είναι!

Συμπλήρωσε 40 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων του πρωταθλήματος της Σκωτίας, του Κυπέλλου, καθώς και του Europa League, στο οποίο προκρίθηκε στην φάση των «32», oύσα πρώτη και αήττητη, σε έναν όμιλο με Μπενφίκα, Σταντάρ Λιέγης και Λεχ Πόζναν.

Σε αυτές τις 40 αναμετρήσεις της, έχει ηττηθεί μόλις μία φορά, ενώ έχει και 6 ισοπαλίες! Και όμως είναι αλήθεια. Σε ένα παιχνίδι που διεξήχθη στις 16-12 του 2020 κόντρα στην Σεντ Μίρεν για την προημιτελική φάση του Λιγκ Καπ, όπου για να ηττηθεί έπρεπε...να γίνουν έτσι τα πράγματα, ώστε να μην της φτάνει ο χρόνος να απαντήσει.

Δέχθηκε το τρίτο γκολ στο 93’, τα περιθώρια στένεψαν και η ομάδα του Τζέραρντ αντιλήφθηκε πως υπάρχει και αυτό το αποτέλεσμα στο παιχνίδι.

Στην Premiership, κάθε εβδομάδα, με την πρώτη ευκαιρία, σε κάθε αναμέτρησή της, κάνει επίδειξη ισχύος. Η έδρα της, το Άιμπροξ, είναι δυνατόν να θεωρείται κάτι περισσότερο από φρούριο, καθώς σε 14 εντός έδρας αγώνες της, έχε δεχθεί μόλις ένα γκολ, την επομένη της μοναδικής ήττας που έχει υποστεί τελευταία!

Η Μάδεργουελ την αιφνιδίασε και προηγήθηκε στο 6’, αλλά έκτοτε η ομάδα του Stevie G έχει λησμονήσει τι πάει να πει άγχος και αιτία βιασύνης κατά την διάρκεια ενός ενενηνταλέπτου.

Ανάλογες πάντως είναι οι επιδόσεις της και μακριά από το «σπίτι» της, όπου και εκεί δεν αντιμετωπίζει το παραμικρό πρόβλημα, τόσο στο εγχώριο πρωτάθλημα, όσο και στα ευρωπαϊκά ραντεβού της. Χθες ήταν... η Άντβερπ, ενώ στην Σκωτία σε 15 αναμετρήσεις έχει το απόλυτο, έχοντας δεχθεί μόλις 7 τέρματα!

Κάνοντας τις πράξεις, εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα πως σε 29 αναμετρήσεις της, η Ρέϊντζερς έχει δεχθεί μονοψήφιο αριθμό τερμάτων, ενώ αντιθέτως έχει βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα μία φορά λιγότερη από τις 70! Αριθμοί ανεπανάληπτοι, αν σκεφτεί κανείς πως στο ίδιο πρωτάθλημα συμμετέχει και η περσινή πρωταθλήτρια Σέλτικ, η οποία όμως μάλλον θα εκθρονιστεί με χαρακτηριστική ευκολία, μιας και βρίσκεται την δεδομένη χρονική στιγμή πίσω με 15 βαθμούς διαφορά.

Η εμπειρία του Τζέραρντ, το μέταλλο του νικητή που διαθέτει και η άρνηση να αποδεχθεί πως κάποιος μπορεί να κερδίσει το φετινό του δημιούργημα, έχουν προσδώσει στην Ρέιντζερς έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, εξαιτίας του οποίου κανένας δεν μπορεί να κάνει κάποια πρόβλεψη για το που θα φτάσει η ομάδα του πρώην άσου της Λίβερπουλ στα μέσα του Μαϊου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η παράδοση συνεχίζεται...

Το 1965-1966 η Σέλτικ κατέκτησε το πρωτάθλημα εκθρονίζοντας την Κιλμάρνοκ και έκτοτε το «σήκωνε» για εννέα συνεχόμενα χρόνια, ώσπου η Ρέιντζερς να σπάσει το σερί.

Το ίδιο περιστατικό με αντεστραμένους ρόλους έλαβε χώρα από το 1988-1989 μέχρι και το 1996, όπου η Σέλτικ έπειτα από 9 χρόνια αποχής από τους τίτλους δήλωσε παρούσα και επέστρεψε στην κορυφή.

Φέτος είναι η σειρά της Ρείντζερς. Πλέον οι περιπέτειες με τους υποβιβασμούς έχουν ολοκληρωθεί, η ομάδα αποπνέει υγεία και το μέλλον μοιάζει αισιόδοξο, με το συμβόλαιο του Τζέραρντ να ολοκληρώνεται σε 3 χρόνια.

Επιπλέον αν φέτος η Σέλτικ κατακτούσε το πρωτάθλημα θα ήταν το δέκατο στην σειρά. Δεν έχει συμβεί ποτέ και η Ρέιντζερς δεν θα το επιτρέψει, πιστοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιστροφή της.

Η παράδοση συνεχίζεται και το τρένο της Γλασκώβης εξακολουθεί να μην κάνει...στάσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΑΚΟΣ