Ένα δώρο στον Τούχελ και την Τσέλσι από τους «παλιούς»!

Κάθε αρχή και δύσκολη λένε. Δεν άργησε να το διαπιστώσει βεβαίως και ο Τόμας Τούχελ, ο οποίος κλήθηκε πριν από μια εβδομάδα να αντικαταστήσει τον Φρανκ Λάμπαρντ στο «τιμόνι» της Τσέλσι και να την βάλει ξανά στον δρόμο τον επιτυχιών. Απαραίτητη προϋπόθεση για να το καταφέρει ήταν να προβεί σε αλλαγές...  



Ένα δώρο στον Τούχελ και την Τσέλσι από τους «παλιούς»!

Χρειάζονταν αλλαγές προσώπων και αλλαγή του τρόπου παιχνιδιού που συνήθιζαν να υιοθετούν οι «μπλε». Αυτό έγινε πράξη και το πρώτο τρίποντο ήρθε σαν δώρο από δύο...ξεχασμένους, πλην όμως απαραίτητους, για την Τσέλσι ποδοσφαιριστές.

Ήταν 26/7 του 2020 όταν σε ένα εντός έδρας ματς με την Γουλβς ο Φρανκ Λάμπαρντ επιστράτευσε τους Θέσαρ Αθπλικουέτα και Μάρκος Αλόνσο, για να συμπληρώσει την πεντάδα στην άμυνα, να θωρακήσει τα μετόπισθεν και να προσαρμοστεί με... το ίδιο νόμισμα στο 5-4-1 που θα χρησιμοποιούσαν οι Λύκοι, στην προσπάθειά τους να μην ηττηθούν στο Stamford Bridge. 

Οι βλέψεις του κρίθηκαν επιτυχημένες, η ομάδα του επικράτησε με 2-0 και η διαρκής βελτίωση που παρουσίαζε τότε «μοίραζε» αισιοδοξία στους φίλους της για την συνέχεια.

Για να φτάσει στο πολυπόθητο τρίποντο, υιοθέτησε το στυλ παιχνιδιού σε συνδιασμό με τα πρόσωπα που μπορούσαν να το υποστηρίξουν, ενός... παλιού. 

Ο Αντόνιο Κόντε κατάφερε να προσδώσει στην Τσέλσι, μέσα από έναν ορθολογικό τρόπο, την απαιτούμενη νοοτροπία του νικητή που της έλειπε. Στηρίχτηκε σε έμπειρα πρόσωπα, καταφέροντας να πάρει το καλύτερο δυνατό από τον κάθε ένα, στεκόταν καλά σε όλα τα μεγάλα ματς, ειδικότερα μετά την εκτός έδρας ήττα της στο Emirates με 3-0, και με όπλο της την σταθερότητα στην άμυνα, κατέκτησε και μαθηματικά το πρωτάθλημα δύο αγωνιστικές πριν αυτό φτάσει στην ολοκλήρωσή του. 

Το γκολ του Μπατσουαγί κόντρα στην Γουέστ Μπρομ πανηγυρίστηκε έξαλλα και ο Ιταλός πέτυχε αυτό για το οποίο ο Φρανκ Λάμπαρντ δεν κατόρθωσε να διατηρήσει την θέση του. 

Δεν κέρδισε απλώς την Premier League, αλλά το έκανε δίνοντας μία ταυτότητα στην ομάδα του. Μία νίκη με... μισό μηδέν είναι νίκη. Αν αυτή έρθει περισσότερο ελκυστικά, ακόμη καλύτερα. Αν όχι, την κρατάμε και συνεχίζουμε. Αυτό έβρισκε τον Φρανκ Λάμπαρντ αντίθετο.

Στην αρχή τον «μιμήθηκε», αλλά στην συνέχεια προέβη σε πολλές αλλαγές. Ζήτησε μεταγραφές, έγιναν πράξη αλλά δεν εντάχθηκαν ποτέ στο κλίμα της ομάδας. Οι Χάβερτζ και Τίμο Βέρνερ ήρθαν από την Γερμανία σαν πρωτοκλασάτα ονόματα που θα έδιναν στην Τσέλσι τις λύσεις που δεν κατόρθωσε να βρει την περσινή σεζόν, αλλά εν τέλει κατέληξαν πολλές φορές να μην είναι καν βασικοί, εξαιτίας της παρατεταμένης καλής κατάστασης που βρέθηκε ο Ολιβιέρ Ζιρού.

Ο Γάλλος στράικερ είχε σε λιγότερα παιχνίδια, περισσότερα τέρματα και από τους δύο, ενώ ο Τιάγκο Σίλβα που μετακινήθηκε από το Παρίσι για να αποτελέσει τον στυλοβάτη της αμύνας, στο ξεκίνημα βρέθηκε να παρακολουθεί την αναμέτρηση από τον πάγκο, δίνοντας την θέση του σε Ζούμα, Τομόρι και Κριστένσεν. 

Όλα αυτά σε συνδιασμό με τον ανορθόδοξο τρόπο που αγωνιζόταν η Τσέλσι, καθώς και τα αποτελέσματα που τον τελευταίο μήνα, μόνο αρνητικά ήταν, ώθησαν τον Αμπράμοβιτς στην απομάκρυνση από τον πάγκο της ομάδας, του Άγγλου πρώην ποδοσφαιριστή των «μπλε» και στην επίτευξη της συμφωνίας με τον έμπειρο Τόμας Τούχελ.

Ο Γερμανός ήρθε στην Αγγλία διαβασμένος. Ήξερε την κατάσταση, το αρνητικό κλίμα, τα συνεχόμενα κακά αποτελέσματα και την «κυκλοθυμία» που χαρακτήριζε την Τσέλσι το τελευταίο δίμηνο. 

Στόχος του ήταν να το αλλάξει. Δοκίμασε έναν παλιό και γνώριμο τρόπο. Κοίταξε προς τα πίσω... Έψαξε πότε οι Μπλε ήταν σταθερά καλοί.

Ανέτρεξε σε αυτές τις εμφανίσεις, αναζήτησε ομοιότητες και διαφορές με εκείνη την πρωταθλήτρια ομάδα, χρησιμοποίησε κάθε τι που την θυμίζει στις δύο πρώτες αγωνιστικές στον πάγκο της και εν τέλει κέρδισε κάτι. 

Δεν έχει δει την ομάδα του να κάνει σέντρα περισσότερες από δύο φορές στα 180 λεπτά που την παρακολουθεί. Ο Μεντί έχει διατηρήσει την εστία του ανέπαφη, ενώ η έδρα της αρχίζει να φαντάζει ξανά δύσκολη να την περάσεις αλώβητος. 

Ο Τιάγκο Σίλβα είναι βασικός, ο Αθπικουέτα έχει ξαναφορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ο Μάρκος Αλόνσο μετά από πέντε μήνες έχει την δυνατότητα να διασχίζει χιλιόμετρα στην αριστερή πτέρυγα και ο Χάτσον Οντόι διεκδικεί επάξια την θέση του δεξιού μπακ-χαφ με τον πολύ ταλαντούχο, αλλά αρκετά ντεφορμέ Ρις Τζέιμς.

Αυτές είναι και οι βασικότερες αλλαγές σε σχέση με την εντεκάδα και τις επιλογές του Λάμπαρντ στο τελευταίο ματς κόντρα στην Λέστερ πριν την απόλυσή του. Βασικοί ακραίοι οπισθοφύλακες ήταν οι Τζέιμς και Τσίλγουελ, ο ποιοτικός Ζορζίνιο απουσίαζε και ο Μέισον Μάουντ επιστρατεύτηκε σε άγνωστα για αυτόν καθήκοντα, ενώ οι Βέρνερ και Ζίγιεχ έμειναν στην άκρη του πάγκου να παρακολουθούν μία εύκολη εντός έδρας επικράτηση των Αλεπούδων.

Αντιστρόφως ανάλογο ήταν όμως το σκηνικό κόντρα στην Μπέρνλι, στο Stamford Bridge. Η Τσέλσι, αγωνιζόμενη με τρεις στην άμυνα, και χρησιμοποιώντας ό,τι πιο έμπειρο διαθέτει, υπέταξε την σκληροτράχηλη Μπέρνλι, σκοράροντας ένα γκολ στην λήξη κάθε ημιχρόνου. 

Σκόρερ της; Δύο ξεχασμένοι από τα παλιά...

Ο αρχηγός έβγαλε την προσωπικότητά του μπροστά στα δύσκολα, ενώ ο Ισπανός αριστερός μπακ-χαφ θύμισε σε πολλούς τον λόγο που στην ομάδα του Κόντε ήταν βασικός. 

Η νίκη αυτή μάλιστα σε συνδιασμό με το ένα μόλις σουτ που επιχείρησε σε ολόκληρο το ενενηντάλεπτο η ομάδα του Ντάις, δίνει ακόμη μεγαλύτερη ψυχολογική ώθηση στους παίκτες της ομάδας του Λονδίνου, οι οποίοι αρχίζουν να μας υπενθυμίζουν πως δεν ξέχασαν το ποδόσφαιρο που τα τελευταία χρόνια συνηθίζουν να προσφέρουν.

Επόμενη αντίπαλος η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο. Η Τότεναμ αναμένεται να φιλοξενήσει τους Μπλε, φιλοδοξώντας να τους κάνει να καταλάβουν πως η κακή παρένθεση που παρουσίαζαν δεν έχει ακόμα κλείσει, αλλά αντιθέτως παίρνει παράταση. 

Διαφορετική πάντως άποψη φαίνεται να έχουν ο Τούχελ και οι γύρω του. Ίσως τώρα είναι η σειρά των νέων να κάνουν ένα δώρο στους παλιούς...

 

 

Δημητρης Μανάκος