Αν πάρει πίσω το στέμμα η Μάντσεστερ Σίτι τη διαφορά θα έχει κάνει η άμυνα και όχι η επίθεση!

Η Μάντσεστερ Σίτι μέσα στις γιορτές και μετά το κάζο με την ισοπαλία με την WBA είχε νικήσει τη Σαουθάμπτον και τη Νιούκαστλ. Αλλά σ' αυτό το παιχνίδι με την Τσέλσι, δεδομένης της αναβολής εναντίον της Έβερτον η Σίτι έδειξε γιατί είναι από τα φαβορί για τον τίτλο! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος  



Αν πάρει πίσω το στέμμα η Μάντσεστερ Σίτι τη διαφορά θα έχει κάνει η άμυνα και όχι η επίθεση!

Η Τσέλσι δεν είναι στην καλύτερη φόρμα αλλά η Σίτι φάνηκε απίστευτα σταθερή και ο γκολκίπερ Στέφεν, δεν είχε τίποτα να κάνει μέχρι το γκολ της παρηγοριάς του Καλούμ Χάντσον - Οντόι. 

Η ομάδα του Πεπ πίεσε καλά και απέκλεισε κάθε κίνηση στα χαφ, που σήμαινε πρακτικά ότι η Τσέλσι δεν μπορούσε να παίξει παιχνίδι μετάβασης. Έτσι λοιπόν έπαιξε κυρίως με σέντρες και οι αμυντικοί των «πολιτών» αντιστάθηκαν στην πρόκληση. Και όταν είχαν στην κατοχή τους τη μπάλα ήταν ικανοί να τραβούν ψηλά την Τσέλσι και να παίζουν κάθετα κάτι που τους απελευθέρωσε στα μεσοδιαστήματα. 

Πολύ συχνά αυτή η τη σεζόν η Σίτι ήταν «δυσκίνητη». Η εστίαση στην άμυνα εμπόδιζε την επίθεση, με αρκετούς να μην προωθούνται όπως θα ήθελε ο Γκουαρδιόλα και αυτό ουσιαστικά δημιουργούσε ανασταλτική επάρκεια χωρίς όμως την δημιουργία που είχαμε συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια! 

Τις τελευταίες εβδομάδες επιτέθηκαν σε μεγαλύτερο αριθμό και με μεγαλύτερη ποικιλία αυξάνοντας τις φάσεις και βελτιώνοντας το σκοράρισμα.

«Ίσως η προσέγγισή μου έφταιγε, ίσως δεν τους έκανα καλή επικοινωνία για το τι πρέπει να κάνουμε ή δεν επιλέξαμε τον σωστό τρόπο για να παίξουμε», παραδέχτηκε ο Γκουαρδιόλα πρόσφατα. 

«Πρέπει να παίξουμε με ένα διαφορετικό τέμπο, υπάρχουν ομάδες που παίζουν απίστευτα στις μεταβάσεις όπως η Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Τότεναμ και εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε με αυτόν τον τρόπο, δεν είμαστε καλοί. Κανένας παίκτης δεν είναι αργός, απολύτως όχι, κανένας παίκτης δεν είναι τεμπέλης, απολύτως όχι, αλλά πρέπει να παίξουμε ένα άλλο τέμπο, τη σωστή στιγμή» τόνισε ο Πεπ και θα μπορούσε πιθανώς να είχε προσθέσει την Λέστερ στη λίστα του, δεδομένου ότι η ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς εξέθεσε τα προβλήματα της Σίτι στις αρχές της σεζόν με εκείνο το 2-5. 

Ακριβώς αυτά τα παιχνίδια εναντίον των τεσσάρων ομάδων μπορούν να λειτουργήσουν ως... οδικός χάρτης για τη σεζόν των «πολιτών» μέχρι στιγμής.

Η Λέστερ εκμεταλλεύτηκε τα ζητήματα της Σίτι νωρίς (σε ένα παιχνίδι που έγινε πριν από την υπογραφή του Ρούμπεν Ντίας), η Λίβερπουλ κέρδισε τη μάχη των χαφ αλλά αντιμετώπισε ένα επίμονο πρέσινγκ στην άμυνα, η Τότεναμ εκμεταλλεύτηκε λάθη και ήταν κυνική στο τελείωμα των αντεπιθέσεων ενώ η Γιουνάιτεντ δεν μπορούσε να προχωρήσει καθόλου αλλά και η Σίτι δεν την απείλησε στο 0-0 του «Ολντ Τράφορντ». 

Αυτό το παιχνίδι ίσως περισσότερο από τα άλλα, μας είπε πολλά για το πώς ο Πεπ «είδε» την ομάδα του από εκείνο το σημείο. Σκοπός του σε κάποια ματς ήταν να μην χάσει και εκείνο το βράδυ κράτησε το παιχνίδι κλειστό, κατ' επιλογή. Μπορεί να μην ήταν όμορφο, αλλά έδειξε ότι ήξερε πώς να διατηρήσει την άμυνα του σταθερή.

Αυτό ακριβώς απαιτεί μια κούρσα για τον τίτλο Και όσο και αν δεν αρέσει μερικές φορές στους οπαδούς, η πραγματικότητα λέει ξεκάθαρα πως είναι κάτι που η Μάντσεστερ Σίτι εκτός από το πρωτάθλημα αυτό, θα χρειαστεί κυρίως στο Champions League.

Μετά από το παιχνίδι με την Τότεναμ, κράτησαν οκτώ φορές το μηδέν σε 10 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις... 

Η καλή φόρμα του Στόουνς του κέρδισε μια θέση στα πιο σημαντικά παιχνίδια και πλέον ο Γκουαρδιόλα τον εμπιστεύεται και στο πρωτάθλημα. 

Γεμάτος αυτοπεποίθηση μαζί με τον Ντίας που αποτελεί έναν φυσικό ηγέτη, η άμυνα της Σίτι ξαναβρήκε τη φωνή της. Τα παιχνίδια, ωστόσο, ήταν συχνά εύκολα, με τη Σίτι γενικά να μην είναι ακριβώς στην καλύτερη στιγμή της και δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα από τις ομάδες που νίκησε.

Γι 'αυτό το 0-0 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν κάτι που ικανοποίησε τον Πεπ. Η Γιουνάιτεντ ήταν μια ομάδα που νίκησε τη Σίτι τρεις φορές την περασμένη σεζόν εκμεταλλευόμενη τις αδυναμίες της στην αντεπίθεση. Επομένως, το να τους κλειδώσεις ήταν ένα άλλο τεστ πολύ θετικό.

Φυσικά δεν μπορούσε να παίξει έτσι για πάντα. Ο Γκουαρδιόλα, λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου, δεν μπορούσε να συνεχίσει έτσι. 

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο αυτή η νέα αμυντική σταθερότητα θα μετράει για οτιδήποτε, όταν μοιράζονται τα τρόπαια τον Μάιο, θα ήταν να βρει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης, να είναι η ομάδα του σε θέση να προχωρά τόσο τακτικά όπως τις «παλιές» μέρες χωρίς να φοβάται τι μπορεί να της κάνει η αντεπίθεση.

Έτσι έχτισε μία ομάδα με διαφορετική νοοτροπία μέσα στη σεζόν που τρέχει με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην εμφάνιση που έκανε εναντίον της Τσέλσι στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

 

 

Η πιο πλήρης εμφάνιση που έχουμε δει της Μάντσεστερ Σίτι εδώ και πάρα πολύ καιρό σχεδόν ίσως ένα χρόνο!

Οι ακραίοι έπαιξαν στις φυσικές τους πλευρές για να διατηρήσουν λίγο πλάτος και ο τρομερός διπλός άξονας ήταν στη θέση του σε όλο το ματς με πρέσινγκ που «έπνιξε» την ομάδα του Λάμπαρντ. 

Η Σίτι είχε προωθήσει και τα δύο μπακ για να υποστηρίξει αυτό που γινόταν γύρω από τον Ντε Μπρόινε. Καθώς το παιχνίδι συνεχιζόταν η Σίτι είχε φτάσει σε ένα εύκολο 0-3 δείχνοντας τα δόντια της!

Νομίζω πως οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει, πως με το υλικό που έχει Μάντσεστερ Σίτι αποτελεί τον μεγαλύτερο αντίπαλο της Λίβερπουλ στο δρόμο για τον τίτλο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να είναι επίσης εκεί, λόγω φανέλας και ιστορίας αλλά και φόρμας το τελευταίο διάστημα. 

Αν και οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ μείνουν εκεί και πιέζουν τους πρωταθλητές νομίζω ότι μπορεί να δούμε μία εξαιρετική κούρσα για τον τίτλο. 

Μόνο που αυτή τη φορά για την Μάντσεστερ Σίτι αν πάρει πίσω το στέμμα της τον Μάιο, τη διαφορά δεν θα την έχει κάνει όπως στα πρωταθλήματα του 2018 και 2019 η επίθεση, αλλά αυτή η πεισματάρικη αντίδραση στο να μπορεί να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα της!