Όταν ο Σάνκλι έμεινε άφωνος...

Έγραφε κάποτε κάποιος Άγγλος αθλητικογράφος: «Δεν βλέπεις συχνά τον Σάνκλι να μένει άφωνος, χωρίς να απαντήσει με μια ατάκα ή να μιλάει ασταμάτητα... Το έζησα μια φορά και δεν θα το ξεχάσω. Σε ματς Κυπέλλου με ομάδα μικρότερης κατηγορίας η αγαπημένη του Λίβερπουλ ήλθε ισόπαλη και ξεφύσαγε θυμωμένος και απογοητευμένος.



Όταν ο Σάνκλι έμεινε άφωνος...

Ο πρόεδρος των αντιπάλων, ένας ηλικιωμένος χοντρούλης τον αγκάλιασε καλοκάγαθα λέγοντας "Δεν πειράζει, Μπιλ... στο κάτω κάτω δεν είναι παρά ένα παιχνίδι -It's only a game"... 

Ο Σάνκλι τον κοιτούσε απορημένα, αδυνατώντας να απαντήσει... "Απλά ένα παιχνίδι; Υπάρχουν άνθρωποι που το σκέπτονται και το λένε; Και τους αφήνουν να μπαίνουν στο γήπεδο;"

Αλλά, σε ένα αγώνα σίγουρα θα έμεινε άφωνος. Στις 21 Δεκεμβρίου του 1957, στην έδρα της, το Βάλεϊ στο Ανατολικό Λονδίνο η Τσάρλτον υποδέχεται την Χαντερσφιλντ, με τον Μπιλ Σάνκλι στον πάγκο για αγώνα της Δεύτερης Κατηγορίας σε ένα ματς που θα κάνει ρεκόρ... πρωτης κατηγορίας. 

Αρχίζει το ματς και στο 17ο λεπτό ο σέντερ μπακ της Τσάρλτον, Ντέρεκ Άφτον πέφτει, του βγαίνει ο ώμος και μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Αλλαγές δεν έχει, η Τσάρλτον μένει με 10 για τα επόμενα 73 λεπτά... 

Η Χαντερσφιλντ σκοραρει δυό γκολ-ημίχρονο 0-2. Ρουτινα ως εδω...

Στην ανάπαυλα ο μανατζερ της Τσάρλτον έχει την... έμπνευση του αιώνα. Περνάει τον, έξω αριστερά, Τζόνι Σάμερς, στην θεση του σεντερ φορ μήπως "και γυρίσει το ματς". 

Ο ιδιος ο Σάμερς αποφασίζει να αλλάξει... παπούτσια; Φθορά; Γούρι;

Πάντως στο 47΄ σκοράρει και γίνεται το 1-2. 

Βροχη στο γήπεδο, και... μπόρα η Χάντερσφιλντ, 1-3 στο 49', 1-4 στο 51' με πέναλτι του Μπιλ Μακ Γκάρρυ, μετέπειτα προπονητής της Γουλβς από το 1968 ως το 1976, και στο 62' το σκορ φτάνει στο 1-5. 

Τέλος ελπίδων; Μπα! Η Τσάρλτον μειώνει σε 2-5 στο επόμενο λεπτό, και ο Σάμερς αναλαμβάνει να... γράψει ιστορία και με άλλα 4 γκολ-όλα σε ένα ημίχρονο-μεταξύ του 64ου και του 81ου λεπτού ανατρέπει το σκορ σε 6-5 υπέρ της Τσάρλτον! 

Τέλος; Όχι! Η Χάντερσφιλντ βρίσκει το σθένος-και τα κενά στην άμυνα για να ισοφαρίσει σε 6-6 στο 86ο λεπτό! Τέλος;

Ε, όχι βεβαια! Λείπει κι ενα γκολ στο τελευταιο λεπτό-νομοτελειακά! Το πετυχαίνει η Τσάρλτον και αναδεικνύεται νικήτρια με 7-6. 

Ρεκόρ ανατροπής, ρεκορ και τα 5 γκολ σε ένα ημίχρονο για τον Σάμερς που ατύχησε να πεθάνει από λευχαιμία στα 34 του. 

Ρεκόρ-παρηγοριάς-για την Χάντερσφιλντ. Η μόνη ομάδα στην ιστορία που πέτυχε 6 γκολ και... έχασε, σε επίσημο ματς βέβαια. 

Και ειλικρινέστατα σας λέω πως έγραψα τον τιτλο «.. όταν ο Σάνκλι έμεινε... άφωνος» πριν αρχίσω την αναζήτηση στο Διαδίκτυο. 

Όπου βλέπω ότι το ιδιο έγραψε και κάποιος στους Τάϊμς! Chalke, Stephen (17 December 2007)

Θεόδωρος Πέππας