Ο Βαϊνάλντουμ αποδεικνύει στα 6 ματς σε 17 μέρες πόσο πολύτιμος είναι στη λαβωμένη Λίβερπουλ!

Για πρώτη φορά αυτά τα χρόνια που συμμετέχει υπό τις οδηγίες του Κλοπ στο UEFA Champions League, η Λίβερπουλ πηγαίνει στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων χωρίς να χρειάζεται το παραμικρό! Όλες τις προηγούμενες φορές η τελευταία αγωνιστική ήταν υπό πίεση και χρειαζόταν αποτέλεσμα. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Ο Βαϊνάλντουμ αποδεικνύει στα 6 ματς σε 17 μέρες πόσο πολύτιμος είναι στη λαβωμένη Λίβερπουλ!

Το 2017 χρειαζόταν τη νίκη απέναντι στην Σπαρτάκ Μόσχας κάτι που έκανε πολύ εντυπωσιακά με 7-0 στο τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Κουτίνιο με την κόκκινη φανέλα. Ένα χρόνο αργότερα, η Λίβερπουλ ήθελε οπωσδήποτε τη νίκη απέναντι στη Νάπολι και το έκανε με το γκολ του Σαλάχ αλλά κυρίως επειδή ο Άλισον στης καθυστερήσεις έκανε μια υπέροχη επέμβαση σε προσπάθεια του Μίλικ.

Πέρσι πήγε στην Αυστρία και νίκησε την Σάλτσμπουργκ εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση στον όμιλο, αλλά σε περίπτωση ήττας αποκλειόταν. Φέτος παρά τα πολλά προβλήματα διαχειρίστηκε τον όμιλο υπέροχα, κυρίως χάρη στις μεγάλες νίκες στο Άμστερνταμ στην πρεμιέρα και το πολύ εντυπωσιακό 0-5 στο Μπέργκαμο με την Αταλάντα. Παρά την ήττα στο Άνφιλντ από τους Ιταλούς, αποτέλεσμα που ήταν απόλυτα δίκαιο με βάση την κακή εμφάνιση αυτή τη φορά το τελευταίο ματς του ομίλου είναι διαδικαστικό!

Έτσι σε έναν φορτωμένο μήνα, ο Κλοπ μπορεί να ξεκουράσει πάρα πολλούς παίκτες και να δώσει την ευκαιρία σε πολλά νέα παιδιά να αγωνιστούν εναντίον της Μίντιλαντ.

Κι αν κάποιος θέλει να δει στην ευρύτερη εικόνα το τι συμβαίνει με την Λίβερπουλ αυτή τη στιγμή, πρέπει να συνειδητοποιήσει πως παρότι σε κάποια στιγμή έλειψαν ούτε λίγο ούτε πολύ από την αρχή της σεζόν με σημαντικότερους τραυματισμούς ή λιγότερο σημαντικούς και με περιπτώσεις κορονοϊού, 15 ποδοσφαιριστές από το ρόστερ που είναι δηλωμένο στην UEFA η ομάδα είναι στην κορυφή της βαθμολογίας υστερώντας της Τότεναμ μόνο στην διαφορά τερμάτων και έχει ήδη εξασφαλίσει το πέρασμά της με ένα παιχνίδι να απομένει στα νοκ-άουτ του Champions League.

Υπό οποιοδήποτε πρίσμα κι αν το δει κάποιος είναι εντυπωσιακό. Αν και στο ποδόσφαιρο ένα συν ένα δεν κάνει πάντα κατ' ανάγκην δύο, εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχαν τόσες απώλειες έως τώρα. Το πιο πιθανό είναι πως στο πρωτάθλημα η Λίβερπουλ θα είχε μια ανάλογη πορεία με το ξεκίνημα της περσινής σεζόν και θα βρισκόταν αυτή τη στιγμή έξι βαθμούς πιο μπροστά από όλους τους υπόλοιπους.

Το γεγονός ότι της λείπουν ο κορυφαίος αμυντικός που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Premier League και ο βασικός του παρτενέρ που έκανε έως τη στιγμή του τραυματισμού του την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, η φετινή της μεταγραφή που ήρθε ως πρωταθλητής Ευρώπης από την Μπάγερν, πως της έλειψε ο βασικός της τερματοφύλακας σε αρκετά ματς και επίσης ο κορυφαίος δεξιός μπακ της Ευρώπης στη περσινή περίοδο και όμως παραμένει τόσο ισχυρή, είναι απορίας άξιο!

Σε όλη αυτή την κατάσταση υπάρχει κάποιος ποδοσφαιριστής που είναι σταθερή αξία για την Λίβερπουλ, ενώ το καλοκαίρι η συζήτηση ήταν πως θα έφευγε για την Μπαρτσελονα: ο Τζίνι Βαϊνάλντουμ! 

Ο Ολλανδός μέσος, αγωνίστηκε απέναντι στον Άγιαξ για έκτο παιχνίδι τις τελευταίες 17 μέρες, και ήταν για πολλοστή φορά καθοριστικός στον τρόπο με τον οποίο η Λίβερπουλ πότε ελέγχει το παιχνίδι και πότε αμύνεται και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους της. 

Είναι στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, δεν έχει ανανεωθεί ακόμα και δεν έχει συμφωνήσει και ο ίδιος αλλά όποιος δεν αντιλαμβανόταν το πόσο σπουδαίος παίκτης είναι και πόσο πολύ εξελίχθηκε από τη στιγμή που άφησε την Νιούκαστλ και πήγε στο Άνφιλντ το καλοκαίρι του 2016, δεν έχει συνειδητοποιήσει μάλλον τον τρόπο παιχνιδιού των πρωταθλητών Αγγλίας. 

Ο Βαϊνάλντουμ στα χέρια του Κλοπ άλλαξε πλήρως τον τρόπο με τον οποίο αγωνιζόταν και είναι ένας πλήρης χαφ. Έχει πια την ικανότητα να ελέγξει τον ρυθμό, να επιταχύνει ή να επιβραδύνει την ομάδα και να καθοδηγήσει τα νέα παιδιά όταν χρειάζεται να βγει μπροστά ή να αμυνθεί η ομάδα. Πλέον έχει προσθέσει και το γκολ στο παιχνίδι του κάτι που φαίνεται κυρίως με την εθνική Ολλανδίας. 

Θα είναι λάθος για την Λίβερπουλ να τον αφήσει να φύγει ελεύθερος το καλοκαίρι, γιατί για να τον αντικαταστήσει θα χρειαστεί τουλάχιστον να βρει έναν παίκτη των 40 εκατομμυρίων λιρών από την αγορά, χωρίς να είναι βέβαιο πως θα ταιριάξει πλήρως σε αυτά που απαιτεί ο Γερμανός τεχνικός από τους παίκτες του!

Σημαντικό ρόλο επίσης παίζουν ο βιονικός Ρόμπερτσον και ο Φαμπινιο ενώ πρέπει ο «γυάλινος» Μάτιπ να μείνει γερός αφού δεν υπάρχουν πολλές λύσεις. 

Η ποιότητα του Χέντερσον με την αρχηγική ικανότητα που έχει είναι επίσης κλειδί για την συνέχεια όπως και ο Μίλνερ που η ικανότητά του να παίξει διαφορετικές θέσεις, τον κάνει ανεξαρτήτως ηλικίας απαραίτητο!

Ωστόσο πάνω απ' όλα, αυτό που χρειάζεται η Λίβερπουλ είναι να ξαναβρούν οι τρεις της επίθεσης την χημεία που είχαν στην περσινή και κυρίως στην προπέρσινη χρονιά. Ο Σαλάχ,, ο Μανέ και ο Φιρμίνο. 

Με δεδομένο πως προστέθηκε ένας τόσο ποιοτικός ποδοσφαιριστής που προσαρμόστηκε αμέσως στο παιχνίδι σκοράροντας εννέα φορές έως τώρα στο ξεκίνημα αυτής της σεζόν, ο Ζότα, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση όλοι να μείνουν γεροί ώστε η Λίβερπουλ να μείνει εντός των στόχων της.

Και ερχόμαστε στο πόσο πολύ αρχίζουν να βοηθούν οι καινούριοι. Τρία παιδιά της ακαδημίας ήταν στην ενδεκάδα εναντίον του Άγιαξ, με τον 22χρονο Ιρλανδό Κέλεχερ να κάνει εξαιρετικό ευρωπαϊκό ντεμπούτο, τον Ουαλό Νίκο Γουίλιαμς να σεντράρει και τον καλύτερο στη βραδιά Κέρτις Τζόουνς να σκοράρει! 

Ο Κλοπ μέσα από τα πολλά προβλήματα, δείχνει ξεκάθαρα ότι εμπιστεύεται τα νέα παιδιά και μακροπρόθεσμα αυτό η Λίβερπουλ θα το πιστωθεί και θα της βγουν παίκτες. 

Με έναν δύσκολο Δεκέμβριο να είναι μπροστά μας, η αίσθηση είναι πως οι αντίπαλοι της Λίβερπουλ έχουν μία κρυφή ελπίδα πως θα υπάρξουν λόγω των απωλειών, χαμένοι βαθμοί για τους πρωταθλητές μέχρι να μπούμε στο Γενάρη. 

Αν αυτό δεν συμβεί και η Λίβερπουλ είναι εκεί στην κορυφή ή αμέσως πιο πίσω, με την ευκαιρία που θα έχει τον Ιανουάριο να κάνει κάποιες προσθήκες πιθανώς η δυνατότητα για τους υπόλοιπους να την ξεπεράσουν, να έχει χαθεί!