Πρώτος σκόρερ... σίγουρα όχι με την πρώτη!

Κανένας παίκτης δεν κέρδισε ποτέ μέχρι σήμερα το Χρυσό Παπούτσι στο ντεμπούτο του στην Πρέμιερ Λιγκ. Η κατάρα του νεοφερμένου πλανάται σαν σύννεφο γύρω από το Νησί και όλοι αναρωτιούνται ποιος θα είναι αυτός που θα τη σπάσει μετά τις νέες αφίξεις!  



Πρώτος σκόρερ... σίγουρα όχι με την πρώτη!

Η Πρέμιερ Λιγκ, το κορυφαίο και ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα προσελκύει διαρκώς νέους ποδοσφαιριστές. Κάτοικος Λονδίνου κάτοικος Λίβερπουλ, κάτοικος Μάντσεστερ... Μικρή σημασία έχει καθώς η πρόκληση του αγγλικού πρωταθλήματος είναι αρκετή για να πεις το «ναι».

Φέτος ή καλύτερα και φέτος, η μεταγραφική περίοδος έχει πάρει φωτιά και η μια είδηση σκάει μετά την άλλη. Μάλιστα οι φήμες οργίαζαν ότι θα δούμε τον σούπερ σταρ Λιονέλ Μέσι με τα γαλάζια της Μάντσεστερ Σίτι. Ωστόσο μετά την υποχώρηση του Αργεντινού προκειμένου να μην έρθει σε ρήξη με την ομάδα της καρδιάς του το σενάριο παίρνει παράταση και αναμένεται να μας απασχολήσει το επόμενο καλοκαίρι όπου και θα έχει τελειώσει και επίσημα το συμβόλαιο του.

Μέσα στην ανυπομονησία για το ξεκίνημα της νέας σεζόν υπάρχει ένα στατιστικό που εξιτάρει τους ποδοσφαιρόφιλους και όχι άδικα, καθώς κανένας παίκτης δεν έχει κερδίσει το Χρυσό Παπούτσι της Πρέμιερ Λιγκ την πρώτη σεζόν που αγωνίστηκε στην Αγγλία. Ο Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ στην Άρσεναλ έφτασε πολύ κοντά στο να λύσει την κατάρα τερματίζοντας πρώτος σε τριπλή ισοβαθμία στην κατάταξη τη σεζόν 2018-2019. Ωστόσο ο Μοχάμεντ Σαλάχ ήταν αυτός που κέρδισε το βραβείο έχοντας περισσότερες ασίστ.

Το ερώτημα που γεννιέται, αλλά και η πρόκληση είναι αν το νέο μεγάλο απόκτημα της Τσέλσι, Τίμο Βέρνερ, θα μπορέσει να γράψει ιστορία. Να θυμίσουμε πως ο 24χρόνος άφησε την Μπουντεσλίγκα, όπου και βγήκε 2ος σκόρερ με 28 γκολ παίζοντας για την Λειψία. Για τους λάτρεις του στοιχήματος η απόδοση να τερματίσει 1ος στην Πρέμιερ Λιγκ δίνεται σε ποσοστό 10/1.

Ο άλλοτε «μπλε» κάτοχος του Χρυσού Παπουτσιού της Πρέμιερ Λιγκ, Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαϊνκ, ο οποίος ήταν ο πρώτος μη αγγλικής καταγωγής ποδοσφαιριστής που έλαβε το βραβείο τη σεζόν 1998-1999, δήλωσε πως θα χρειαστεί τουλάχιστον έξι μήνες για να μπορέσει ο Βέρνερ να προσαρμοστεί στο πρωτάθλημα και να υιοθετήσει τον αγγλικό τρόπο ζωής. Καθόλου παράλογο αν μπει κανείς στην διαδικασία να συγκρίνει τόσο την Αγγλία με την Γερμανία, όσο και την νοοτροπία και τον τρόπο παιχνιδιού τους. Από ένα σκληροτράχηλο και επιθετικό ποδόσφαιρο ο Βέρνερ καλείται να επιδείξει την τεχνική του κατάρτιση καθώς και την κλάση που χρειάζεται για να γίνεις μέλος της Πρέμιερ Λιγκ.

Πόσα γκολ χρειάζονται;

Την τελευταία δεκαετία φαίνεται πως 17+ γκολ είναι αρκετά για να έχει ένας ποδοσφαιριστής την ευκαιρία να διεκδικήσει μια θέση στη λίστα των κορυφαίων σκόρερ. Τις προηγούμενες δυο σεζόν ωστόσο ο πήχης ανέβηκε. Το 2018-2019 οι πρώτοι τέσσερις σκόρερ είχαν από 21 γκολ και πάνω ενώ τη σεζόν που μας πέρασε είχαν βρει δίχτυα τουλάχιστον 20 φορές. Οι πρώτες τέσσερις θέσεις άλλωστε είναι αυτές που συνήθως ενδιαφέρουν περισσότερο με τα πρακτορεία να δίνουν ¼ πιθανότητες για να πάρουν το Χρυσό Παπούτσι.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δεν χρειάζεται να κερδίσεις το πρωτάθλημα, ούτε να ανήκεις στις πιο ανταγωνιστικές ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ για να μπεις στους κορυφαίους σκόρερ. Μάλιστα την προηγούμενη σεζόν η Σαουθάμπτον τερμάτισε στην 11η θέση και ο επιθετικός της, Ντάνι Ινγκς βγήκε 2ος στην κατάταξη των σκόρερ έχοντας 22 γκολ!

Ένα ακόμη ιδιαίτερα ενδιαφέρον στατιστικό είναι ότι τις τελευταίες 10 σεζόν του αγγλικού πρωταθλήματος μόλις δύο φορές έχει συμβεί ο πρώτος σκόρερ να χριστεί και πρωταθλητής, ενώ έχουν περάσει επτά ολόκληρα χρόνια από την τελευταία φορά που συνέπεσαν όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα.

Πρέμιερ Λιγκ

Σεζόν

Πρωταθλητής

Πρώτος Σκόρερ

2019-2020

Λίβερπουλ

Τζέιμι Βάρντι (Λέστερ)

2018-2019

Μάντσεστερ Σίτι

-Μοχάμεντ Σαλάχ (Λίβερπουλ)

-Σαντιό Μανέ (Λίβερπουλ)

-Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (Άρσεναλ)

2017-2018

Μάντσεστερ Σίτι

Μοχάμεντ Σαλάχ (Λίβερπουλ)

2016-2017

Τσέλσι

Χάρι Κέιν (Τότεναμ)

2015-2016

Λέστερ

Χάρι Κέιν (Τότεναμ)

2014-2015

Τσέλσι

Σέρχιο Αγουέρο (Μάντσεστερ Σίτι)

2013-2014

Μάντσεστερ Σίτι

Λουίς Σουάρες (Λίβερπουλ)

2012-2013

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ρόμπιν φαν Πέρσι (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

2011-2012

Μάντσεστερ Σίτι

Ρόμπιν φαν Πέρσι (Άρσεναλ)

2010-2011

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Φαίνεται πως η πρωτιά στο κορυφαίο πρωτάθλημα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι προκλήσεις στο Νησί δεν έχουν τελειωμό και τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους. Άραγε οι κινήσεις των «μπλε» θα είναι αρκετές για να σπάσει το σερί των 7 χρόνων; Ο Βέρνερ θα μπορέσει να οδηγήσει τους Λονδρέζους και τον ίδιο στην κορυφή ή οι πολλά υποσχόμενοι «πολίτες» και το μεγαθήριο που έφτιαξε ο Γιούργκεν Κλοπ και ακούει στο όνομα Λίβερπουλ θα κρατήσει το στέμμα δείχνοντας ότι τα πέτρινα χρόνια έχουν τελειώσει και η κορυφή θα είναι κόκκινη και τη νέα σεζόν;

Ευτυχία Γιαπουτζή