Κορυφαίος ο Κλοπ, αλλά και ο Γουάιλντερ θα μπορούσε να είναι προπονητής της σεζόν!

Απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο ήταν το να κερδίσει τον τίτλο του μάνατζερ  της χρονιάς από την ψηφοφορία των προπονητών στην Αγγλία ο Γιούργκεν Κλοπ. Το βραβείο που φέρει το όνομα του σερ Άλεξ Φέργκιουσον παραδόθηκε στον άνθρωπο που οδήγησε τη Λίβερπουλ στον τίτλο έπειτα από τριάντα χρόνια, ωστόσο θεωρώ πως κορυφαίος για τη σεζόν θα μπορούσε να ήταν άλλος. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Κορυφαίος ο Κλοπ, αλλά και ο Γουάιλντερ θα μπορούσε να είναι προπονητής της σεζόν!

Ο Γερμανός τεχνικός που άλλαξε την σύγχρονη ιστορία των κόκκινων, μέσα σε μία τετραετία μετατρέποντας τους σε πρωταθλητές Αγγλίας Ευρώπης και κόσμου. Η φετινή σεζόν πολύ λογικά θεωρείται «δική» του αφού οδήγησε τη Λίβερπουλ με ένα ξέφρενο ρυθμό 26 νικών στα πρώτα 27 ματς της χρονιάς στη κατάκτηση του πρωταθληματος, με το καλύτερο ξεκίνημα που έκανε ποτέ σύλλογος στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα. Πήρε τον τίτλο εφτά παιχνίδια πριν το τέλος κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος! Μπορεί να μην έφτασε το ρεκόρ των 100 πόντων της Μάντσεστερ Σίτι, αλλά οι  99 βαθμοί, που είναι οι περισσότεροι που πήρε ποτέ οποιαδήποτε ομάδα της Λίβερπουλ στην ιστορία της, οι 32 νίκες εκ των οποίων 14 εκτός έδρας ήταν μία σειρά από ρεκόρ σίγουρα μέτρησαν στην τελική ψήφο των συναδέλφων του προπονητών.

Ωστόσο η δική μου άποψη είναι πως ένας άνθρωπος έκανε πραγματικά υπέρβαση στην φετινή σεζόν, δουλεύοντας με το υλικό ουσιαστικά στην ομάδα του με το οποίο κατάφερε να την ανεβάσει από την Championship στην Premier League: ο Κρις Γουάιλντερ που κράτησε άνετα τη Σεφιλντ Γιουνάιτεντ στην κατηγορία. Μάλιστα διεκδίκησε ακόμα και ευρωπαΐκή έξοδο με το απίστευτο ξεκίνημα που έκανε, ολοκληρώνοντας τη καλύτερη σεζόν της από το 1971-72. Το ξεκίνημα της χρονιάς ήταν καταπληκτικό και ηττήθηκε εκτός έδρας για πρώτη φορά λίγες μέρες πριν την Πρωτοχρονιά από την Μάντσεστερ Σίτι, ενώ τις πρώτες μέρες του 2020 έχασε και στο Άνφιλντ από την Λίβερπουλ. Έως τότε δεν είχε καταφέρει κανείς να την νικήσει στο γήπεδο του, κάτι πραγματικά απίστευτο για ομάδα μόλις ανέβηκε!

Το περασμένο καλοκαίρι μαζί με την Νόριτς, η Σεφιλντ Γιουνάιτεντ ήταν τα  φαβορί για υποβιβασμό! Χωρίς μεταγραφές και χωρίς βαρύγδουπες κινήσεις, Γουάιλντερ δούλεψε με το υλικό των παικτών που ανέβασαν την ομάδα κατεβάζοντας μόλις σε κάποια παιχνίδια μία ενδεκάδα γεμάτη από Βρετανούς και Ιρλανδούς και κατάφερε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα να διατηρήσει την ομάδα στην κατηγορία! Είναι μία τρομερή επιτυχία για έναν άνθρωπο που ουσιαστικά μετέτρεψε τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ από ομάδα της League one σε συλλογο που ούτε καν κινδύνευσε στην Premier League, είμαι σχεδόν πεπεισμένος πως η δική του συνεισφορά ήταν αν όχι ανώτερη τουλάχιστον ισάξια της επιρροής Κλοπ στη Λίβερπουλ. 

Το σίγουρο είναι ότι ο Γουάιλντερ έκανε σπουδαία δουλειά και ανέβασε τις μετοχές του για οποία επόμενη ομάδα πάει. Ήταν μία σεζόν στην οποία και άλλοι επίσης έκαναν καταπληκτική δουλειά, όπως ο Λάμπαρντ στην Τσέλσι, ο Νούνο Εσπίριτο στη Γουλβς και ο Ρότζερς στη Λεστερ. Ακόμα και το ντεμαραζ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είχε την σφραγίδα του Σόλσκιερ. Ο Κλοπ νίκησε επειδή ακριβώς κατάφερε αυτό που τόσοι και τόσοι πριν από αυτόν δεν είχαν καταφέρει, αλλά θα το ξαναπώ δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό που κατάφερε και ο Κρις Γουάιλντερ με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.