Ο ποδοσφαιριστής που ήθελε να πάει... στο φεγγάρι!

Υπάρχουν όροι και όροι στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών αλλά έχετε ξανά ακούσει τον όρο «Απαγορεύεται το διαστημικό ταξίδι»; Ακραίο και όμως αληθινό.. Το 1999 η διοίκηση της Σάντερλαντ επέβαλλε τον απαγορευτικό αυτό όρο στον Στέφαν Σβαρτς!  



Ο ποδοσφαιριστής που ήθελε να πάει... στο φεγγάρι!

Ο Σουηδός, γεννημένος στις 18 Απριλίου 1969, ξεκίνησε την καριέρα του ως μέσος στην ακαδημία του Κουλαντάλς ΦΦ. Μεταξύ 1985 και 1987, πέρασε δύο σεζόν με την ομάδα νέων της Μπάγερ Λεβερκούζεν. Έκανε το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής με το κλαμπ της πατρίδας του Μάλμε ΦΦ. Στη συνέχεια μετακόμισε στη Μπενφίκα για την περίοδο 1991–92 και έμεινε για τρία χρόνια, ενώ το καλοκαίρι του 1994 ταξίδεψε στο Λονδίνο προκειμένου να παίξει για την Άρσεναλ. Μάλιστα με τους «κανονιέρηδες» έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων UEFA Cup το 1995.

Έπειτα έφυγε από το Χάιμπουρι και μετακόμισε στην Ιταλία για λογαριασμό της Φιορεντίνα . Το 1998 μεταφέρθηκε στην Λα Λίγκα για να αγωνιστεί μόλις μια σεζόν με τη φανέλα της Βαλένθια. Στη συνέχεια του απονεμήθηκε το διάσημο «Guldbollen» 1999, το βραβείο της Σουηδίας για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της χρονιάς. Το ίδιο έτος επέστρεψε στην Αγγλία αυτή τη φορά στην Σάντερλαντ για 4 εκατομμύρια λίρες, ένα μεγάλο ποσό που λίγο έλειψε να χάσει.

Με τόσες ομάδες σε διαφορετικές χώρες, Σουηδία, Γερμανία, Αγγλία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία σίγουρα τον λες ταξιδιάρα ψυχή αλλά φαίνεται πως δεν του αρέσουν οι «κλισέ» προορισμοί.

Ο Σβαρτς, λοιπόν, είχε κάνει το λάθος να εκφράσει την έντονη επιθυμία του να επισκεφτεί το διάστημα, με μια προτίμηση στον άκρως ρομαντικό προορισμό.. το φεγγάρι! Έτσι ο σύλλογος έβαλε τον όρο «Space Clause». Εκείνη την εποχή πίστευαν ότι τα εμπορικά διαστημικά ταξίδια θα ήταν δυνατά μέχρι το 2002.. προς μεγάλη απογοήτευση της κοινωνίας οφείλουμε να παραδεχτούμε πως φτάσαμε στο 2020 και διάστημα δεν είδαμε (ούτε και ιπτάμενα αυτοκίνητα)..

Προφανώς η διοίκηση της Σάντερλαντ δεν ήταν ενθουσιασμένη με την σκέψη ότι το νέο μεταγραφικό τους απόκτημα μπορεί να εκτοξευτεί στον ουρανό, και ακόμη παρά πέρα, μέσα σ’ έναν πύραυλο. Ο μάνατζερ Πίτερ Ριντ ήταν εκείνος που έβγαλε το φίδι από την τρύπα και εξήγησε στον Σουηδό πως αν θέλει να υπογράψει με την ομάδα θα πρέπει να ξεχάσει το φεγγάρι. Έτσι κι έκανε..

Ευτυχώς για όλους τους εμπλεκόμενους τα εμπορικά διαστημικά ταξίδια δεν απογειώθηκαν αρκετά. Ο Σβαρτς παρέμεινε στη Γη, έπαιξε πέντε χρόνια στη Σάντερλαντ και κρέμασε τα παπούτσια του χωρίς να πάει ποτέ στο διάστημα! Βέβαια έχει ακόμη χρόνια μπροστά του για να πραγματοποιήσει το όνειρο του..

Ευτυχία Γιαπουτζή