Τα πέναλτι, η Αγγλία στα μεγάλα τουρνουά και οι κορυφαίοι σκόρερ

Κι όμως, μπορεί να διαχωριστεί η επίδοση των ομάδων από την άσπρη βούλα, γιατί υπάρχουν και τα πέναλτι από το... open play! Οι Άγγλοι παρά την κάκιστη παράδοσή τους όταν η μπάλα καίει στα μεγάλα τουρνουά, έχουν εξαιρετικά ποσοστά όταν οι διεθνείς στήνουν τη μπάλα απέναντι από τον γκολκίπερ. Τι ποσοστό καταλαμβάνουν τα πέναλτι στα γκολ των πρώτων σκόρερ...  



Τα πέναλτι, η Αγγλία στα μεγάλα τουρνουά και οι κορυφαίοι σκόρερ

Αν και οι πιο πρόσφατες εμπειρίες των «τριών λιονταριών» από τη διαδικασία των πέναλτι έχει χαμόγελα, τόσο απέναντι στους Κολομβιανούς στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, όσο και κόντρα στους Ελβετούς για την 3η θέση του Nations League το 2019, η ιστορία έχει γράψει ότι πάντοτε τα κάνουν... μαντάρα όταν η μπάλα «καίει» στις μεγάλες διοργανώσεις που έχουν παραστεί. Και ειδικά στην κόντρα τους με τους Γερμανούς...

Η Αγγλία έχει επίδοση 33% σε διαδικασία πέναλτι, καθώς έχει νικήσει στις τρεις από τις πιο πρόσφατες εννές φορές που έχει κριθεί παιχνίδι της από τη «ρωσική ρουλέτα» στο φινάλε αγώνων σε Euro ή Μουντιάλ.

Σε πιο συγκεκριμένο επίπεδο, οι ατομικές επιδόσεις των Άγγλων παικτών σε διαδικασία πέναλτι φτάνουν σε ποσοστό ευστοχίας 61% που είναι αρκετά πιο χαμηλό από τον μέσο όρο του 70% που υπάρχει για τις εθνικές ομάδες, με τους Γερμανούς να έχουν φτάσει στο 85%!

Βέβαια, σε open-play, όταν προκύπτει παράβαση και η μπάλα στήνεται στην άσπρη βούλα κατά τη διάρκεια μιας αναμέτρησης, εκεί τα «τρία λιοντάρια» έχουν καταφέρει να φανούν εύστοχοι σε ποσοστό 90%, έναντι του 75% των Γερμανών!

Για να το πάμε και σε συλλογικό επίπεδο, αυτή τη στιγμή, εξετάζοντας τους πρώτους σκόρερ των μεγάλων πρωταθλημάτων της Ευρώπης μέχρι και τη στιγμή της αναβολής λόγω του κορονοϊού, τα νούμερα που έχουν καταγραφεί είναι τα εξής:

  • Premier League: Jamie Vardy (Leicester) 19 goals, 4 from pens = 21%
     

  • Championship: Lyle Taylor (Charlton) 11 goals, 4 pens = 36%
     

  • Italy, Serie A: Ciro Immobile (Lazio) 27 goals, 10 pens = 37%

 

Εκεί που παρατηρείται ακόμα μεγαλύτερη αναλογία των πέναλτι στα γκολ που πετυχαίνουν οι ποδοσφαιριστές, είναι στην Ιταλία.

Για παράδειγμα, φέτος από τα 21 γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο τα 7 έχουν προέλθει από την άσπρη βούλα, ενώ, 4 φορές έχει σκοράρει από εκεί ο Ρομέλου Λουκάκου που έχει στον λογαριασμό του 17 τέρματα.

Δείτε τα στοιχεία...

  • Cristiano Ronaldo (Juventus) 21 goals, 7 pens = 33%
     

  • Romelu Lukaku (Inter Milan) 17 goals, 4 pens = 24%

 

Italy, Serie A 2018/19 - Top Scorer:
 

  • Fabio Quagliarella (Sampdoria) 26 goals, 9 pens = 35%


Italy, Serie A 2017/18 - Top Scorers:
 

  • Mauro Icardi (Inter Milan) 29 goals, 6 pens = 21%
     

  • Ciro Immobile (Lazio) 29 goals, 7 pens = 24%

Κώστας Ζάλιαρης