Μουντιάλ 1990: Το «τρικ» του Μπεκενμπαόυερ που στέρησε από την Αγγλία την πρόκριση στον τελικό

Μια φοβερή ιστορία από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας αποκάλυψε ο Πίτερ Σίλτον στη σειρά του Netflix, «Becoming Champions».



Μουντιάλ 1990: Το «τρικ» του Μπεκενμπαόυερ που στέρησε από την Αγγλία την πρόκριση στον τελικό

Πρόκειται για μια πολύ ωραία δουλειά που παρουσιάζει μέσα από εννέα επεισόδια την ιστορία των 8 χωρών που έχουν καταφέρει έως σήμερα να στεφθούν Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες. Ό,τι πρέπει για τις μέρες της καραντίνας…

Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές που μιλούν για τις εμπειρίες τους στο εκάστοτε Μουντιάλ, συμπεριλαμβάνεται και ο Πίτερ Σίλτον. Πρόκειται για τον τερματοφύλακα της Εθνικής Αγγλίας, η οποία είχε φτάσει το καλοκαίρι του 1990 έως τα ημιτελικά και αποκλείστηκε από τη Δυτική Γερμανία στη διαδικασία των πέναλτι με σκορ 4-3 (σ.σ. 1-1 η κανονική διάρκεια).

Ο Σίλτον αναφέρεται λοιπόν στη βραδιά εκείνη και αποκαλύπτει μια ιστορία που έμαθε εκ των υστέρων και έχει ως πρωταγωνιστή τον τότε προπονητή των «πάντσερ», Φραντς Μπεκενμπάουερ!

«Ο τρόπος που προσεγγίσαμε τα πέναλτι δεν ήταν ο καλύτερος. Για παράδειγμα, άκουσα πως ο Μπεκενμπάουερ έλεγε στον κάθε παίκτη της Γερμανίας πού να χτυπήσει το πέναλτι. Το ‘’ένα’’ σήμαινε σουτ στη δεξιά γωνία και το ‘’δύο’’ χτύπημα στην αριστερή…»

«Αποφάσιζε δηλαδή ο ίδιος ο προπονητής το πού θα χτυπάγανε οι παίκτες τα πέναλτι! Αυτό αφαίρεσε όλη την πίεση από πάνω τους, διότι οι ποδοσφαιριστές συνήθως υποφέρουν ψυχολογικά τη στιγμή που πηγαίνουν προς την μπάλα για να εκτελέσουν. Δεν είναι εύκολο να διαλέξεις γωνία…»

«Προσωπικά, πάντα στα πέναλτι περίμενα την τελευταία στιγμή για να πέσω διότι πολλές φορές τα χτυπήματα δεν ήταν καλά και προλάβαινα να αντιδράσω. Με τη Γερμανία επέλεξα τη σωστή γωνία σε όλα τα πέναλτι αλλά κάθε σουτ ήταν σαν πύραυλος…» τα λόγια του.

Θυμηθείτε το παιχνίδι:

Γιάννης Τζιουμακλής