Άλβιν Μάρτιν: Ρεκόρ επιθετικού σε άλλη… θέση!

Αμυντικός για όλα τα γούστα, μία καριέρα περιτριγυρισμένη από «σφυριά» και ένα ρεκόρ που δύσκολα θα σπάσει κάποιος. Ο Άλβιν Μάρτιν, μπορεί να ήταν ένας κλασσικός στόπερ, που πέρασε μία ολόκληρη ζωή στην Γούεστ Χαμ, αλλά αυτό που κατάφερε, δεν έχει προηγούμενο. Το στατιστικό που κάνει την διαφορά.  



Άλβιν Μάρτιν: Ρεκόρ επιθετικού σε άλλη… θέση!

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι επιθετικοί έχουν σημειώσει περίεργα ρεκόρ, μέσα από τα οποία, το ποδόσφαιρο μπορεί να υπερηφανεύεται για την ομορφιά του. Μαζί με αυτά, ωστόσο, υπάρχουν και οι ιστορίες που κανένας παίχτης του τρίτου μισού του γηπέδου, δεν κατάφερε να πετύχει, με το γεγονός ότι ένας αμυντικός κρύβεται από πίσω, να κάνει ακόμα πιο περίπλοκη την κατάσταση. Αυτό ακριβώς, βίωσε ο Άλβιν Μάρτιν. Ο ποδοσφαιριστής που αποτέλεσε μία από τις «σημαίες» της Γουέστ Χαμ τις δεκαετίες των ’70 και ’80, μένοντας για πάνω από 20 χρόνια στον σύλλογο όπου «γεννήθηκε». Κατάφερε να τα ζήσει όλα, να νιώσει όσα περισσότερα συναισθήματα γινόταν αλλά ένα πράγμα έμεινε για πάντα στο μυαλό το δικό του και του ποδοσφαιρικού κόσμου.

Ήταν 21 Απριλίου του 1986, όταν η Γούεστ Χαμ θα αντιμετώπιζε την Νιούκαστλ για την 32η αγωνιστική της πρώτης κατηγορίας της Αγγλίας. Η κορυφή ήταν κοντά για τα «σφυριά» και η σεζόν είχε εξελιχθεί σε μία από τις καλύτερες εκείνη την εποχή. Από την άλλη, οι «καρακάξες» ήταν στην μέση του πίνακα και ήταν σχεδόν αδιάφοροι βαθμολογικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήθελαν να στοχεύσουν στην καλύτερη δυνατή θέση. Αυτή η αναμέτρηση θα έμενε για πάντα χαραγμένη στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με μοναδικό λόγο, τον 27χρονο, τότε, Μάρτιν. Το παιχνίδι ξεκίνησε και μόλις στο 3ο λεπτό, ο Άγγλος διεθνής, σημειώνει το 1-0 απέναντι στον βασικό τερματοφύλακα της Νιούκαστλ, Μάρτιν Τόμας. Η ατυχία, ωστόσο, των φιλοξενούμενων, βγάζει νοκ-άουτ τον πορτιέρε τους και λόγω απώλειας ενός δεύτερου, στο τέρμα περνάει ο μέσος, Κρις Χεντγουόρθ.

Το σκορ έχει ανέβει ήδη αρκετά, όταν ο έμπειρος στόπερ θα νικήσει και αυτό τον «τερματοφύλακα», στο 64ο λεπτό για να γράψει το 5-0, προκαλώντας ήδη τον ενθουσιασμό στις εξέδρες. Ένας τραυματισμός στον ώμο του Χεντγουόρθ, θα προκαλέσει μία ακόμα αναγκαστική αλλαγή, με τον επιθετικό, Πίτερ Μπέρντσλι να είναι αυτός θα περάσει κάτω από τα δοκάρια. Στο 84ο λεπτό, με το σκορ στο 7-1, Άλβιν Μάρτιν θα δει το όνομα να γράφεται στο βιβλίο της ιστορίας, αφού με εύστοχο πέναλτι, θα γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκόραρε σε τρεις διαφορετικούς τερματοφύλακες σε ένα παιχνίδι, διαμορφώνοντας παράλληλα το τελικό 8-1.

Το γεγονός ότι ήταν αμυντικός, έκανε ακόμα μεγαλύτερο το επίτευγμά του, χωρίς κανείς να αναιρεί την μεγάλη δόση τύχη, να σκοράρει στα διαστήματα που υπήρξαν διαφορετικοί κίπερ. Μάλιστα αυτό το ρεκόρ, δεν έχει καταφέρει κανείς να το περάσει αλλά ούτε και να το φτάσει, όσο ικανοί και να ήταν οι επιθετικοί μετά από την εποχή του. Φυσικά, όλο αυτό, συνδυάστηκε και με την υψηλότερη θέση που κατέκτησε με την λονδρέζικη ομάδα στην καριέρα του, φτάνοντας μέχρι και την 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα, με μόλις τέσσερις πόντους διαφορά από την πρωταθλήτρια Λίβερπουλ και δύο από την δεύτερη Έβερτον. Παρόλο που η θέση, επέτρεπε στην Γουέστ Χαμ την συμμετοχή στο UEFA Cup της επόμενης σεζόν, ο αποκλεισμός όλων των αγγλικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω της τραγωδίας του Χέιζελ το 1985, την άφησε εκτός.

Ωστόσο, ο άλλοτε Άγγλος διεθνής, κατάφερε να αγωνιστεί στην Ευρώπη και μάλιστα αρκετά. Αυτό οφείλεται, στην έκπληξη που έκανε η ομάδα του, στο FA Cup το 1980, όταν κατάφερε να κερδίσει την Άρσεναλ με σκορ 1-0, παρότι βρισκόταν στην δεύτερη κατηγορία. Αυτή η κατάκτηση ήταν και η τελευταία του συλλόγου, μέχρι και σήμερα ενώ αποτέλεσε το τρίτο τρόπαιο αυτής της διοργάνωσης, στην τροπαιοθήκη των «σφυριών». Η πορεία της στο UEFA Cup, την επόμενη χρονιά, σταμάτησε στην Ντιναμό Τιφλίδας στην φάση των προημιτελικών!

Όλα αυτά τα δεδομένα, πρόσφεραν στον Μάρτιν μία θέση στην Εθνική Αγγλίας το 1981, παρά την δυναμικότητα της Γούεστ Χαμ. Μάλιστα, το 1986, ήταν στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα του Μεξικό, σημειώνοντας μόλις μία συμμετοχή, στην νίκη με σκορ 3-0 κόντρα στην Παραγουάη για την φάση των «16».

Με την ομάδα του Λονδίνου, σημείωσε συνολικά 535 συμμετοχές με 28 γκολ, αποτελώντας μία από τις «σημαίες» της τεράστιας ιστορίας της. Είδε τρεις υποβιβασμούς αλλά και ισάριθμους προβιβασμούς χωρίς να σταματήσει την «φλόγα» που ένιωθε για αυτό τον σύλλογο, ούτε στιγμή. Η σεζόν 1995/96, αποτέλεσε την τελευταία του με τα χρώματα των «irons», έχοντας πατήσει το 37ο έτος της ζωής του, χωρίς, ωστόσο να βάλει τέλος την καριέρα του, αφού θα συνεχίσει για έναν χρόνο στην Λέιτον Όριεντ. Την στιγμή που κρέμασε τα παπούτσια του, το Λονδίνου χειροκρότησε έναν άνθρωπο που είχε γεννηθεί στο Λίβερπουλ και έγραψε ιστορία με την φανέλα της Γούεστ Χαμ.

Πολλά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Δεκέμβρη του 2019, ο Άλβιν Μάρτιν είδε τον γιο του, Ντέιβιντ, να κάνει ντεμπούτο στην Πρέμιερ Λιγκ με τη φανέλα της Γουέστ Χαμ σε ηλικία 33 ετών, να κατεβάζει ρολά στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και να χαρίζει στην ομάδα του τεράστια νίκη!

Η μοίρα του ονόματος της οικογένειας...

Νότης Χάλαρης